Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

16. februar 2001


Forargelse over Novo og Lundbeck
*De to danske medicinalselskaber Novo Nordisk og Lundbeck bliver mødt med forargelse og vrede fra flere sider, efter at de sammen med 39 andre medicinalkoncerner har bebudet et sagsanlæg ved Sydafrikas højesteret mod den sydafrikanske stat, fordi den har gjort det lovligt for sydafrikanske virksomheder at importere billig kopimedicin.
Formålet var blandt andet at give de mange hivsmittede i Sydafrika adgang til den livsforlængende kombinationsbehandling.
Medicinalvirksomhederne mener, at Sydafrika krænker deres patentrettigheder.
»Hvis det lykkes at forbyde den sydafrikanske regering at producere eller købe billig aidsmedicin, vil det betyde, at millioner af fattige i verdens ulande afskæres muligheden for at overleve. Medicinproducenterne har nok kunnet fremvise millionoverskud, men det etiske regnskab er mere tvivlsomt. En sådan opgørelse vil give dem mange menneskeliv på samvittigheden,« siger formanden for Sydafrika Kontakt, Morten Nielsen.

Tysk terrorist idømt ni års fængsel
*Den tyske terrorist Hans-Joachim Klein, kendt for sit samarbejde med ’Sjakalen’, blev i går ved en domstol i Frankfurt idømt ni års fængsel for mord i 1975. I alt tre mennesker blev myrdet i forbindelse med den pågældende terroraktion, der var rettet mod et OPEC-møde i Wien.
Den 52-årige Klein undgik en livstidsstraf, fordi han har samarbejdet med politiet og har taget afstand fra terrorisme. Klein afviser, at han begik drab under terroraktionen.

Prøvesag på vej om videoovervågning
*En kvindelig ansat i et bageri blev først overvåget af sin arbejdsgiver med et kamera, hvorfra der også blev optaget lyd.
Siden blev den ansatte bortvist fra arbejdspladsen på baggrund af optagelserne, og HK/Handel er nu på vej med en prøvesag om ulovlig overvågning af ansatte.
Fagforbundet har på vegne af den fyrede krævet 25.000 kroner i erstatning for den ulovlige overvågning, ligesom der også kræves 25.000 kroner i torterstatning.
Det sidste krav er rejst fordi arbejdsgiveren – i modstrid med virkeligheden – har fortalt flere kunder, at den pågældende blev bortvist, fordi hun var blevet fundet skyldig i tyveri fra arbejdspladsen.
»Det er den første sag af sin art herhjemme, og jeg regner med, at den skal en tur omkring landsretten, inden vi har den endelige afgørelse,« siger faglig sekretær i HK/Handel i Esbjerg, Kaj Furbo, til fagbladet Handel.

Estrada-sagen for højesteret
*Advokater for Filippinernes afsatte statsoverhoved, Joseph Estrada, opfordrede i går landets højesteret til at erklære ham præsident. De sagde, at det vil skabe en farlig præcedens, hvis man accepterer afsættelsen af en demokratisk valgt præsident som følge af demonstrationer.
Inde i Højesteret forsøgte Estradas advokater at overbevise dommerne om, at indsættelsen af præsident Gloria Macapagal Arroyos sidste måned var ulovlig. Samtidig forsøgte Estrada-tilhængere uden for at storme retsbygningen, men blev tvunget tilbage af politiet.

’Dåser vil give store affaldsmængder’
*De danske affaldsbjerge vil vokse kraftigt, hvis dåser bliver indført i stedet for vores returflaskesystem. Og det miljøproblem må ikke glemmes i den nuværende debat, hvor Det Radikale Venstre har skiftet kurs i dåsesagen og kastet sig ud i et forsvar for dåserne af hensyn til muligheden for at begrænse grænsehandelen, mener Socialdemokratiets politiske ordfører, Pernille Blach Hansen.
»Principielt er jeg ligeglad med, om folk leverer øl i plastikposer eller i dåser eller i flasker. Jeg vil bare have et miljøvenligt system, så vi ikke får en masse tons affald, som vi så skal håndtere bagefter,« siger hun.
EU diskuterer mangel på IT-folk
nManglende kvalificeret IT-arbejdskraft er emnet på det uformelle ministerrådsmøde, som EU’s arbejds- og telekommunikationsministre holder torsdag og fredag i Luleå i Sverige.
IT-branchen beskæftiger i dag 10 millioner mennesker i EU og forventes at beskæftige 13 millioner i 2003. Uden politisk handling regner Europa-kommissionen med, at branchen i 2003 vil mangle arbejdskraft til 1,7 millioner jobs. Både kort- og langsigtede løsninger skal diskuteres.

Irritation over tørklædesager
*Dansk Supermarked modtog i går en opfordring til at afskaffe tørklædeforbudet for ansatte ved kassen. Opfordringen er underskrevet af en lang række danske, humanitære organisationer.
Organisationerne udtrykker irritation over at skulle bruge energi på den slags konflikter.
»Der burde være en bred accept af, at vi i Danmark kan være forskellige, og at alle bør medvirke til en respektfuld integration i et fælles samfund,« skriver organisationerne.

Carlsberg satser hårdt på Østen
*Carlsberg satser hårdt på at få især østeuropæerne og asiaterne til at drikke mere af virksomhedens øl og læskedrikke. Mens salget af øl stagnerer eller går tilbage i mange vesteuropæiske lande, er befolkningerne i Østeuropa, Rusland og Asien for alvor ved at få smag for øl. Carlsberg vil derfor i de kommende år for alvor satse internationalt. Den danske del af Carlsbergs marked udgør efterhånden kun 11 procent. Carlsbergs fremlagde i går et regnskab, der viser, at bryggeriet klarer sig ganske pænt, selv om danskernes forbrug af øl sidste år faldt med en procent. Omsætningen er gået op med seks procent til 34,9 mia. kr. i forhold til sidste år.

Serbien genvinder kontrol ved Kosovo
*NATO lod i går uden omsvøb de albanske oprørere vide, at man agtede at give serbiske styrker tilladelse til at genvinde kontrollen over deres sikre zone ved Kosovos østlige grænse med mindre oprørerne meget snart indleder forhandlinger om fred med Beograd.
Efter at have gennemgået en omfattende serbisk plan for en aftale om den delte Presevo-dal, sagde NATO’s generalsekretær, George Robertson, at organisationen »hilser initiativet varmt velkommen som et konstruktivt og opmuntrende grundlag for forhandling«.

Information retter
*Debatindlægget af Jens Maigaard i torsdagsavisen er ved en beklagelig fejl blevet udstyret med overskriften ’Kirkeministerielt vanvid’. Som det fremgår af indlægget, skulle der have stået ’Undervisningsministerielt vanvid’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her