Læsetid: 2 min.

101 ømme punkter

Britisk forfatter debuterer med små excentriske historier om kønnenes uforenelighed
26. marts 2001

Ny bog
Tusind og én nats eventyr er det nu ikke, og dog. Dan Rhodes’ (f. 1972) kortprosasamling Anthropology and a hundred other stories lagde Englands kritikere ned i efteråret – som en anden Sheherezade der med sine fantastiske fortællinger kæmpede for sit liv.
101 historier er det blevet til. De fylder hver en sides penge og er på 120 ord i snit. Titlerne følger alfabetet, idet vi starter med »Anthropology«, »Ashes«, »Baby«, »Beauty« og så fremdeles. Den sidste historie hedder sigende nok »Words«.
Som bogens titel og den første historie antyder, så har vi at gøre med et studie af mennesket og dets sociale og kulturelle forhold. Med sociale forhold menes der udelukkende det ætsende forhold mellem mand og kvinde, mens de kulturelle omstændigheder er mere udefinerbare.
Vi befinder os nemlig udelukkende i den vestlige civilisation, selvom surrealistiske antropologiske observationer dukker op på de mærkeligste tidspunkter. Som f.eks. i historien »Binding«, hvor bogens gennemgående mandlige førstepersonsfortæller opdager sin kæreste i færd med at knuse deres to-årige datters fødder med en stor sten. Vi aner naturligvis den japanske tradition her. Fortælleren beder hende om at holde inde, men hun råber, at det er noget, vi kvinder ved noget om. Så skulle det være nemmere for pigen at finde en kæreste. Så svarer fortælleren: »’Jamen skat, kan du ikke huske, hvad doktoren sagde? Det blev en dreng.’ ’Virkelig?’ Hun så overrasket ud. ’Pyt. Mænd ser også godt ud med små fødder. Jeg går i øvrigt ud fra, at han bliver bøsse. Han ligner sådan en. Se selv!’ Jeg måtte indrømme, at det kunne der være noget om.« Og så sidder vi tilbage og ved ikke, om vi skal græde eller grine.

Absurd kortform
Alle historier handler om fortællerens forhold til en kæreste, og de indledes ofte med »My girlfriend…«. Gennem en kølig og ensartet prosa på overfladen bliver vi præsenteret for nogle grotesk sårbare øjeblikke i mandens liv, hvor han enten udsættes for tabet af den elskede eller et paradoksalt tab af forståelse de to imellem.
Edgar Allan Poe har ikke levet forgæves. Ikke nok med at Rhodes’ fortæller bliver hjemsøgt af misantropi, vanvittig besættelse og makabre hændelser, så har kæresterne de mest bizarre navne så som Lulula, Mariedel og Xanthe. Hvem husker ikke Poes pragtdigt »Ulalume«? Der er i øvrigt også en ’Mette’ fra Ulfborg i historien »Milestones«. Fortælleren beskriver distancen mellem de to således: »Mette’s open legs: 263 km.«
Dan Rhodes’ sælsomme værk er blevet sammenlignet med både Borges, Calvino, Donald Barthelme og Raymond Queneaus Stiløvelser. Og så kan vi jo ikke komme uden om at nævne vores egen Peter Adolphsens Små historier (1996). Jeg selv vil vove at påstå, at når historierne er bedst i betydningen mest absurde, så står de mål med selveste Monty Python i fri dressur.

*Dan Rhodes: Anthropology and a hundred other stories. 202 s., 10 pund. Fourth Estate, London

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her