Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

1. februar 2001


Lockerbie-sag fortsætter
*En skotsk domstol kendte onsdag en 48-årig libysk agent skyldig i bombesprængningen af Pan Am fly 103 over Lockerbie i 1988. 270 blev dræbt.
Den libyske agent blev idømt livsvarigt fængsel, men spørgsmålet om, hvem der gav ham ordre til at placere en bombe ombord på flyet forblev ubesvaret.
Intet tyder imidlertid på, at sagen er slut. Ifølge libysk tv vil den dømte appellere, og en lang række civile søgsmål venter stadig i USA, hvor størstedelen af ofrenes familier bor.
USA’s præsident George Bush afviste efter dommen an tale om at fjerne FN-sanktionerne mod Libyen.
Det kræver ifølge USA, at Libyen erkender sit ansvar for bombesprængningen, udbetaler erstatning til de efterladte og fordømmer terrorisme.
Tema side 3

Intet ansvar for afgiftskoks
*Der kan hverken placeres et ansvar hos embedsmænd eller ministre for, at Skatteministeriet i en årrække lod store kraftvarmeværker spare milliardbeløb i energiafgift.
Det stod klart efter onsdagens samråd om sagen med skatteminister Frode Sørensen (S) samt miljø- og energiminister Svend Auken (S) i Folketingets energiudvalg.
Samrådet fulgte efter den nylige undersøgelse af advokat John Petersen fra advokatfirmaet Lett & Co.
Han fandt ikke, at skiftende skatteministre kunne gøres ansvarlig for den ulovlige praksis, som varede fra 1982 indtil 1998, da fhv. skatteminister Ole Stavad (S) greb ind efter en kontrolaktion.

SF: Regeringen laver numre med os
*Den nye trafikaftale sikrer en rigtig god balance mellem kollektiv- og privat trafik. Det fastslog statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) onsdag i Folketingets spørgetid, da SF kritiserede regeringen for at have lavet en trafikplan i strid med regeringsgrundlaget.
»Der står i regeringsgrundlaget, at der i trafikken skal laves investeringer, der fremmer den kollektive transport. Hvilke forbedringer er der sket for den kollektive transport i den nye trafikplan,« spurgte Jørgen Jespersen.
Statsministeren svarede, at den nye aftale skal ses i sammenhæng med trafikaftalen fra 1999, hvor den kollektive trafik fik et løft.
Ifølge Margrete Auken (SF) gik pengene dengang kun til at vedligeholde et apparat, der havde været forsømt i mange år. Den kollektive trafik blev ikke udbygget.

Flere EU-penge til BSE
*Med udsigt til en eksplosion i landbrugsudgifterne som følge af de 15 EU-landes fællesindsats mod kogalskab har EU-Kommissionen nu støvsuget budgettet for midler, der kan udbetales til Europas BSE-ramte bønder.
Op mod en millard euro ekstra (godt 7 mia. kr.) er det lykkedes for EU’s budgetkommissær, Michaele Schreyer, at finde til BSE-kampen. Dermed vokser EU’s landbrugsbudget i 2001 med 7,4 procent til 44 mia. i forhold til i fjor og puster det samlede EU-budget op med 4,3 procent – væsentligt mere end de 3,5 procent vækst, som de 15 medlemslande har godkendt.
Samtidig er der nu ikke flere penge at hente til de europæiske landmænd, med mindre der spares andre steder, eller EU indstiller sin godtgørelse af medlemslandenes støtteudbetalinger til kødproducenterne.
Artikel på forsiden

Kræftforskning ind i nyt center
*Et nyt bioteknologisk forskningscenter på Tagensvej/Jagtvej og ved Universitetsparken i København rykkede onsdag aften et skridt nærmere.
På et bestyrelsesmøde vedtog Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) enstemmigt, at de to eksperimentelle kræftforskningsinstitutter, Bartholin Instituttet, der i dag ligger på det gamle Kommunehospital, og Finsenslaboratoriet, som har til huse på Strandboulevarden, skal placeres i det kommende forskningscenter.

EU ser på tyrkiske fængsler
*Den spændte situation i de tyrkiske fængsler er på ingen måde et overstået kapitel.
Medlem af Europa-Parlamentet for SF, Pernille Frahm, var i sidste uge i Tyrkiet med en delegation fra Europa-Parlamentet for at tale med tidligere fanger, menneskerettigheds-organisationer, samt pårørende og advokater til nogle af de sultestrejkende.
Mange af de sultestrejkende er nu så afkræftede, at de kommende dage vil bringe nye dødsofre, med mindre der kommer et gennembrud i konflikten.
Under åbningen af Europa-Parlamentets møde i Bruxelles senere idag (onsdag), vil Pernille Frahm derfor bede Parlamentets formand om at sende dette signal til den tyrkiske regering.

Forurening med tjærestoffer
*Den meget giftige forurening med tjærestoffer fra olieindustrien i Nordsøen tages op internationalt, når landene inden for OSPAR-konventionen mødes om kort tid til et arbejdsmøde.
Det lovede miljøstyrelsens direktør, Steen Gade, da han onsdag eftermiddag i sol var på stranden i Vejers sammen med ledelsen af Kommunernes Internationale Miljøorganisation, KIMO.
»Der sker nu det, som vi mener, der skal ske,« sagde formanden for KIMO, Fanøs borgmester, Kjeld Nielsen (K), efter mødet til Ritzau.
Både KIMO og Miljøstyrelsen er enige om, at problemet med tjærestofferne skal løses internationalt, da den danske del af forureningen er forholdsvis begrænset.
Arbejdsmødet i OSPAR finder sted i Oslo den 13. februar. OSPAR-kommissionen regulerer havmiljøet i det nordøstlige Atlanterhav.

USA nedsætter diskontoen
*Selv om den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag sænkede den toneangivende rente for anden gang i år med et halvt procentpoint til 5,50 procent, vil det ikke være nok til atter at puste liv i den amerikanske økonomi, der er verdens største og vigtigste.
USA-økonomien er stærkt på vej mod nul-vækst, og faren for en egentlig recession er ikke drevet over. Nedgangen kommer efter et forrygende årti med et af historiens største opsving nogensinde, det er især industri-sektoren der lider, og det vil uundgåeligt smitte af på resten af verden.
Leder på bagsiden

Information retter
*I gårsdagens avis skrev vi i forbindelse med weekendens World Economic Forum i Davos, at Microsofts grundlægger Bill Gates ville donere 100 millioner kroner årligt til udviklingen af en aids-vaccine i de kommende år. Der er tale om 100 millioner dollars, altså omkring 800 millioner kroner.
Vi beklager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her