Læsetid: 3 min.

En besk smag

Passioneret kynisme i Jan Stages samlede noveller
14. marts 2001

Ny bog
Danmark behøver flere mænd som Jan Stage. Mænd, som Danmark er for lille til. Det skriver jeg uden ironi, for forfatteren, krigsreporteren og provokatøren Stage kan der været meget skidt at sige om, og han er vist i øvrigt stukket af til Sydfrankrig forlængst, men den rastløse utilfredshed med tingenes (s)tilstand, som manden besidder, er en sjældenhed. Desværre.
Ud af den skyder ikke alene det, der på godt dansk hedder krudt i røven, men også det lidt forældede krudt, der hedder engagement. Stage er en gammel rotte, og hos rastløst utilfredse gamle rotter slår engagementet en gang imellem over i noget, der ligner bitterhed, vel nærmest engagementets modsætning – men det skal han egentlig ikke lastes for. I hvert fald ikke så længe det lykkes ham at omdanne den beske smag til skarp og fængende fiktion og non-fiktion. Bliver bitterheden derimod til brok, så har vi balladen. Risikoen er der, men det er ikke sket endnu.
Saltsøen er en udgivelse af Stages samlede novelleproduktion. Den fylder ikke mere end 206 sider og må vel karakteriseres som et biprodukt af et forfatterskab, der tæller 14 romaner, talløse avisreportager fra krigsskuepladser og et antal dagbøger og erindringer tillige.
Bogen er sammensat af noveller, der har fungeret som startskud til romaner, noveller fra aktualitetsmedier og et par nyskrevne historier. Stage mener i sit efterskrift, at de for det meste handler om »mænd, der møder deres skæbne i en kvindes skikkelse.« Det er en læsning, jeg overhovedet ikke kan genkende (har vi mon læst den samme bog?).

Ene mand mod verden
Jeg vil hellere sige, at de handler om mænd, der møder verden. Både om mændene, der ser på, og om verden, der i al sin afsindighed tromler dem ned.
Når novellerne er bedst, står mand og verden som hinandens forvrængede tryllespejlinger, mens læseren begynder forfra, fordi hun stadig ikke helt kan tyde spejlbilledet. Stage har nemlig det grundlæggende instinkt, at han tiltrækkes som en myg af de håbløst knudrede konflikter (som den i Balkan), som de fleste af os næsten ikke engang orker at tænke på. Det deler han med sin ven og forbillede Ryszard Kapuscinski, og det er den gode krigsreporters urinstinkt.
Sådan er det i »Nogle lyver, andre græder«, der lige som to andre af historierne har dannet udgangspunkt for en roman.
Den handler om Beiruts borgerkrigshelvede, men også om en totalt kommunikationstom telefonsamtale mellem krigsreporteren og hans kone og om døden i en bavians skikkelse. Nok til en roman, men også nok til en tæt og substantiel novelle.

Genkendelsens glæde
Når novellerne er værst, er de ikke meget mere end en pointe – det gælder især de første noveller, og det er allerværst, når man har læst bagsideteksten, der afslører de pointer, uden hvilke historierne ikke indeholder noget særligt. Afhængigt af læserens kendskab til Stages produktion vil en del af læseoplevelserne være præget af genkendelsens glæde. Det gælder for eksempel »Drukne-rummet«, skrevet på forfatterens nag mod TV3, der hyrede ham som vært i det mislykkede debatprogram »Tre til tiden« i 1994. Dén historie blev til romanen Det elvte bud, men den er også gengivet med navns nævnelser i -og ham der slår på tromme..., Stages erindringsbog fra 1999. Og med navns nævnelse fungerer den skarpt og godt, så godt at jeg fristes til at sige, at Stages allerbedste fiktion måske i virkeligheden er hans non-fiktion.
Hos Jan Stage er der ikke så langt imellem de to. Han skriver sin verden. Saltsøens historier kan vel bedst kaldes spændingsnoveller, og som sådan leveres de som oftest både gnidningsløst og professionelt. Dertil kommer, at deres energi giver konflikten mellem en splittet verden og en splittet mand en spænding, der nok kan være præget af kynisme og raseri, men aldrig af afstumpethed eller afstandstagen. Jeg gentager: En sjældenhed.

*Jan Stage: Saltsøen. Noveller. 206 s., 249,95 kr. Høst & Søn. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her