Læsetid: 2 min.

Nordisk IT-fyrtårn i dyb krise

Europas største IT-flagskib Framfab er i dyb krise. Massefyringer venter, også i Danmark
23. februar 2001

Endnu en IT-ballon eksploderede torsdag, da Europas største web-udviklingsbureau, det svenske Framfab meddelte, at firmaet er i dyb krise. Torsdag fremlagde selskabet et katastrofalt årsregnskab og bebudede samtidig massefyringer i hele koncernen.
Et samlet underskud på 2,2 milliarder svenske kroner var det kedelige årsresultat, som Framfab kunne meddele sine investorer og firmaets mere end 2.600 ansatte – og det trods en eksplosiv omsætningsfremgang på hele 313 procent sidste år.

400 ud i kulden
Resultatet medfører, at Fremfab afskediger 400 ansatte, heraf mindst halvdelen i Sverige, medens de resterende afskedigelser skal ske i firmaets datterselskaber i Europa, herunder Danmark.
Den nye fyringsrunde kommer kommer efter, at Framfab i november afskedigede over 300 medarbejdere i Sverige.
Samtidigt har Framfab som en konsekvens af det dårlige regnskabsresultat været nødt til at sælge væsentlige dele af koncernen, herunder bl.a. Framfab Integration og Framfab IT-Consulting. Og yderligere frasalg forventes ifølge selskabet i den nærmeste fremtid.
Siden Framfabs klimaks for lige knap et år siden, er aktierne styrtdykket med 97 procent, hvilket har gjort koncernen til indehaver af en lidet misundelseværdig position som næstdårligste investering på den svenske børs i år 2000.

Usikkerhed
Framfab Danmark, der beskæftiger knap 250 medarbejdere, går ikke ram forbi.
Ifølge den norske direktør for Framfab Danmark, Kjell Bjørn Rønning er det endnu ikke afgjort i hvor høj grad den danske afdeling bliver berørt.
Det er derfor stadig usikkert, hvor mange medarbejdere direktøren kan byde velkommen den 14. juni i år, når Framfab flytter ind i sit nye domicil, der i øjeblikket er under opførelse på Islands Brygge der, hvor Soyakagefabrikken i sin tid lå.
»Selv om krisens moder er svensk, undgår vi ikke nedskæringer i København. Men det er endnu usikkert, om det skal ske ved fyringer eller frasalg af dele af vore aktiviteter til samarbejdspartnere,« siger Kjell Bjørn Rønning til Information. Allerede i januar sagde Framfab Danmark farvel til flere end 30 medarbejdere.

Ville for meget
Ifølge Framfab skyldes virksomhedens nuværende krise dels et stærkt vigende
marked i Sverige dels en overkapacitet som følge af en alt for voldsom personaletilvækst sidste år.
Fremtrædende danske IT-eksperter har til Information oplyst, at det var ventet, at Framfab ville præsentere et dårligt regnskab. Men at det var så slemt, som tallene og konsekvenserne viser, var ikke ventet.
»Internettets muligheder er muligvis overfortolket på kort sigt, men snarere undervurderet på lang sigt,« lyder vurderingen.
Derimod er der for Framfabs vedkommende tale om, at man som højt profileret IT-virksomhed, grundlagt og tidligere ledet af meget dynamiske og karismatiske personligheder som svenske Jonas Birgersson og danske Tim Frank Andersen på en og samme gang har villet det hele. Foruden at være Europas førende internetbureau ville man også tage kampen op på områderne for IT-kommunikation og IT-consulting.
»Den nye økonomi får ikke dødskramper af Framfabs krise. Krisen er højst et tegn på på ’dot.com.hovmod’,« lyder vurderingen fra Informations kilder.
Trods de varslede fyringer og frasalg vil Framfab med sin kernekompetence dog stadig være Europas største web-udviklingsbureau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her