Læsetid: 2 min.

Big Brother ligger for døden

Seerne zapper og annoncørerne flygter
1. marts 2001

Tv
BERLIN – Et usædvanligt eksperiment udspiller sig i disse uger på den kommercielle tyske tv-kanal RTL2, der har lukket 12 mennesker inde i et kamera-overvåget hus.
De indespærrede tror, at hele nationen kigger på, og at de bliver mægtig berømte i kraft af udsendelsen »Big Brother«. De er overbeviste om, at de snart skal indspille plader og hyldes i talkshows – sådan er det jo gået for de medvirkende i de første to udgaver af »Big Brother« – men denne gang er det anderledes: Mindre end en million seere kigger med, og når de 12 engang kommer ud af Big Brother-huset, vil de være lige så ukendte, som da de gik ind.
Hverken afmonteringen af døren til brusekabinen eller et gyseligt måltid bestående af maddiker har hjulpet udsendelsen tilbage til sidste års
seer-storhed – hele fire millioner.

For meget
Grunden til den manglende interesse er den reality-oversvømmelse, som siden nytår har ramt tysk tv. Da konkurrenterne sidste år opdagede, hvor stor en succes RTL2 fik med »Big Brother«, begyndte et sandt kapløb om at finde på lignende programmer. Sat1 åbnede en »Girls Camp« på De kanariske Øer, hvor 10 veldrejede kvinder overvåges i en luksusbungalow, og RTL begyndte at overvåge en frisørsalon.
For RTL2 betød »Big Brother« sidste år et rekordoverskud på knap 400 millioner kr. efter skat. Resultatet gav tv-chef Josef Andorfer en nærmest religiøs tro på reality, og han begyndte at indrette sin sendeflade på denne programtype: Sideløbende med den tredje udgave af »Big Brother« åbnede han »To Club« om 13 almindelige mennesker, som skulle indrette en nedlagt pumpestation i Berlin til diskotek, og i løbet af foråret ville han supplere med »Big Diet« (overvågning af 12 overvægtiges hunger-kur) og »Bussen« (overvågning af en busrejse gennem Tyskland).

Film og sport
Men tv’s fremtid ligger ikke i reality, viser en ny meningsmåling fra Emnid. 87 procent af de ca. 1.000 adspurgte angiver, at der er for meget reality i tv. De ønsker sig flere film og mere sport.
Efter bare to uger måtte Josef Andorfer lukke »To Club«. Sølle 370.000 seere hang på – ikke nok til at imponere annoncørerne. Den ledige plads i RTL2-programmet må overtages af den buttede tåbe Benny Hill. Og »Big Brother 4« er udsat til »engang i 2002«.
De rappe piger i ‘Girls Camp’ går det ikke stort bedre – selvom programmet endnu ikke er lukket, og den planlagte »Girls Camp 2« er opgivet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu