Læsetid: 3 min.

Når humanister slår på tromme

– så gøres det med myldrende skønhed. Chicagos Tortoise har fremmanet en fabulerende, instrumental perle af et album med politiske undertoner
20. februar 2001

Ny cd
Coveret til post-rockgruppen Tortoises nye album får mig til at tænke på Robert Mapplethorpes fotografi American Flag. Forrevet og slidt blafrer Stars and Stripes i vinden, og igennem stoffet brænder solen så kraftigt, at det synes tyndslidt og bristefærdigt. Tortoises cover prydes af en grafisk behandling af Stars and Stripes, som er forvandlet til en grovkornet og sønder- og sammenklippet skygge af sig selv. Titlen er Standards – engelsk for faner – og åbningsnummeret »Seneca« besidder også en del nationalmusikalsk, omend ikke jazzmusikalsk betydning. Det er en smuk hymne med eksploderende trommer, som i lyd og med klagende, rustne guitartoner citerer fra Jimi Hendrix’ betændte »Star Spangled Banner«-udgave.
Seneca er i øvrigt både navnet på en indianerstamme, som valgte den forkerte side under den amerikanske borgerkrig – og led under det – og på den romerske kejser Neros lærer, som forfatteren Villy Sørensen kaldte »humanisten ved Neros hof«.
Nu er det selvfølgelig svært at fortolke et band, som kun laver instrumentalmusik politisk, men det er ikke desto mindre et faktum, at både den visuelle og auditive indgang til Standards er den mest uforblommet politiske, et post-rockband har leveret. Man klipper ikke Stars and Stripes i stykker for sjov.

Helheden stritter
Det er fire år siden, at kvintetten fra Chicago tog den alternative musikverden med storm. Egentlig havde de været i gang siden 1994, men først med 1996-mesterværket Millions Now Living Will Never Die blev de ufrivillige bannerførere for en bølge af instrumentale, opdagelystne rockbands – og var og er samtidig det mest interessante barn i dén skolegård: Sanselige, følsomme, musikvidenskabelige, fabulerende.
Standards er mere beslægtet med Millions Now Living Will Never Die end med den umiddelbare forgænger, det lidt sterile TNT. Helheden stritter, er umiddelbart inficerende, og numrene er rigt melodiøse og gennemdynamiske – ikke mindst fordi bandet er så formidabelt til at skabe og opløse indbyrdes friktion. Boblende guitarfigurer støder op mod stakkerende trommer, håndklap rammer de bittesmå pauser imellem de to instrumenter, og en synthesizer trækker vejret langsomt imens. Eller en gurglende synthbas vælter klodset afsted, mens en vibrafon ignorerer den med sin symmetriske repetition.

Stå på nu
Kvintetten er mere sanselige end nogensinde før. Kropsligheden i ud- og indtrykket er umiskendelig, og rytmikken nærmer sig af og til det decideret funky. Og samtidig er Standards lige så meget en produktionsmæssig bedrift. Numrene bobler og stritter i mange retninger og på mange niveauer, spor køres baglæns, passager omorganiseres i sequencer, og de klanglige kontraster og harmonier mellem rockinstrumenter, akustisk slagtøj og elektronisk isenkram udnyttes maksimalt.
Tortoise har med Standards begået deres mest melodiøse, rytmisk jordbundne og lettest tilgængelige album. Stå på nu, lad dig omslutte af kvintettens underfulde samspil, som i disse dage befinder sig et sted mellem jazz og rock med indskudte sætninger fra og ekskursioner udi ambient, funk og filmmusik fra 60’erne.
Seneca sagde, at »Filosofien lærer (os) at gøre (det), ikke at sige (det).« Tortoise er et ordløst, men alligevel forunderligt humanistisk bekendtskab – i mangfoldigheden, i de eftertænksomme fabuleringer, i den dæmpede musikalske tale og i den horisontale, demokratiske struktur, hvor alle instrumenter er ligeværdige. Og Standards er et af den slags albums, der får en ting til at tænke på meget og mere end politik, på individuelt såvel som kollektivt gods. Der siges eller synges ikke et ord, men instrumenterne og de hænder, der rører dem, taler deres eget smukke sprog. Så umiddelbart charmerende og alligevel så avanceret.

*Tortoise: Standards (Thrill Jockey/V.O.W.)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her