Læsetid: 2 min.

Selvstændighed vil bringe Færøerne i et dilemma

Færøerne kan sagtens klare sig selv, men levestandarden falder, hvis bloktilskuddet fra Danmark ryger
8. februar 2001

Kan Færøerne overhovedet klare sig selv økonomisk?
»Ja.«
Så kort svarer Christian Schultz, professor i økonomi på Københavns universitet, og medlem af regeringens rådgivende udvalg vedrørende Færøerne (hvis arbejde p.t. er stillet i bero).
På spørgsmålet om færingerne kan opretholde samme levestandard, er hans svar lige så kort: »Nej.«
Færøerne får cirka en milliard i bloktilskud fra Danmark om året, samt indirekte tilskud for omkring 400 mio. kr. i form af adgang til det danske uddannelsessystem, fiskeriinspektionen, danske embedsmænds skatteindbetalinger osv. Det er svært at sige helt nøjagtigt, hvor meget de danske tilskud betyder for færøsk økonomi, fordi der ikke findes mere præcise opgørelser over færøernes bruttonationalprodukt end, at det ligger i omegnen af seks-syv milliarder. Det danske tilskud svarer altså i hvert fald til 20 procent.
Lige så er det vanskeligt at opgøre levestandarden på Færøerne:
»Den er sammenlignelig med Danmarks, om end noget lavere. Vel som i en fattig dansk kommune som Nakskov. Og der er ret stor forskel på levestandarden i Tórshavn og de små kommuner.«
»Hvis bloktilskuddet fra Danmark falder bort vil levestandarden falde til omkring portugisisk eller græsk niveau. Hvilket ikke er en katastrofe; det lever vældig mange portugisere og grækere udmærket med.«
I de senere år er det gået rigtig godt med fiskeriet og dermed for den færøske økonomi. Arbejdsløsheden er faldet stærkt og udlandsgælden næsten afviklet:
»I den situation kan man godt fjerne bloktilskuddet uden det går galt. Der kommer først til at bide næste gang, der kommer en økonomisk krise,« siger Schultz.

Fremtidens joker
Martin Paldam, professor i økonomi ved Århus Universitet, opgør over for Information det danske tilskud som »130.000 kr. til hver familie med to voksne og to børn. Altså et ganske pænt beløb.«
Alligevel mener Paldam, at det på længere sigt vil være godt for færingerne at slippe ud af den økonomiske afhængighed til Danmark: »En økonomi, der modtager så store tilskud bliver forvredet. Færingerne har en meget stor offentlig sektor. Den bliver de i givet fald nødt til at skære ned til dansk eller norsk størelse – relativt set.«
»Forholdsmæssigt svarer det til, at Danmark var i union med USA og modtog 150 eller 170 mia. om året derfra. I så fald ville vi have råd til en meget større offentlig sektor. Vi ville indrette os på det amerikanske tilskud og blive afhængige af amerikanerne. På samme måde er færingerne afhængige af dansk tilskud.«
Derfor har selvstyrepartierne et problem, mener han:
»De har lovet den færøske befolkning, at de kan blive selvstændige uden at gå ned i levestandard. Det kan kun lade sig gøre, hvis de får et stort pengebeløb.«
»Derfor kører forhandlingerne så besynderligt. Man har aldrig før hørt et land sige til det land, de vil løsrive sig fra: Vi vil gerne være selvstændige, men I skal give os et beløb, der svarer til to gange vores nationalprodukt.«
På længere sigt mener Martin Paldam, at det vil være godt for færøsk økokonomi at blive selvstændig: »For et stolt folk er det ubehageligt at være afhængig af andre. Hvis Færøerne skal klare sig selv, vil konkurrenceevnen blive forbedret og det vil give øget vækst.«
Christian Schultz kalder olien for fremtidens joker:
»Hvis de finder olie kan de muligvis selv finansiere en lige så høj levestandard i fremtiden,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her