Læsetid: 2 min.

Undskyld, undskyld, undskyld

Den uskolede udviklingsminister stod i går skoleret i Folketingssalen for sit forslag om ’fattigdomsflygtninge’
28. februar 2001

»Jeg har dummet mig her, lad os glemme den konvention og forholde os til problemerne: At vi har nogle folk, der kommer til Europa, hvad stiller vi op med dem?«
Udviklingsminister Anita Bay Bundegaard forsøgte i går gentagne gange i Folketingssalen at tage fokus væk fra sin egen person og sætte gang i en generel debat om dansk udviklingsbistand, og hvad man skal stille op medalle de fattige, som »banker på døren til Europa for at få asyl«. Men så let slap hun ikke.
Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti, Venstres Ulla Tørnæs, Lene Espersen, de konservative, og løsgængeren Frank Dahlgaard stillede en byge af spørgsmål til ministeren om, hvordan hun havde forestillet sig, at verdens 1,2 mia. fattige og sultne skulle omfattes af FN’s flygtningekonvention og have ret til asyl, som hun gav udtryk for i Weekendavisen i fredags.

Løse tanker
Udtalelserne førte til, at den politisk uskolede minister blev undsagt – både af sit radikale bagland og regeringen. Og i går måtte hun gentagne gange understrege, at der var tale om ’løse tanker’ og ikke et decideret forslag.
»For tredje eller fjerde gang: Forslaget er taget af bordet. Det er ikke regeringens politik og ikke udviklingsministerens politik. Det kommer ikke op,« sagde hun, mens hun i stedet forsøgte at få svar på, hvordan de borgerlige partier vil hjælpe flygtninge i nærområderne samtidig med, at de vil skære i udviklingsbistanden.
Bundegaard måtte stå alene over for Folketinget, for statsminister Poul Nyrup Rasmussen beordrede udviklingsministeren i spørgetime én dag før, han selv skulle have stillet op om det samme spørgsmål. Både de radikale og statsministeren glimrede ved deres fravær i salen i går.
Margrethe Auken fra SF kom udviklingsministeren til undsætning med et forslag om at rejse debatten i EU.

Ja til fattigdomshøring
»I en artikel i The Economist kunne man se, at indvandrerne fra 1993 til 1999 er steget fra 40.000 til en halv million på EU-plan. Derfor vil jeg meget gerne tage imod det konstruktive og gode forslag, at selvfølgelig skal vi rejse det i EU-sammenhæng og f.eks. holde en konference, som netop tager fat på spørgsmålet,« svarede Anita Bay Bundegaard, der også var positivt indstillet over for et forslag fra Jørn Jespersen, SF, om at holde en dansk høring om fattigdomsproblemer.
Også CD’s Arne Melchior kom den tidligere debatredaktør fra Politiken til undsætning:
»Så længe det ikke er et skriftligt forslag, så foreligger der ikke noget forslag. Man kan udmærket tænke sig, at snesevis af millioner kommer til Europa, og så har vi et fælles problem, og jeg kan ikke se, at det skulle være så vanskeligt at tage noget op, som ikke har et klart svar. Menneskeheden har ustandseligt diskuteret opstandelsen og det evige liv uden at have et endeligt svar på det,« sagde Arne Melchior.
Udviklingsministeren takkede for præciseringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her