Læsetid: 5 min.

Nekrologer

9. februar 2001


Kjeld Seyer-Hansen
*Kjeld Seyer-Hansen tog i 1938 som nyuddannet læge til Færøerne, hvor han ved krigens udbrud var 1. reservelæge på Tórshavn sygehus.
I 1944 lod han sig indrullere i først den britiske, senere den norske marine og deltog under britisk flag i invasionen i Normandiet i juni 1944. I hans destroyerflotille var han ombord på det eneste af seks skibe, der ikke blev sænket under indsatsen.
Efter krigen havde Kjeld Seyer-Hansen i mange år praksis i Bredsten, dog med afstikkere til Færøerne og Anholt. I 1972 blev han skolelæge i Vejle, Give og Egtved kommuner.
Kjeld Seyer-Hansen blev for sin indsats under krigen belønnet med Kong Christian X’s Erindringsmedalje og Norsk Krigsmedalje.j.k.

Anne Burns
*Den britiske testpilot, forsker og verdensmester i svæveflyvning Anne Burns er død i en alder af 85 år. Hun var ansat på the Royal Aeronautical Establishment (RAE) fra 1940 til 1976 og modtog dronningens anerkendelse for tro tjeneste i luften. Hun satte otte verdensrekorder og 20 nationale rekorder i svæveflyvning for kvinder, og i 1966 blev hun som den første kvinde britisk mester i svæveflyvning.
Anne Burns var en af de første britiske kvinder, som læste til ingeniør. Under Anden Verdenskrig fløj hun prøveflyvninger for luftvåbnet, bl.a. testede hun de troppesvævefly, som blev brugt på D-Day og ved Arnheim.
I sin svæveflyvningskarriere satte Burns national distancerekord på sin første soloflyvning. I 1957 blev hun den første kvindelige svæveflyver, som krydsede Kanalen. Hun deltog i adskillige konkurrencer og satte flere rekorder, men sluttede sin karriere i august 1977, da hendes fly ramte en fugl og blev tvunget til at foretage et styrtdyk. Hun sprang ud med faldskærm og landede i et frugttræ til stor ærgrelse for den lokale farmer.Inf.

Dora Boatemah
*Det kan godt lade sig gøre at være ung, indvandrer, mørklødet og kvinde og samtidig gøre sig gældende på den nationale scene i Storbritannien. Men det koster. Det vidner Dora Boatemahs død i en alder af kun 43 år om.
Den unge ghanesiske kvinde blev en af Storbritanniens mest gennemtrængende kampagneledere for et bedre nærmiljø i hovedstadens nedtrådte sociale boligbyggeri. Hun lagde sig ud med stort set alle myndighedspersoner men opnåede til sidst stor anerkendelse for sin indsats for at forbedre livsvilkårene i det kvarter, hun selv boede i. Hun blev officielt belønnet for sin indsats med den britiske MBE orden i 1993, ligesom universitetet Oxford Brookes gav hende en æresdoktorgrad i 1996.
Oprindeligt kom Dora Boatemah til Storbritannien for at gå på kostskole, hvilket ellers tilsiger en privilegeret baggrund. Men hendes liv i det britiske blev ikke specielt privilegeret. Hun havde perioder på bistandshjælp og som hjemløs, men da hun og hendes partner fik en lejlighed i det sociale byggeri Angell Town i den Londonske bydel Brixton, blev det miljø rammen om hele hendes aktive, professionelle liv. Hun drev en stædig kampagne for, at beboerne i Angell Town – og dermed også andre beboere i andre sociale boligbyggerier – selv skulle have lov til at bestemme, hvordan deres kvarter skulle forbedres. Det skulle politikere, byplanlæggere og byggeselskaber ikke have eneret på.
Hun vandt den kamp, og det er i dag helt normalt at inddrage beboerne i byfornyelsesarbejde. Men indsatsen var ikke uden omkostninger. Hun døde i denne uge af et hjerteanfald, 43 år gammel.beb

Anders Mølgaard Jensen, 42 år
*Venstres uddannelsespolitiske ordfører, Anders Mølgaard Jensen, er død efter længere tids sygdom, 42 år.
Anders Mølgaard Jensen var uddannet lærer og blev valgt til Folketinget i 1990. Han var en politiker, der bibeholdt en tæt kontakt med sit bagland, Juelsminde kredsen i Vejle Amt. Han lagde vægt på at tage hjem til kredsen hver dag og var kendt for at holde spørgetid i egnens forsamlingshuse, foruden at han var et af de folketingsmedlemmer, som var flittigst til at modtage skoleklasser til rundvisning på Christiansborg.
Venstres leder, Anders Fogh Rasmussen, karakteriserer Anders Mølgaard Jensen som en ildsjæl – altid sprudlende, aktiv og fyldt med gode ideer. »Vi vil savne Anders. Med sit engagement i det nære samfund og sin aktive rolle som forbindelsesled mellem lokalsamfundet og Folketinget repræsenterede han det kernesunde i dansk folkestyre,« hedder det i et mindeord fra Venstres formand.
Blandt familien beskrives Anders Mølgaard Jensen som en enestående person, der altid lod andre gå forud for sig selv. Anders Mølgaard Jensen blev 42 år og efterlader sin hustru, Birgitte Mølgaard Jensen, med hvem han blev gift kort før sin død.ritzau

Børge Nielsen, 92 år
*Fhv. overlæge Børge Nielsen, Erritsø, er død 92 år. Som ung læge slog han sig i 1937 ned som praktiserende læge i Lindum i Vendsyssel.
Hans aktivitet i modstandsbevægelsen medførte i 1944, at han blev taget af tyskerne og anbragt i Frøslev, hvor han sad krigen ud.
I efterkrigsårene kastede han sig over neurologien og psykiatrien og var 1966-76 overlæge på Brejning Åndssvageanstalt. Børge Nielsen har skrevet bogen Min Vendsysseltid 1937-1946. Inf.

Niels-Henrik Stolpe, 58
*Den tidligere leder af Politikens Boghandel, Niels-Henrik Stolpe, er død efter kort tids sygdom død, 58 år gammel. Stolpe var en engageret og meget vidende leder af Boghallen gennem 27 år, indtil han trådte tilbage ved årsskiftet. Han havde specielt et indgående kendskab til angelsaksisk litteratur og evnede at dele ud af sin viden med humør og charme.Inf.

Poul M. Volther, 78 år
*Arkitekt Poul M. Volther, Gentofte, er død 78 år.
Volther tilhørte en generation af arkitekter med rod i håndværket. I lighed med andre kolleger af ’den kliniske skole’, navnlig Børge Mogensen, var det hans holdning, at alle modeluner og spor af æstetisk smartness skulle fjernes. Møblerne var der bare, som om de havde formgivet sig selv. Poul M. Volther var gennem mange år lærer på Skolen for Boligindretning – nu Danmarks Designskole.ritzau

Jørgen Bjerregaard, 58
*Journalist Jørgen Bjerregaard, København, er død efter kort tids sygdom. Trods en uddannelse som farvehandler kom han i 1977 kom han til ugebladet Ingeniøren som redaktør – og som primus motor bag indførelse af ny teknologi. Efter en kort periode som chefredaktør på månedsbladet Datatid, blev Bjerregaard i 1989 ansat i Polinfo. Under FN’s Sociale Topmøde i København i 1995 var Jørgen Bjerregaard projektleder for det verdensomspændende computernetværk APC, der sørgede for, at de mange tusinde NGO’ere kunne holde kontakt med deres bagland under konferencen. Inf

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her