Læsetid: 2 min.

Aids-retssag får medicinalfirmaer til at sænke prisen

Retssagen om billig medicin til syge i Sydafrika kan på længere sigt redde millioner af menneskeliv i fattige lande
20. marts 2001

Sydafrika og andre afrikanske lande ser ud til at høste stor gevinst af den retssag, som 39 medicinalvirksomheder indledte i landet for to uger siden. Tilbud om relativ billig medicin til behandling af hiv-positive og sympatitilkendegivelser fra blandt andre Bill Clinton og Gro Harlem Brundtland strømmer til landet.
Retssagen går kort fortalt ud på, at Sydafrika har udstedt en lov, der gør det muligt for firmaer at importere eller selv fremstille kopier af medicin til billigere behandling af f.eks. hiv-positive.
Sagen har sat profithensyn op mod aidskatastrofen i Afrika og er nu blevet så stor en skamplet på de 39 deltagende medicinalfirmaers image (heriblandt danske Novo Nordisk og Lundbeck), at de kommer med diverse tilbud til Sydafrika.

Langt fra nok
Et af de største medicinalfirmaer i verden, Bristol-Myers Squibb, sagde i forrige uge, at det nu i hele Afrika sænker priserne på to former for aids-medicin – Videx og Zerit – til en pris, der ifølge firmaet ligger under produktionsomkostningerne.
Det amerikanske firma Merck tilbød for to uger siden at sænke priserne på sin livsforlængende medicin til hiv-positive med 40 procent i alle u-lande.
Tilbudene er dog langt fra nok til at tilfredsstille de organisationer, som kæmper for afrikanske landes ret til at bekæmpe aids-katastrofen med billig medicin.
»Det er meget godt, at medicinalfirmaerne fremsætter alle mulige tilbud over for Sydafrika og andre afrikanske lande. Men de er endnu ikke kommet så langt, at de er billigere end den kopimedicin, som Sydafrika bliver tilbudt fra Brasilien og Indien. Tilbudet fra f.eks. Bristol-Myers Squibb er dog interessant, fordi det kan tyde på, at sammenholdet mellem de 39 firmaer bag retssagen er ved at gå fløjten,« siger Morten Nielsen, som er formand for organisationen Sydafrika Kontakt.

Politisk sympati
Ud over at presse priserne ned på medicin i Sydafrika høster regeringen i Sydafrika stor politisk sympati. USA’s tidligere præsident Bill Clinton bakkede i sidste uge under sit besøg i København op om Sydafrikas satsning på kopimedicin, og generalsekretæren for Verdenssundhedsorganisationen WHO, Gro Harlem Brundtland, udtaler noget så usædvanligt for en FN-organisation som: »Vi støtter Sydafrika og ånden i den lov, som søger at skaffe medicin, som folk har råd til.«
Brundtland spår, at sagen i Sydafrika vil føre til nye milliard-bevillinger fra de store industrilande, G7, til bekæmpelse af de store dræbere i u-lande f.eks. aids og malaria. Morten Nielsen siger:
»Uanset om regeringen i Sydafrika taber eller vinder sagen, så stopper det ikke her. Presset for adgangen til livsvigtig medicin i fattige lande vil vokse i den grad, at man f.eks. i Verdenshandelsorganisationen må genforhandle aftalen om patenter, TRIPS.«
For andre former for medicin f.eks. mod malaria og tuberkulose får retssagen også stor betydning, mener Morten Nielsen.
»Selv om retssagen har drejet sig meget om adgangen til hiv-medicin, så må man jo ikke glemme, at den i lige så høj grad drejer sig om andre former for medicin. I den forbindelse er det jo tankevækkende, at sukkersyge ubehandlet er lige så livstruende som aids, men man hører ikke den store insulin-producent Novo Nordisk tale så meget om at opgive sine patentrettigheder på insulin i u-lande,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu