Læsetid: 2 min.

Video og dvd

23. februar 2001

(2. sektion)

Steal this Movie
*Den amerikanske aktivist og studenterleder Abbie Hoffman blev i 60’ernes og 70’ernes USA en både berømt og berygtet figur. Berømt, fordi han var med til at arrangere demonstrationer, happenings og improviserede teaterforestillinger mod bl.a. krigen i Vietnam. Berygtet, fordi han var en torn i øjet på det borgerlige USA, og FBI brugte mange ressourcer på at få ham ned med nakken. Det lykkedes næsten, og den historie kan man se i den drama-dokumentariske Steal this Movie, der har fået titel efter en af Hoffmans egne bøger, Steal this Book, der provokerende nok opfordrede folk til ikke at købe bogen, men stjæle den.
Vincent D’Onofrio spiller hovedrollen som den både karismatiske og maniske Abbie Hoffman, mens Janeane Garofalo og Kevin Pollak er nogle af de mennesker, Hoffman omgiver sig med. Steal this Movie er ikke nogen fremragende film, dertil er den for flagrende og arytmisk, men den giver et godt og alsidigt indblik i Hoffmans liv og en tid, hvor fronterne mellem det gamle og det ny var trukket skarpt op.
Steal this Movie. Instr: Robert Greenwald. Manuskript: Bruce Graham. Kan fås på dvd i Laserdisken, www.laserdisken.dk CMC

Animal Factory
*Udover at være en god skuespiller, der har tacklet et hav af forskellige, ofte skæve roller, bl.a. for Coen-brødrene, viste Steve Buscemi med Trees Lounge, at han også kan instruere. Det bekræfter han med det vedkommende fængselsdrama Animal Factory, der er baseret på den tidligere straffefange og hårdkogte forfatter Edward Bunkers selvbiografiske roman Rovdyrfabrikken. Bunker har også selv været med på manuskriptet.
Animal Factory handler om 21-årige Ron (talentfulde Edward Furlong), som havner i spjældet med en narkodom og her møder en ældre medfange, Earl, fængslets ukronede konge (en skaldet Willem
Dafoe), der fatter sympati for Ron og beslutter sig for at hjælpe ham med at overleve det hårde fængselsliv. »Det handler om at komme til at føle noget igen,« som Earl forklarer Ron, der er bange for, at Earl bare vil i seng med ham.
Den karakterdrevne film fokuserer fornuftigt på forholdet mellem de to, og det tjener instruktøren til ære, at han ikke forfalder til billig udvendighed og plat action – ikke mindst fordi Furlong og Dafoe, fint sekunderet af bl.a. Danny Trejo, en uigenkendelig Mickey Rourke og Bunker og Buscemi selv, får foldet deres roller og dermed filmen fint ud.
Animal Factory. Instruktion: Steve Buscemi. Manuskript: Edward Bunker og John Steppling. Kan fås på dvd i Laserdisken, www.laserdisken.dk CMC

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her