Læsetid: 4 min.

Nekrologer

23. februar 2001


Stanley Kramer, 87 år
*Stanley Kramers betydning var, at han – skønt på mange måder en typisk Hollywood-instruktør – holdt fast i samfundsrelevante temaer og demonstrerede, at amerikanske mainstream-film både kan handle om noget og appellere til et bredt publikum.
Nogen stor filminstruktør var Kramer langt fra. Han forløftede sig ofte på sine grandiose temaer, men visse af hans film har alligevel en egen insisterende intens seriøsitet – Lænken (The Defiant Ones 1958) om raceproblematikken og især Dommen i Nürnberg (1961) om det militære nazi-Tysklands skyldbyrde er film af en ubestridelig vægt.
Som producent var Kramer efter Anden Verdenskrig en af pionererne, når der skulle sættes problemer under debat og laves film af en kulturel standard over Hollywoods gennemsnit. Som producent tacklede han i tæt samarbejde med manus-forfatteren Carl Foreman raceproblemet første gang i Hemmelig mission (Home of the Brave 1949 ) og beskrev de invaliderede soldaters problemer i Marlon Brandos debutfilm Stækkede vinger (The Men 1949). Og han gav fremragende teatertekster en chance med Cyrano de Bergerac (1950) og En sælger død (1952).
Han mest berømte film som producent er westernklassikeren Sheriffen (High Noon 1952) med Gary Cooper, men den er i langt højere grad Carl Foremans og instruktøren Fred Zinnemanns værk. Men Foreman blev blacklistet som formodet kommunist og – ifølge ham selv – forrådt af Kramer, der snart lavede film med kommuniststikkeren Edward Dmytryk (Mytteriet på Caine 1954), mens Foreman måtte rejse til England og arbejde anonymt (på f. eks. Broen over floden Kwai!).
I 1955 begyndte Kramer selv at instruere, for meste med bastante resultater. Men han kunne tiltrække store stjerner (der søgte meningsfulde manuskripter) til sine film, og han holdt i mange år stædigt fast i sin seriøse budskabs-genre.
Gæt hvem der kommer til middag (1968) blev hans sidste film om racismen – nu holdt på forløjet dagligstueplan. Men for det meste havde manden en massiv integritet, hvor kluntet han end instruerede.Pim

Thøger Vald. Bay, 102 år
*Direktør, civilingeniør Thøger Valdemar Bay var i sin ungdom nogle år med til at anlægge veje og jernbaner i Brasilien og Tyrkiet, ligesom han deltog i tegning og projektering af den gamle lillebæltsbro.
I 1933 etablerede Thøger Valdemar Bay og civilingeniør Preben Vinding entreprenørfirmaet Bay & Vinding i Birkerød. Det har udført mange kendte anlægsarbejder, bl.a. Nordhavn Station, Hornbæk Badehotel og Mønbroen.

Donella H. Meadows, 59
*Hovedkvinden bag bogen Grænser for vækst fra 1972, Donella H. Meadows, er død 59 år.
Bogen, der gjorde hende kendt, beskrev de langsigtede globale scenarier for befolkningsudvikling, økonomi og miljø og blev solgt i millionoplag på 28 sprog. Senere blev hun også hovedredaktør af efterfølgeren Hinsides grænser for vækst, der udkom 20 år senere med danskeren Jørgen Randers som medredaktør.
Meadows tanker om bæredygtighed og genoprettelse af menneskeskabte mljøødelæggelser er bredt anerkendt og har dannet skole på læreanstalter over hele verden.selsøe

William Masters, 85 år
*Seksualitetsforskeren William Masters er død i en alder af 85 år. Sammen med sin kollega, og til tider hustru, Virginia Johnson, kan han med rette hævde at have gjort mere for parforhold i de sidste 35 år end et andet 60’er-ikon, p-pillen. Deres sex-terapi drejede sig om seksualoplysning, at komme præstationsangsten til livs og at fremme den verbale, emotionelle og fysiske kommunikation mellem partnere. De lagde vægt på at inddrage begge parter i terapien.
Alfred Kinsey havde allerede starten debatten med Sexual Behaviour in The Human Male (1948) og Sexual behaviour in The Human Female (1953) som lagde sig ud med holdningen om at ’forskning og offentlig debat om seksualitet underminerer familie og samfund’.
Masters mente at »forskning har ingen moralske dimensioner, men forsøger at finde sandheden, og moralen kan baseres på denne sandhed«. Masters og Johnson satte sig for at finde sandheden. Deres første undersøgelse blev udgivet som Human Sexual Response (1966) og er den dag i dag hjørnestenen i moderne sexterapi. Undersøgelsen var ment som lægevidenskabeligt materiale, men blev en bestseller ligesom deres næste bog Human Sexual Inadequacy (1970), som omhandlede seksuelle problemer så som impotens, for tidlig sædafgang og manglende seksuallyst.
Sammen skrev Masters og Johnson flere bøger bl.a. Homosexsuality in Perspective. I bogen afviste de, at homoseksualitet er en psykisk sygdom og hævdede, at de var i stand til at ændre de homoseksuelles seksuelle orientering. De blev mødt af skarp kritik fra både bøssesamfundet og andre forskere.
Forventningen om, at sex skal være en kilde til nydelse, personlig udvikling og empowerment til alle, er en arv fra det 20. århundrede, som Master og Johnson i høj grad har bidraget til. Inf.

Balthazar Klossowski de Rola, 92 år
*Maleren Balthazar Klossowski de Rola, bedre kendt under navnet Balthus, bror til digteren og tegneren Pierre Klossowski, er død. Skønt Balthus, der var født i Paris i en tysk kunstnerisk familie, men siden 1917 var bosat i Genéve, gennemlevede næsten hele det sidste århundrede, så kan man ikke sige, at århundredet levede gennem ham. Han var en anakronistisk maler, der på opfordring af digteren Rilke debuterede allerede som 13-årig. Han rev sig tidligt løs fra enhver af århundredets ’ismer’ – og fandt i stedet sin inspiration i italienske renæssancemalere. Hans malerier er befolket af gådefulde stivnede skikkelser, med udtryksløse ansigter, oftest unge piger der leger eller ikke leger med deres katte, iscenesat påklædte i suggerende stillinger i rum, hvor sollyset falder ind gennem draperinger.
Balthus udstillede lige siden 1934 verden over, og skønt han en tid associeredes med surrealismen, forblev han egenartet i sin ’realisme’.
»Matisse? Jeg foretrækker Tintin, det er enklere, men mere underholdende«.tip

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her