Læsetid: 2 min.

Broget billede efter valg i Frankrig

Socialisternes storsejr i Paris blev ikke fulgt op af lignende socialistisk fremgang i resten af Frankrig
20. marts 2001

PARIS – Med en fremgang fra 63 til 92 mandater i den parisiske borgerrepræsentation vandt venstrekoalitionen med socialisten Bertrand Delanoë i spidsen en klar sejr ved søndagens kommunal-valg og opnår for første gang borgmesterposten i den franske hovedstad.
Sejren var ikke givet på forhånd, og det var et spørgsmål, om venstrepartierne ville opnå det absolutte flertal på 82 mandater. De endte med 92 og erobrede dermed hele 19 mandater fra højre. Af de 20 arrondissementer vandt venstrepartierne flertallet i 12, en fremgang på seks, og som følge af opdelingen i arrondissementer kunne de sikre sig flertallet i borgerrepræsentationen, skønt højre fik et knebent flertal af vælgerstemmerne i Paris som helhed.
Tusinder af parisere fejrede resultatet på pladsen foran rådhuset natten til mandag. Premierminister Lionel Jos-pin aflagde et kort besøg ved festen, men han måtte samtidig erkende, at socialisterne ude over landet havde lidt »nogle nederlag, som giver stof til eftertanke«.
Foruden Paris erobrede venstrepartierne Frankrigs næststørste by Lyon, der i de sidste halvtreds år har været under centrum-højre styre. Her kunne socialisten Gérard Collomb erobre borgmesterposten fra højre, der havde klart flertal i første runde, men stod splittede, ligesom det var tilfældet i Paris.

Ministre led nederlag
Til gengæld mislykkedes socialisternes forsøg på at erobre Toulouse, og i resten af landet led venstrefløjen en lang række nederlag. Omkring 40 byer blev erobret af højre, og flere ministre blev slået. Undervisningsminister Jack Lang tabte i Blois, hvor han har været borgmester i mange år, og socialminister Elisabeth Guigou blev slået stort i Avignon, hvor hun forsøgte ar erobre borg-mesterposten. Samme skæb-ne led Europa-minister Pierre Moscovici i Montbéliard. En række andre socialistiske ministre har dog beholdt eller vundet borgmesterposter. Venstrepartierne har bevaret flertallet i bl.a. Lille, Brest, Grenoble, Mulhouse, Montpellier, Le Mans og Poitiers – og erobret Dijon fra højre.
Blandt vigtige byer, som socialisterne har tabt, er Strasbourg, Orleans, Rouen, Chartres og Beauvais. Kommunisterne har mistet de fleste af deres kommunale højborge, heriblandt Nîmes, den sidste by på over 100.000 indbyggere, hvor de havde borgmesterposten.
Højre har foruden Toulouse bevaret bl.a. Marseille, Bordeaux, Nice, Nancy, Le Havre, Caen og Arras.
Det yderste højre har klaret sig bedre end ventet efter splittelsen i to partier. De har tabt Toulon til det moderate højre, men bevaret deres tre andre vigtigste erobringer fra 1995 – Orange, Marignane og Vitrolles. Som helhed har de dog haft en tilbagegang, der har favoriseret de moderate højrepartier og bidraget stærkt til socialisternes mange nederlag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her