Læsetid: 2 min.

Mini-valg giver britisk ja til euroen

’Vi-Alene’ øboerne er i chok. De ellers så EU-skeptiske briter er slet ikke så skeptiske endda, viser et minivalg for eller imod euroen
20. februar 2001

LONDON – Den lille jingle spillede lystigt, mens de velnærede rækkehuse i ’Referendum Street’ – ’Folkeafstemningsgaden’ – tonede frem på skærmen søndag aften. Små spots viste bl.a. en vred ung kvinde i heftig diskussion med en lidt ældre kønsfælle og en vranten ældre herre med faste meninger om alting. »Ah«, må mange seere have tænkt – »endelig en ny sæbe-opera fra BBC«.
Men der var ikke tale om en ny socialrealistisk serie om Middle England. Derimod et kig ned i det britiske folks holdninger til den fælles mønt, euroen.

Valgkampen er i gang
Tv-holdet havde fundet en helt almindelig gade i en helt almindelig britisk by og spurgt folk, hvad de mente om britisk deltagelse i euroen. 65 procent var imod, og 35 procent var for.
Så var to hold agitatorer blevet sendt ud i gaden i to dage forsynet med pamfletter, klistermærker, kampagnebus m.m. for at forsøge at overbevise gadens beboere om det rigtige i netop deres synspunkt.
Pro-holdet anført af tidligere økonomiredaktør på The Observer, Will Hutton, fik en hård start, da de begynde at stemme dørklokker.
»Jeg vil ikke have euroen. Jeg vil ikke være en del af Europa. Pundet er ligesom de sorte taxier og dronningen – britisk. Jeg kan ikke se, hvad det gør af nytte for mig at være med i Europa. Min bed-stefar kæmpede i de krige,« sagde en vred ung mor.
»Puha«, prustede pro-holdet efter dét besøg. »Dette her bliver vist svært.«
Et offentlig møde endte i et større skænderi. Tidligere sportsminister Tony Banks på proholdet kaldte bl.a. en deltager for »din væmmelige, højreorienterede, lille lortespand«.
Anti’erne anført af den tidligere konservative minister David Mellor lagde mest vægt på, at man skulle stemme nej, hvis man var i tvivl. Det kunne en yngre, eneboende kvinde godt se.
»Det går jo ganske godt for Storbritannien lige nu – hvorfor ændre det?« sagde hun.
Men så vendte stemningen. Pro’erne vandt frem. Efter de to dages kampagne blev beboernes holdninger målt igen. Nu var 42 procent imod, mens 58 procent var for.
Pro-europæerne jublede – resultatet bekræftede den teori, de længe har haft om, at briternes skepsis er ret overfladisk, og at en slagkraftig kampagne kan vende stemningen.
Anti’erne var naturligvis skuffede. En fra anti-holdet udnævnte kvinderne til at være problemet: »Kvinderne lytter mindre til de økonomiske argumenter og mere til vrøvlet om den store europæiske vision,« sagde han. Men et kunne alle dog enes om: Den rigtige folkeafstemning, når/hvis den kommer, vil blive mere uforudsigelig, end meningsmålingerne tilsiger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu