Læsetid: 2 min.

Store byer

Ni megastore verdensbyer er emnet for Tate Moderns første særudstilling - den hidtil største i Storbritannien
1. februar 2001

Udstilling
LONDON – Udstillingen »Kunst og Kultur i den Moderne Metropolis« er det nye museums første eksempel efter åbningen på, hvad museumsfolkene formår. Den er det første billede, offentligheden får af museets visioner.
»Vi tænkte meget over, hvad for en første udstilling kunne matche åbningen,« sagde Tate Moderns direktør, Lars Nittve ved præsentationen af den nye udstilling.
»Den skulle indikere, hvordan Tate ville være som museum.« Valget faldt på en udforskning af forholdet mellem kunst og kultur i store bymiljøer på bestemte tidspunkter. De ni byer, der er valgt: Moskva 1916-1930, Lagos 1955-1970, New York 1969-1974, Wien 1908-1918, Tokyo 1967-1973, Paris 1905-1915, Rio de Janeiro 1950-1964 og endelige de seneste Bombay/Mumbai 1992-2001 og London 1990-2001 – har alle i de pågældende perioder været rammen om en ekstraordinær kreativitet, der nok er tæt forbundet med det enkelte sted men også i sin natur transnational.

Globalt udsyn
»Det handler om beliggenhed. Dette her er et meget urbant museum. Det er den første pointe. En anden er, at byer oplever en utrolig, energisk kunstnerisk kreativitet.
Denne udstilling handler om, hvad byer betyder, og hvad der driver dem fremad. Der er tidspunkter, hvor byer har været kreative hot spots, hvor kunstnere og andre finder sammen og skaber disse øjeblikke. Der er nok ikke tale om enhvers forventede liste over store byer. Der er stor forskellighed – og der er ikke kun tale om vestlige byer men om en global liste,« sagde Lars Nittve, der ved sin tiltrædelse lagde stor vægt på, at Tate Modern skulle være et museum med et globalt udsyn.
Fælles for hele udstillingen er forsøget på at beskrive den kreative eksplosion i de pågældende perioder fra allehånde vinkler – ikke kun den traditionelle visuelle kunst. Der er musik, video, arkitektur, dans, mode, teater, skulptur og naturligvis billeder og fotos på udstillingen, der med ca. 5.000 kvadratmeter er den største, der nogensinde er blevet stablet på benene ikke bare på noget Tate museum men i hele Storbritannien

*’Kunst og Kultur i den Moderne Metropolis’, Tate Modern. Til slutningen af apr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her