Læsetid: 3 min.

Peter den store går af

Med Peter Schmeichels beslutning om at indstille landsholdskarrieren er et stort kapitel i dansk fodbold slut
21. februar 2001

Fodbold
Bomben sprang, da landstræner Morten Olsen tirsdag udtog truppen til venskabskampen mod Irland i Dublin den 28. februar. Danmarks store målmand Peter Schmeichel stopper overraskende på det danske landshold i fodbold med øjeblikkelig virkning.
Dermed slutter en helt enestående fodboldkarriere for Gladsaxe Hero-drengen, der via Hvidovre og Brøndby fik sin storhedstid i 90’erne hos Manchester United, hvor det blev til adskillige mesterskaber, afsluttende med the Triple i 1999. Landsholdskarrierens højdepunkt blev nået, da Danmark 26. juni 1992 blev Europamestre med en 2-0-sejr over Tyskland. Blandt mange andre æresbevisninger blev Schmeichel hele to gange valgt som verdens bedste målmand.
Med den Vordingborg-accent, landstræneren aldrig nogensinde bliver kvit, oplæste han Schmeichels abdikationserklæring:
»Efter næsten 14 år på det danske fodboldlandshold har jeg valgt med øjeblikkelig virkning at stoppe min landsholdskarriere. Jeg har altid sagt, jeg ville stoppe den dag, jeg syntes, at det ikke var sjovt at være med, og det tidspunkt har jeg nået nu,« oplyser Peter Schmeichel i pressemeddelelsen.
Denne virkede mest som en forlænget takketale på linje med det, man kan opleve fra amerikanske skuespillere ved Oscar-uddelinger, bortset fra at Peter Schmeichel ikke takkede Gud.
Til gengæld kom Ricardo, Piontek, Bo Johansson og Morten Olsen på listen, sammen med DBU.
Det samme gjorde både med- og modspillere fra ind- og udland, og den karismatiske skrighals sluttede:
»Det har gjort et stort indtryk på mig, og jeg vil nyde at tænke tilbage på alle disse begivenheder. Der vil opstå et vakuum, som det vil blive svært at udfylde i nærmeste fremtid. Men det må jeg lære at leve med,« hed det videre i pressemeddelelsen.
Med Schmeichels farvel er den næstsidste af den generations store væk. En generation, der talte brødrene Laudrup, Kent Nielsen, Flemming Povlsen, Kim Christofte, Kim Vilfort og John ’Faxe’ Jensen. Tilbage er kun uopslidelige Jan Heintze, som tirsdag blev gjort til ny anfører for landsholdet.

Afskedskamp i april
Morten Olsen oplyste tirsdag, at han og den assisterende landstræner Michael Laudrup har fået den eksakte begrundelse fra Peter Schmeichel, og de både respekterer og er enige i den store målmands beslutning.
Men hvad den går ud på, sådan i detaljer, blev der allerede fra eftermiddagen gisnet om. Schmeichel har tidligere været ude med riven, når pressen har været mindre ukritisk over for hans præstationer, som det senest var tilfældet efter kampen mod Nordirland i Belfast. Og formiddagspressens nye krav om en plads på bænken til den store, har næppe heller huet ham. Men uanset myterne om ’den stærke mand med det, inderst inde, spinkle sind’, er det mere end tvivlsomt om den slags ville være nok til at få manden til at trække sig tilbage under så lidt fanfare. Også selv om han uden tvivl, og fortjent, nok nærmest bliver hyldet ihjel, når han den 25. april kan ses og høres i sin landskamp nummer 129 i en venskabskamp mod Slovenien.
Livet går videre
Gennem 14 år har samtlige danske målmænd været hensat til et liv i skyggen af Peter Schmeichel.
Silkeborgs 35-årige Peter Kjær er en af de ’rivaler’, som Schmeichels tilstedeværelse er gået hårdest ud over:
»Peter erstatter man ikke bare lige sådan. Hans navn, karisma og omdømme har været så stort, at han kunne stå godt, selv om han spillede fem procent under niveau. Men selv om det – måske på samme måde som når nogen dør – kan synes forfærdeligt, lige når det sker, så går livet altså videre,« siger Peter Kjær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her