Læsetid: 3 min.

Bjergtaget

Rosie Thomas har skrevet en hammergod historie om bjergbestigning og det moderne menneskes trang til at mærke livet
2. marts 2001

(2. sektion)

Roman
Det siges, at folk undervejs til Mount Everests tinde passerer forbi ikke blot forskelligt affald, men endda ligene af uheldige forgængere. Et sceneri, der i en nøddeskal rummer den moderne bjergbestigers paradoks: Hvorfor foretage sig noget så vanskeligt og farligt, når det ikke engang længere er en pionerhandling?
Spørgsmålet giver næppe mening for inkarnerede fans af bjergbestigning og andre ekstremsporter, som i disse år breder sig fra de få bjergtagne til folk, der i højere grad ligner almindelige turister, men alligevel sætter livet på spil for at besejre Bjerget. »Fordi det er der,« som det helt enkelt udtrykkes.
Dette er præcis emnet for en ny spændende psykologisk roman af den britiske forfatter Rosie Thomas, En leg med livet, på engelsk slet og ret White. I et ligefremt sprog følger Rosie Thomas nogle af deltagerne i en ekspedition til Mount Everest og udforsker deres personlige motiver.

Bjerget frem for familien
Ekspeditionens leder hedder Al Hood, han er englænder, i 40’rne, bosat i Wales, og han lever af at arrangere disse ekspeditioner – men bjergene er også hans største og mest intense kærlighed, som endda har kostet ham hans ægteskab. Nemlig da hans kone omsider forstod, at der efter den lovede ’sidste gang’ altid ville komme et bjerg til, en ny periode med måneders angst og bæven og forklaringer til deres nu næsten voksne datter om, hvorfor »far ikke kan blive hjemme.« Al valgte Bjerget frem for familien – definitivt.
Som Al drages mod bjergene, drages ekspeditionens læge, den unge canadier
Finch, mod Al. De har mødt hinanden på en tidligere ekspedition og aldrig glemt hinanden. Alene for at være sammen med ham igen melder Finch sig som læge til turen mod Everest. Den tredje deltager, som romanen følger tæt, er amerikaneren Sam, der som barn fik jaget en grundig skræk i livet af sin klatrebegejstrede far. Men han tager med på turen – fordi den smukke, Ally McBeal-agtige (!) Finch skal med...
Rosie Thomas optrevler turen, først i dens hver for sig velmotiverede bestanddele af mod, eventyrlyst, forelskelse, naturbegejstring og den ubestemmelige længsel ud af hverdagen, som er Als – men i virkeligheden hverken Finchs ellers Sams – primære motiv. Og siden i en sindsoprivende klimaks-på-klimaks skildring af selve opstigningen, hvor det kan koste alle livet, hvis blot én bærer sig ufornuftigt ad. Her er sne, is og overmenneskelig skønhed beskrevet, så kulden breder sig i stuen.

Hvorfor?
Ikke alle deltagere slipper levende ned fra verdens højeste tinde, og så er en romantisk død i klodens mest maleriske omgivelser ikke engang det eneste slemme. De overlevende må leve med både
fysiske og psykiske mén
samt med det enkle spørgsmål, som også er bogens: Hvorfor?
Det er blevet en stærk og gribende bog, med en tiltalende egenskab, som vist for tiden kun britisk litteratur rigtigt tager alvorligt. Nemlig at være en hammergod historie, skrevet på et aktuelt spørgsmål, hvorom der også kunne skrives debatindlæg i avisen, nemlig om det moderne menneskes trang til at mærke livet uden tvang og kedsomhed, bankkonto, parkeringspladser, dresscode og høflig omgangstone. Kort sagt, den trang, som drager folk med behagelige tilværelser mod ekstremoplevelsernes kick.

Arven fra Austen
Med stor fairness har Rosie Thomas samlet partsindlæggene ind og gjort bjergbestigning sindssygt fascinerende, skønt forfatterens sympati på mange måder ligger dels hos dem, der lades tilbage, når de bjergtagne drager ud, og dels hos de overlevende, der når til at forstå, at et forpligtende liv med andre mennesker måske også er en udfordring, der er værd at ofre lidt for – her ikke så meget livet som frihedstrangen. Som f.eks. at være en god læge eller sørge for et barn, selv om den slags foregår i lav højde og uden særlig heroisme.
Det strejfede mig undervejs, om det måske er arven fra Jane Austens psykologiske realisme og blanding af ironi og fairness, der giver sådan en ’tema-bog’ sit drive og sin litterære teknik med at se sagen fra flere sider?
I hvert fald er det en fin bog, som handler om meget mere end bjergbestigning. Om livet, for eksempel, hvad vi skal med det og hvorfor det er en god idé. Hvordan man nu vælger at leve det.

*Rosie Thomas: En leg med livet. 372 s., 295 kr. Gyldendal. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu