Læsetid: 2 min.

En aften med Sherlock Holmes

Fire film og 30 radiospil med Basil Rathbone i rollen som Sherlock Holmes
16. marts 2001

(2. sektion)

Dvd
Ligesom James Bond-fans, der gerne diskuterer, hvem der egentlig har været den bedste Agent 007, så bruger Sherlock Holmes-fans også mange kræfter på at argumentere for deres egne favoritter blandt de ikke få skuespillere, som har spillet mesterdetektiven, verdens første konsulterende af slagsen, fra Sir Arthur Conan Doyles 56 noveller og fire romaner skrevet mellem 1887 og 1927.
I dag er sagkundskaben stort set enig om, at den bedste nogen sinde var nu afdøde Jeremy Brett.
Brett imponerede med sin intense og på én gang meget trofaste og alligevel selvstændige fortolkning af
Sherlock Holmes i en række fremragende og nuancerede tv-dramatiseringer fra 1980’erne.
Men en tidlig favorit – af mange anset for den bedste indtil Bretts opdukken – var karakterskuespilleren Basil Rathbone, der i 14 film og henved 200 radiospil inkarnerede Holmes over for Nigel Bruce som Holmes’ ven og trofaste kronikør dr. John Watson.
Fire af Rathbone og Bruces filmoptrædener – Sherlock Holmes and the Secret Weapon, The Woman in Green, Dressed to Kill og Terror by Night – og ikke færre end 30 af deres halvtimes radiospil er nu blevet tilgængelige i et dvd-boxset med den passende og ganske poetiske titel, An Evening with Sherlock Holmes.

De amerikanere
Rathbone og Bruce lavede deres første to Holmes-film for 20th Century Fox i 1939, hvorefter filmselskabet ikke mente, at figurerne var interessante for publikum længere.
Et par år efter genoptog Universal dog produktionen, og i 1942 udsendte de den første af i alt 12 succesfulde Sherlock Holmes-film med Rathbone og Bruce.
I modsætning til Fox besluttede Universal at flytte handlingen fra et victoriansk England til et nutidigt (1940’rne) miljø, og selvom filmene forsøger at være tro mod tonen i Doyles værker, så er både film og radiospil kun inspireret af og ligger ofte temmelig langt fra de originale historier – i Sherlock Holmes and the Secret Weapon er han oppe mod nazisterne. Så selvom både Bruce og Rathbone er englændere, så kan man godt fornemme, at filmene og radiospillene er amerikansk produceret og det uden den store respekt for forlæggene.
Indimellem er filmene lige lovlig teatralske og tilstræbt dramatiske, og Watson portrætteres som et lallende fjols, der kun er med for at sætte Holmes geni yderligere i relief. Men flot filmet og fin underholdning er de dog.
Fin underholdning er også de 30 halvtimes radiospil, komplet med speaker-intro, orgelmellemspil og reklamepauser, som har fundet vej til dvd-boxen.
Men udgivelsens clou er alligevel et sjældent set, ti minutter langt, filmet interview fra 1927 med en afslappet Sir Arthur Conan Doyle, der først fortæller om, hvorfor han skabte Holmes – han fandt, at der i litteraturen manglede en detektiv, som kunne forklare, hvordan og hvorfor han nåede frem til sine slutninger. Siden fortæller Doyle om sin passion for spiritisme, der udmøntede sig i adskillige bøger, artikler og foredrag om emnet og en status som en af verdens førende spiritister.

*’An Evening With Sherlock Holmes’ kan fås på dvd hos www.laserdisken.dk

*Mere på www.basilrathbone.net og www.holmes-sherlock.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her