Læsetid: 2 min.

Digital dannelse

5. marts 2001

Moderne teknologi kan måske godt læse klassiske tekster, men ikke videnskabelige afhandlinger

FOKUS - Digitale sider
Ved hjælp af digital teknologi mener amerikanske forskere, at det er muligt at læse en række manuskripter, der er mere end 2.000 år gamle.
Det drejer sig om manuskripter fra en række førende romerske og græske filosoffer, der har været begravet under lava uden for byen Napoli i Italien.
Manustripterne blev fundet af arkæologer i det 18. århundrede, men de fleste var så beskadiget, at de ikke kunne læses. Andre var smeltet sammen på grund af den høje temperatur i den lava, der dækkede dem. Men det er netop lavaens preserverende evne, der har gjort, at disse manuskripter overhovedet har overlevet i 2000 år.
Ved hjælp af digital teknologi mener et hold forskere fra Brigham Young University nær Salt Lake City imidlertid at kunne læse, hvad der rent faktisk gemmer sig i de klassiske manuskripter.
»Udviklingen af digital teknologi, der kan læse hidtil ulæselige gamle, klassiske manuskripter, er den største revolution, der er sket inden for arkæologi og historie,« udtaler den skandinaviske professor Knut Kleve, der leder forskningen.
Blandt de manuskripter, der i sin tid blev fundet i lava-bunkerne er Aristoteles 30 dialoger, et videnskabeligt værk af Arkimedes, matematiske udregninger af Euklid, et filosofisk værk af Epikur, et erotisk digt af Philodemus, samt et lesbisk, erotisk digt af Sappho.
Udover de nævnte ulæselige værker findes der endvidere en række manuskripter, der er så medtaget af varmeudviklingen, at hverken titel eller forfatternavn kan læses. Men også dette håber forskerne fra Salt Lake City at få frem i dagens lys ved hjælp af den nyeste digitale teknologi.
Derimod ser det helt anderledes ud med at forstå nutiden. Mange forskere frygter nemlig, at de videnskabelige manuskripter, der er ’født digitalt’ ikke vil overleve mange år, endsige uger. I dag er det ikke unormalt, at videnskabelige værker skrives på computer og opbevares enten på diskette eller cd-rom, eller direkte transformeres om til Web-sider uden nogensinde at have eksisteret på papir. Men hvor længe vil sådanne videnskabelige manuskripter være tilgængelige?
Det er et spørgsmål, der i dag optager flere og flere i videnskabelige kredse. Web-sider fjernes dagligt fra Internettet og digitale formater ændrer sig lige så hastigt. Det betyder, at de programmer, som videnskabelige værker er skrevet i, måske ikke vil være tilgængelige om 10 eller 20 år. For at hindre at moderne videnskabelig litteratur forsvinder, har en gruppe forskere på Cornell University oprettet et projekt, som kaldes ’Project Harvest’. Ideen er at ’høste’ originale videnskabelige værker og lagre dem i et centralt bibliotek, hvor de kan være tilgængelige for eftertiden.
Digital teknologi kan måske læse 2000 år gamle manuskripter, men ikke de videnskabelige værker, der er skrevet i vores flygtige nutid...

*Læs mere: http://cidc.library.cornell.edu/about/index.
htm

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her