Læsetid: 2 min.

En copycat på tasterne

Kathy Reichs lever højt på Patricia Cornwells lange udgivelsespauser
24. marts 2001

Ny bog
Der er run på krimigenrens seneste helt, retspatologen. På tv er han/hun ikke så ny, amerikanske Quincy udstak genrens mest elementære begyndelsesgrunde – legemstemperatur, mavesækindhold, plus/minus vand i lungerne, osv – allerede i firserne. Og fra sidst i halvfemserne har Quincys skotske afløser McCallum hutlet sig gennem et sværtet, vådt Glasgow og et rodet privatliv, mens den professionelle karriere tager sig meget bedre ud. Denne modsætning er desværre blevet ren automatik; amerikanske Patricia Cornwell – genrens overlegne mester – lader sin Kay Scarpetta have et konstant grundstødt privatliv, men en karriere lige så konstant kronet af sejt indhøstede succes’er.
Cornwell og Scarpetta er vanedannende på den grimme måde, for Cornwell, hvis bøger rummer detaljerede forelæsninger om specialets seneste teknologi, bruger lang tid på research og er karrig med sine udgivelser. Der går år imellem og det er her, at Kathy Reichs kan komme ind, hvis man er villig til at slække på kravene.
Jeg har ikke læst de to først udgivne, men Reichs’ seneste på dansk, Dødbringende beslutninger, er så skamløst kalkeret over Cornwells læst, at de første to-tre kapitler går med at nedkæmpe irritationen.
Begge jeg-personer har tilbagevendende territorialkampe på karrierefronten med de omkringstående hanner, Scarpetta bor alene,
Reichs’ heltinde Tempe Brennan bor alene, Scarpetta har en flyvsk søster med et barn, som moster Scarpetta tager sig af, gæt hvad Brennan har og gør og begges yndlingssøndage fyldes op med sweatpants, løbeture, brusebad, god mad og faglitteratur. Hallo – hvad er der blevet af det, der i højtideligere sammenhæng hedder droit moral?
Hvilke dødbringende beslutninger, forfatteren hentyder til, er ikke soleklart; titlen er vist mere et spørgsmål om smartness, eftersom de to forrige udgivelser hed Deja-død og Dagens død, men handlingens dødbringende personager kommer fra Montreals rockerkredse. Det ene offer, en lille pige, falder som tilfældigt offer for en vildfarende kugle fra et bandeopgør, det andet har ligeledes krydset Hells Angels veje med fatalt resultat. I jagten på hvem, hvor, hvorfor og hvornår får Reichs lejlighed til en kursorisk omtale af jordgennemtrængende radar, en device, der i bølgelinjer kan aftegne menneskeskabte forstyrrelser i jordlag, dvs påvise nedgravninger, og en længere, illustrativ gennemgang af blodstænkanalyse. De to afsnit udgør det amatørvidenskabelige udbytte af 340 sider og spændingsniveauet er af den slags, der holder til at blive brudt op af togskift eller glemsel på natbordet et par dage. Reichs skriver en pragmatisk, målrettet prosa uden svinkeærinder. Uden hang til storbylyrik eller lommefilosofi, men også noget tør i personbeskrivelsen, et kompromisfyldt forhold som Scarpettas til hendes faste samarbejdspartner ville Reichs f.eks. aldrig nå ind til kernen af.

*Reichs, Kathy: Dødbringende beslutninger. 340 s., 199 kr. Lindhardt & Ringhof

*Nina Davidsen skriver til dagligt om teater

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her