Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

15. februar 2001


Bush: Dialog med Kina om raketskjold
*Den amerikanske præsident, George Bush, ønsker at åbne en dialog med Kina og Rusland om USA’s forslag om at opbygge et antiballistisk raketskjold som forsvar mod angreb, sagde en canadisk embedsmand i går.
Beskeden blev afleveret til Kinas præsident, Jiang Zemin, af Canadas besøgende premierminister, Jean Chretien, under et møde mellem de to mænd i Beijing.
»Bush erkender, at han har en del kommunikation foran sig både med sine NATO-allierede og med Rusland og Kina,« citerede embedsmanden Chretien for at have sagt.

Estrada-konto tømt for halv mia kroner
*En bankkonto, som angiveligt havde den tidligere filippinske præsident Joseph Estrada som indehaver, blev drænet for alle indeståender på sammenlagt over tre milliarder pesos (over 500 mio. kroner), lige inden han blev afsat fra magten.
Det fremgik af bankoplysninger, som blev offentliggjort i går, dagen inden landets højesteret behandler et søgsmål, anlagt af Estrada selv. Han mener, at han uretmæssigt blev afsat og afløst af Gloria Arroyo.
Senatorer gennemgik kontooplysningerne og afleverede dem derefter til regeringens ombudsmand, som gennemfører en retslig undersøgelse af Estrada for at have økonomisk udplyndret den filippinske stat samt mened, bestikkelse og korruption.
Han risikerer i værste fald at blive idømt dødsstraf.

Færre aktiverede og flere fleksjob
* Antallet af aktiverede faldt med 12.000 personer fra tredje kvartal 1999 til samme periode i 2000. Det markante fald dækker især over en stor nedgang i arbejdsformidlingens aktiveringsaktiviteter.
Tredje kvartal sidste år bød samtidig på en stigning i antallet af fleksjob. 1000 flere end anden kvartal, viser tal fra Danmarks Statistik. Dermed nåede man i alt op på 8900 fleksjob.

Bush opfordrer til ro efter angreb
*USA's præsident, George Bush, opfordrede i går til, at der bliver sat en stopper for den voldelige uro i Mellemøsten og fordømte samtidig et angreb nær Tel Aviv, hvor en palæstinenser kørte en bus ind i ventende ved et stoppested, hvorved mindst otte israelske soldater og civile blev dræbt. Bush sagde, at han havde opfordret Israels afgående premierminister, Ehud Barak, til at sende sin kondolence til familierne til de dræbte og til hele det israelske folk.

Nye regler for net-copyright
*Et flertal i Europa-Parlamentet i Strasbourg stemte onsdag for et nyt direktiv om copyright på internettet.Reglerne begrænser privates ret til at kopiere copyright-materiale på internettet og i andre digitale former. Formålet med direktivet er at udfylde et hul i den nuværende lovgivning og beskytte typisk musikere mod omfattende piratkopiering af deres musik. De nye regler vil blandt andet betyde, at private kun må ligge musik, film og bøger ud på internettet, hvis de har tilladelse fra den, der har rettighederne til materialet.

Landbruget afviser frivillig foderaftale
*Fødevareminister Ritt Bjerregaard kan godt opgive at få landbruget til at indgå frivillige aftaler om at droppe foder, der indeholder gensplejset soja, siger 2. viceformand i Landbrugsraadet, Hans Bang-Hansen.
»Gensplejset foder er gennemprøvet og godkendt, og der er ingen risiko ved at bruge det, fordi det ikke går videre i kødet på de dyr, der fodres med det. Det er ganske enkelt ikke realistisk, og den skal fødevareministeren ikke smøre af på os,« siger Hans Bang-Hansen.
I et svar til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri opfordrer Ritt Bjerregaard landbruget til at indgå frivillige aftaler om at droppe foder med gensplejset indhold.

EU åbner for nye gen-produkter
*Efter et to år langt politisk dikteret gen-stop, kan europæiske virksomheder igen få lov at sende nye genmodificerede produkter på markedet. Et flertal af medlemmerne i Europa-Parlamentet besluttede i går i Strasbourg at godkende et direktivforslag fra EU-kommissionen, der sætter nye regler for godkendelsen af genmodificerede produkter i Europa. Dermed afbrydes det årelange stop for nye genprodukter, som har stået på, mens de europæiske politikere har tygget på det følsomme emne.

Dyrlæger kritiserer Ritt Bjerregaard
*Dyrlægerne kritiserer skarpt fødevareminister Ritt Bjerregaards beslutning om ikke at yde kompensation til landbruget for erhvervets store udgifterne som følge af kogalskab (BSE).
Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, dyrlæge Per Thorup, mener, at fødevareministeren med sin afvisning af støtte sætter danske landmænd i en urimelig konkurrencesituation, fordi en række andre EU-lande kompenserer deres landmænd.
»Vi opfordrer fødevareministeren til at tænke sig om endnu engang,« siger han.

Protest mod pædofili-frikendt
*Forældre ved skolefritidsordningen på Stengård Skole i Gladsaxe protesterer nu voldsomt mod kommunens planer om at ansætte en pædagog, der tidligere har været anklaget for pædofili, men som er blevet frikendt.
Pædagogen blev sidste forår fyret fra en anden skole i kommunen, fordi politiet sigtede ham for seksuelle overgreb på et barn. I syv måneder hang anklagen over mandens hoved, inden politiet opgav at rejse tiltale. Manden blev genansat og kommunen har siden forsøgt at finde et job til ham.

Storbank bag net-fremstød i Danmark
*En ny Internet-bank udfordrer nu det danske bankmarked med et mål om at erobre op til 150.000 bankkunder inden for de kommende tre år.
Bag den nye net-bank, Firstviewbank, står en af Nordens største banker i form af svenske Föreningssparbanken. Firstviewbank, der åbnede i går, satser både på en egentlig Internet-bank og på en mere udbygget hjemmeside på Internet, som skal give forbrugeren det fulde overblik over sin økonomi.

Kommuner ligeglade med nettet
*I hver anden kommune måler man ikke antallet af besøgende på den kommunale hjemmeside. Derfor ved man stort set intet om, hvad borgerne er interesserede i.
Landets kommuner har i gennemsnit brugt små 100.000 kr. på deres hjemmeside.

Foreløbig 260 døde efter jordskælv i El Salvador
*Antallet af dødsofre efter det andet jordskælv i El Salvador på en måned steg onsdag til 260, mens 2200 var kvæstet, oplyste en talsmand for præsident Francisco Flores.
Flere landsbyer, som ikke blev videre berørt af det første jordskælv den 13. januar, blev ødelagt af tirsdagens rystelser. Mange af dødsofrene var skolebørn, som blev begravet i bygningerne.
» Vi må gøre vort yderste for at sikre de forsyningslinier til de ramte lokalsamfund, der blev etableret efter det foregående jordskælv,« sagde præsident Flores.
Han tilføjede, at hospitaler og herberger i San Vicente-departementet er overfyldt med jordskælvsofre.
»Dødstallet fortsætter med at stige. Vi kender ikke det præcise tal, men tusinder er blevet påvirket.«
Redningsarbejdere søgte at nå frem til de landsbyer, som var afskåret, men bestræbelserne blev besværliggjort af jordskred, som jordskælvet havde medført.
Dansk Røde Kors sendte i går via Internationalt Røde Kors 200.000 kroner i yderligere bistand til hjælpearbejdet i El Salvador.
Tirsdagens skælv blev af amerikanske seismologer målt til 6,1 på Richter-skalaen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her