Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

14. februar 2001


Jordskælv koster mindst 70 livet
*Mindst 70 mennesker blev dræbt ved et større jordskælv, der i går ramte det mellemamerikanske land El Salvador, oplyser præsidentkontoret i hovedstaden San Salvador.
Røde Kors melder om mindst 400 tilskadekomne i byen Cojutepeque, der ligger 30 km øst for hovedstaden, skriver det tyske nyhedsbureau DPA.
Ifølge et seismologisk institut i Colorado i USA målte tirsdagens skælv 6,1 på den åbne Richter-skala.
Det betegnes som et efterskælv til jordskælvet i El Salvador 13. januar, der målte 7,7 på samme skala.

Napster underkendt af appeldomstol
*Den amerikanske internetvirksomhed Napster, fra hvis hjemmeside man kvit og frit kan downloade musikfiler, fik mandag pålagt at stoppe den populære tjeneste.
USA's 9. føderale appelret afgjorde, at Napster overtræder ophavsrettighederne, når millioner af brugere hver dag henter musik ned fra internettet.
Mandagens afgørelse kom fire måneder efter en høring, hvor musikindustrien bad appelretten om at holde sig til en afgørelse fra juli, hvor en distriktsdommer dømte Napster for at have overtrådt ophavsrettighederne.

Greenspan moderat optimistisk
*USA’s økonomi synes at være på vej til at genvinde noget af pusten efter den senere tids mere beherskede tempo og kan i år nå en økonomisk vækst på mellem to og 2,5 procent.
Det sagde den amerikanske centralbankchef, Alan Greenspan, i går i den med stor spænding ventede tale til Senatets bankudvalg.
Men Greenspan noterede sig, at 2001 sandsynligvis vil opleve en »markant nedtur« efter en inflationsrenset økonomisk vækst sidste år på 3,5 procent.
I sin tale til bankudvalget kom den amerikanske centralbankchef ikke ind på, hvorvidt USA i år vil løbe ind i en decideret recession – negativ økonomisk vækst i to på hinanden følgende kvartaler.

Kommunerne svigter el-initiativ
*Kommunerne er for langsomme til at tilslutte sig Elsparefondens A-indkøbspolitik, hvor institutionerne forpligter sig til kun at indkøbe energivenlige A-mærkede apparater. Det mener formanden for Foreningen For Energi og Miljø, byggechef Jens Rømer Olsen, Storstrøms Amt.
A-indkøbspolitikken blev indført i 1999, og seks amter, 15 kommuner og godt 40 boligselskaber har tilsluttet sig ordningen.
»Der er et meget klart politisk signal i at tilslutte sig ordningen, og måske har Elsparefonden ikke været god nok til at sælge budskabet til kommunerne. At kun 15 ud af 275 kommuner har vedtaget kun at købe energirigtige produkter er langt fra imponerende,« siger Jens Rømer Olsen.

Ingen initiativer fra Boligministeriet
*I By- og Boligministeriet er der ingen planer om at skærpe indsatsen over for radonstrålingen i de danske hjem. Det til trods for, at en ny undersøgelse viser, at 20.000 flere familier end hidtil antaget er belastet af radonstrålingen.
På byggelovgivningsområdet er der dog taget initiativer for at komme radonstrålingen til livs. I bygningsreglementerne for etagebyggeri og for byggeri af enfamiliehuse kom der i henholdsvis 1995 og 1998 krav om, at byggeriet skal være radonsikret.
For personer, der bor i ældre huse, er det op til den enkelte at vurdere, om der er så meget af den sundhedsskadelige radonstråling i huset, at man ønsker at gøre noget ved det.

Muligt comeback for Estrada
*Politiske analytikere på Filippinerne vurderer, at den tidligere præsident Joseph Estrada måske planlægger et politisk comeback.
Spekulationerne er blevet udløst af et overraskende træk fra Estradas kone, der har indregistreret sig som kandidat til en af de 13 pladser i senatet, der er på valg den 14. maj.
Luisa »Loi« Ejercito meddelte sit kandidatur lige inden tidsfristen mandag midnat. Ifølge repræsentanter for den lokale valgkommission åbner Filippinernes valglov op for, at Estrada kan overtage sin kones kandidatur, hvis hun tillader det. En plads i senatet kan give Estrada mulighed for direkte at udfordre den nye præsident Gloria Arroyo.

Fredsmøde om DRCongo i Zambia
*Det første fredsmøde om Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo), siden landets ny præsident kom til magten, er planlagt til at finde sted i Zambias hovedstad, Lusaka i morgen. Men ingen af lederne for de to lande, der støtter de congolesiske oprørere i DRCongo planlægger at deltage.
Internationale mæglere og diplomater har forsøgt at få parterne i krigen til forhandlingsbordet igen, lige siden general Joseph Kabila blev DRCongos præsident efter mordet på faderen Laurent Kabila i sidste måned.

Ny EU-nødplan mod kogalskab
*Med en syvpunkts nødplan vil EU-Kommissionen mildne de europæiske kødproducenters økonomiske smerte, efter at BSE-krisen på få måneder har slået bunden ud af det europæiske marked for oksekød. Samtidig skal en plan fra EU’s landbrugskommissær Franz Fischler lægge en dæmper på produktionen af oksekød. Samtidig blev en dansk ko, der fredag blev fundet positiv for kogalskab, i aftes frikendt for sygdommen

Irak til Danmark: bryd embargo
*Iraks regering opfordrede i går direkte danske virksomheder til at trodse FN og bryde de omfattende sanktioner, som har været i kraft siden 1990, da Irak invaderede Kuwait.
Opfordringen blev givet til repræsentanter fra 35 danske virksomheder, der mandag ankom til Bagdad på en eksportoffensiv.
Tilsyneladende har ingen af de danske virksomheder dog tænkt sig at følge opfordringen. Virksomhederne vil kun handle inden for FN’s »olie for mad«-program. En ophævelse af sanktionerne er et politisk spørgsmål, siger Dansk Industris administrerende direktør Hans Skov Christensen.

Israel dræber palæ-stinensisk leder
*Efter en israelsk helikopter i går morges havde skudt og dræbt en palæstinensisk militærleder, fortsatte forhandlingerne om en ny samlingsregering i Israel. En officer fra den palæstinensiske leder, Yasser Arafats private sikkerhedsstyrke blev dræbt, da en israelsk helikopter skød mod ham, mens han kørte i sin bil i Gazastriben. Israelerne mistænkte ham angiveligt for at lede en terrorgruppe for den libanesiske Hizbollahbevægelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her