Læsetid: 1 min.

Med vid og bid

23. februar 2001

(2. sektion)

Rock
*Engang udgjorde Frank Black i dele af rockkritikken og -publikkens øjne noget nær rockens fremtid. Under navnet Black Francis udfyldte han – med pondus – rollen som frontmand i amerikanske Pixies, hvis album Doolittle i 1989 satte en ny og hidsig kurs for alternativ rock: Forførende melodik, forvrængede surfguitarer og bizarre tekster tilsat indædt vokal gav gruppen et stort publikum i Europa. Efter bandet gik hver til sit i 1992, gled Black dog mere og mere i baggrunden, og i lyset af hans seneste udspil – Dog In The Sand – forbliver han nok der lidt endnu. Egentlig synd, for tager man Pixies-brillerne af og går uhildet til albummet, er det en fremragende og intens opvisning i den roots-rock, kun amerikanere i virkeligheden har lov til – og evner – at lave. En musik, hvor man næsten kan lugte det store og selvmodsigende kontinent, dets kæmpebyer og enorme åbne vidder, dets idealer og paradokser.

Foruroligende
Selvfølgelig er der noget vagt foruroligende over Blacks måde at gribe tingene an på, og lytter man nærmere efter, myldrer det med skæve indfald. Der jongleres med alt fra det råt rockistiske over ængstende ballader til ubestemmelige etniske indslag. Men først og fremmest er solisten i topform, der er masser af horn i ham og et udtryk, der ikke umiddelbart lyder subtilt, men ved nærmere bekendtskab viser sig at være netop det. Det er, hvad man i bogstaveligste forstand forstår ved randrock og som sådan ikke for hvem som helst. Men enhver med lyst til et karsk udtryk med masser af vid og bid, anført af en smålegendarisk solist i en vital og udadvendt fase, vil værdsætte Dog In The Sand.

*Frank Black & Co. spiller på Lille Vega, Kbh., fredag og på Vox Hall, Aarhus, lørdag

*Frank Black and the Catholics: Dog In The Sand (Cooking Vinyl/VOW)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her