Læsetid: 2 min.

Truede dyrearter er en god forretning

Dansk miljøbistand skal være med til at forhindre handel med truede dyrearter i Thailand
13. februar 2001

Dage i Thailand
Bilen kører to meter og standser så igen. Lidt utålmodigt sidder jeg og glaner ud ad vinduet. Inde på fortovet trasker en elefant afsted gennem mylderet. Den har baglygte på halen.
Elefanten er Thailands symbol. De har hjulpet thailændingene med at vinde glorværdige sejre i fortidens krige – og H.N. Andersen med at tjene store penge til ØK. Men de 2.000 vilde elefanter er truet af elfenbensjægere og turistindustrien. De 3.000 arbejdselefanter er – arbejdsløse.
For de sidstnævnte er der sat aktiveringsprojekter i gang. De kan blive gøglere, bære rundt på turister og den slags. Man prøver også at afsocialisere dem, så de kan klare sig selv i skovene.
Men turistindustrien vil have babyelefanter til badestrandene, fortæller Robert Mather, lederen af Verdensnaturfonden i Thailand (WWF). Og arbejdselefanterne får ikke lov til at få unger. Dem er der jo for mange af i forvejen.
Derfor er det en god forretning for de illegale jægere at fange en babyelefant og sælge den videre. Det er ikke ilde, hvis de ved samme lejlighed kan komme på skudhold af en voksen elefant med flotte stødtænder.
Hotellerne og forretningerne bugner med fint udskåren elfenben. Ingen kan se om det strammer fra en tam eller en vild elefant.
Babyelefanternes skæbne er at lade sig fotografere sammen med turister. Et rigtigt autentisk ferieminde. Man kan også lade sig fotografere med en gibbonabeunge. Endnu en art, der trues af turistindustrien.
Den illegale handel med truede dyrearter er omfattende. Thailand har tiltrådt CITES-konventionen, som forbyder det. Der er også 300 toldere i lufthavnen, der forsøger at forhindre turisterne i at tage forbudte dyr og skind og tænder og skaller med hjem. Men markedet hersker sammen med uvidenheden. Folk aner ikke, hvad man må og ikke må.
Det prøver Verdensnaturfonden nu at gøre noget ved, i et projekt, der er støttet af dansk miljøbistand gennem Danced. Kortlægning, oplysning og pres på hotelkæderne er blandt midlerne. Tanken om et boykot-banner med Panda-mærke fra WWF kan godt skræmme en hotel-
direktør.

Den truede abe
På det kæmpestore weekendmarked i Bangkok viser Tivani Wongtonson os rundt. Her er alt det forbudte næ-sten åbent til salg: Sjældne sommerfugle, skaller, slangeskind og elfenben. Salg af orkideer fra regnskoven er strengt forbudt. Alligevel er de til salg side om side med dem fra gartnerierne. Jeg kan ikke se forskellen, men det kan hun.
Vi maser igennem snævre handelsgyder med krydderier, tøj, mad og tingeltangel i uendelige mængder og står så foran en kvinde, der sæl-ger halvdøde egernbabyer. Ulækkert, men ikke det værste.
Kvinden haler en pose frem og åbner den. Hovedet af en lille bitte åh så sød abe stikker frem. Det er en lori. En af de meget truede abearter. Hvor meget vil vi give, spørger hun forventningsfuldt. Og propper den hurtigt ned i posen og ind under sin vest, da hun mærker vores modvilje. Foruden turisternes trang til eksotiske minder og kæledyr er den traditionelle kinesiske medicin den største trussel mod de vilde dyrearter. Af tigre er der kun et par hundrede tilbage i Thailand, skønner Robert Mather. Næppe nok til at bestanden kan overleve af egen kraft.

* Artiklen er den femte i serien om danskstøttede miljøprojekter i Thailand. De første blev bragt 7., 9., 10.-11. og 12. februar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her