Læsetid: 3 min.

Rusland: Nyt våben-kapløb

Rusland advarer mod anti-raketforsvaret NMD og opfordrer USA til nye nedrustnings-forhandlinger. Men USA’s nye forsvarsminister står fast
5. februar 2001

BRUXELLES – Det var Rusland der talte stærkest imod det planlagte amerikanske anti-raketforsvar, NMD, under den første diskussion mellem den nye Bush-administration og europæerne. Efter at den nye amerikanske forsvarminister Donald Rumsfeld lørdag på den årlige sikkerhedspolitiske konference i München gjorde det klart, at USA agter at gå videre med MND, kom lederen af Ruslands nationale sikkerhedsråd, Sergei Ivanov, med en kraftig advarsel imod et nyt våbenkapløb:
»Ødelæggelsen af ABM-traktaten vil medføre tilintetgørelsen af hele den strategiske sikkerhedsstruktur, og skabe forudsætningen for et helt nyt våbenkapløb, også i rummet,« sagde Ivanov, og tilbød USA store yderligere nedskæringer i de russiske atomvåben, hvis USA vil opgive planen.

I strid med traktat
Rusland mener, at NMD er i strid med ABM-nedrustningstraktaten fra 1972 mellem USA og det daværende Sovjetunionen.
USA mener NMD berettiges af at stater som Nord Korea, Irak og Iran vil udvikle atomvåbenbærende, langtrækkende missiler, der kan true USA’s sikkerhed.
Rusland opfordrede USA til at finde andre løsninger end det kostbare raketskjold:
»Målet om at bremse de såkaldte slyngelstater, som USA kalder dem, kan nås mere effektivt både hvad angår udgifter og konsekvenser, ved en fælles politisk indsats,« sagde Ivanov, og nævnte Nordkorea, der af USA rubriceres som slyngelstat:
»Nordkorea er det oplagte eksempel fordi situationen der for et år siden virkede langt værre end i dag,« sagde Ivanov.

Forsonlige toner
Det russiske angreb kom efter at Ruslands udenrigsminister Igor Ivanov i dagene op til konferencens start havde anlagt mere forsonlige toner, og opfordret til »aktiv dialog«, og til at finde et alternativ til NMD.
På mødet i München udtrykte den tyske forbundskansler, Gerhard Schröder, også stærke reservationer, og opfordrede Bush til at lede efter »fælles svar på de allerede eksisterende og kommende problemer i den internationale sikkerhedspolitik. Svarene bør findes inden for de eksisterende rammer for våbenkontrol«, sagde Schröder.
Donald Rumsfeld, der også var USA’s forsvarsminister i 1975-1977, svarede ikke direkte på de russiske nedrustningstilbud. I stedet anklagede han Rusland for at forsøge at rejse europæerne mod NMD. Samtidig efterlod han ingen tvivl om, at USA vil sætte NMD i gang. Det skete dog med forsikringer om, at Washington »ikke har nogen interesse i at udvikle et forsvarssystem, der skiller os fra vore venner og allierede. Vi vil konsultere jer,« sagde Rumsfeld uden dog at give løfte om, at uenige venner har veto over for NMD.

Koldkrigstænkning
Rumsfeld forsøgte at bagatellisere ABM-traktaten, som både Rusland og EU mener er en grundpille i nedrustnignspoltikken:
»Det er virkelig koldkrigstænkning at ophøje ABM-traktaten til noget centralt i det amerikansk-russiske forhold i dag. Sovjetunionen er borte. Rusland er et andet land. Den periode i vores liv er forbi, hvorfor overstår vi den ikke?« spurgte Rumsfeld, og understregede, at NMD »ikke truer nogen.«
SF’s forsvarsordfører Villy Søvndal opfordrer nu udenrigsminister Mogens Lykketoft til at melde klart ud. Han påpeger at Thule spiller en nøglerolle for amerikanerne. Derfor opfordrer han græsrødderne hos De Radikale og Socialdemokratiet til at afkræve deres ministre et svar:
»Hvis den danske regering skal bringes til at påvirke den her udvikling, så er det nu, Danmark skal ytre sig. Det er kun partiernes baglande, der kan få regeringspartierne til at mene noget om raketskjoldet. Derfor er det så katastrofalt, at de snorksover,« siger Villy Søvndal til Ritzau.
Lykketoft mødes tirsdag med Grønlands landsstyreformand, Jonathan Motzfeldt, for at finde en fælles holdning til Thule-basens eventuelle placering i raketskjoldet.
Desuden har SF og Enhedslisten indkaldt til en forespørgselsdebat i Folketinget om NMD i maj. Før den vil der i april blive holdt en eksperthøring om NMD på Christiansborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her