Læsetid: 4 min.

En duft af sex

Stort set alle dyr bruger kropsdufte til at udvælge deres parringspartnere. Det er kontroversielt om det også gælder mennesker, men noget tyder på, at kvinder på p-piller vælger de forkerte mænd
5. marts 2001

Gener
Lugtesansen er særdeles afgørende når dyr som mus og grise vælger deres parringspartnere. Lugten fortæller nemlig dyrene om de potentielle parringspartnere har en række gener som er forskellige fra deres egne, hvilket hjælper til at sikre deres afkom en større chance for overlevelse.
Det er livligt debatteret, om mennesker har et tilsvarende system, og om disse dyriske lugte har indflydelse på vores kærlighedsliv.
I
mmunforsvaret
Centralt i diskussionen står en gruppe gener der går under betegnelsen MHC (Major Histocompatibility Complex). Alle dyr har en personlig kombination af MHC-gener, som indeholder koden til forskellige elementer af deres immunforsvar. Undersøgelser hos dyr har vist, at MHC spiller en vigtig rolle i forbindelse med den naturlige udvælgelse af egnede parringspartnere.
MHC menes at påvirke dyrs og menneskers kropsdufte og også hvilke kropsdufte dyr tiltrækkes af. Det betyder at hunner bliver tiltrukket af hanner, der udsender en duft af MHC, som er anderledes end deres egen, og disse hanner kan sørge for at hunnerne bliver hurtigere gravide og mindske risikoen for abort. Derudover vil et muligt afkom have et bredere MHC-mønster og dermed have større chance for at forblive sunde og raske.
Der er dog delte meninger om betydningen af MHC-dufte hos mennesker. Ikke alle forskere mener, at hjernen registrerer kropsdufte, og slet ikke at dufte påvirker menneskets adfærd. De fleste undersøgelser af MHC har været med forsøgsdyr som mus og grise, men nogle forskere har også testet MHC i forhold til mennesker.

Uvaskede T-shirts
Videnskabsmanden Claus Wedekind fra Bern universitet i Schweiz bad en gruppe kvinder om at lugte til forskellige T-shirts som ukendte – og ikke mindst uvaskede – mænd havde brugt som nattrøje i to dage. Kvinderne blev derefter bedt om at udvælge den T-shirt de syntes lugtede bedst. De fleste kvinder foretrak de T-shirts, hvor lugten svarede til MHC-gener, som var anderledes end deres eget. Altså kvinderne foretrak de mænd med et MHC-mønster, som sikrer at mulige børn fik et stærkt immunforsvar.
Wedekind havde foretaget eksperimentet før og blev derfor ikke overrasket, men da han undersøgte resultaterne nøjere opdagede han, at kvinder på p-piller reagerede stik modsat og foretrak mænd som havde nogenlunde samme MHC som dem selv! Det kunne tyde på at p-piller undertrykker kvinders trang til mænd med anderledes immunforsvar, og at kvinderne dermed bliver tiltrukket af mænd som ikke er optimale avlsdyr. Ifølge Wedekind kan det skyldes, at når en kvinde spiser p-piller, så narres kroppen til at tro, at den er gravid, og så bliver kvinden tiltrukket af MHC-dufte der minder om hendes egne.
Wedekind har en teori om, at tiltrækning af MHC-dufte afhænger af kvinders hormoner. Med andre ord, gravide kvinder og kvinder der bruger p-piller (og tror de er gravide) tiltrækkes af MHC-dufte der minder om deres egne, fordi de på den måde beskytter og styrker deres ufødte barn.

Religiøs sekt
Men et er naturligvis undersøgelser i et laboratorium, mens noget ganske andet er, hvordan sagerne forholder sig ude i verden.
I det nordlige USA findes der et lille religiøst samfund, som kalder sig selv for Hutteriterne. Det er en socialt isoleret gruppe, hvor de fleste arbejder med kollektivt landbrug, og kan spore deres forfædre tilbage til en lille håndfuld europæiske indvandrere fra det 16. århundrede. Hutteriterne gifter sig helst inden for deres eget samfund, skilsmisse er forbudt og – i følge dem selv – gifter de sig kun af kærlighed. Et Hutterit-ægtepar bruger sjældent prævention og har derfor ofte en stor børneflok. Ydermere bruger Hutteriterne hverken parfume eller deodorant, så ingen fremmede lufte forstyrrer deres MHC duft. Carole Ober fra universitetet i Chicago har i mere end 10 år fulgt 411 par i 31 Hutteriter kolonier for at undersøge, hvor meget MHC påvirker udvælgelsen af fødedygtige ægtefæller og levedygtige børn.
Ifølge Obers undersøgelser er det statistisk set kun cirka fem procent af gifte Hutterit-par som har ens MHC. Ober konkluderer derfor, at MHC sandsynligvis har indflydelse på Huttteriternes valg af ægtefæller.
Yderligere undersøgte Ober om ægtepar med ens MHC havde nedsat fødedygtighed. Hun bad 111 Hutterit kvinder om at skrive dagbog om deres menstruation. Resultatet var at de ægtepar med højest antal af spontane aborter, var dem der havde matchende MHC. Så alt i alt tegner der sig et billede af, at det ikke kun er blandt grise og mus, at MHC-dufte spiller en vigtig rolle for tiltrækning af avlsdygtige mager, men også blandt Hutteriterne og dermed sandsynligvis også for andre mennesker.
Nu er problemet med Hutteriterne naturligvis, at de er en isoleret gruppe, og der kan derfor være fare for indavl. Men forbeholdene taget i betragtning lader det til, at duften af MHC spiller en betydelig rolle for kvinders valg af kommende fædre, der vil kunne give dem sunde og raske børn.

*Læs mere i New Scientist,
februar 2001

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her