Læsetid: 2 min.

Elite-forelæsning

Britisk firma sender universitets-forelæsninger af kendte akademikere ud på
31. marts 2001

Internettet
LONDON – Langsomt toner en slipseklædt Richard Dawkins frem på skærmen, og ud af mikrofonerne kommer en forelæsning med titlen ’De Stærkes Sejr – De Stærkeste Hvaffornogen?’ (Survival of the Fittest – the Fittest What?).
Oxford-professoren i videnskabsformidling er en af 12 stjerner på det angelsaksiske akademiske firmament, som har lagt stemme til et nyt forsøg på at lancere brugen af Internettet til avancerede studieformål.
De kendteste i almenheden er nok Dawkins og hans Oxford-kollega Niall Ferguson, der er professor i politisk og finansiel historie. Men der er også navne som Daniel Dennett, professor i filosofi på Tufts University i USA og John Searle, som underviser i sindets og sprogets filosofi på Berkeley.
De fleste skønånder kommer dog fra Oxford og omegn, hvilket formentlig skyldes, at de tre mennesker bag ideen om elite-forelæsninger på Internettet selv er uddannet på Oxford. Deres hensigt er at sætte kvalitet i cyberspace i højsædet.
»Alle har hørt om Richard Dawkins, Niall Ferguson og de andre. De har måske hørt dem på radioen eller på tv, men meget få vil nogensinde have haft muligheden for at høre dem give en forelæsning. Nu kan folk logge på og se dem fremlægge deres største teorier,« siger en af idémagerne, Richard Halkett, til avisen The Guardian.

Kropssprog mangler
Under forelæsningerne er skærmen delt i fire afsnit. Øverst til venstre kører en video med forelæseren. Øverst til højre glider en række slides ned over skærmen, ganske som forelæsere ofte bruger det i virkeligheden. Nederst til højre kommer en synkroniseret tekst, så man kan følge med, selv om man måske har svært ved at høre forelæseren. Og endelig er der en slags oversigtsliste nederst til venstre, hvor der også gives yderligere links.
Men det er nu alligevel ikke det samme som i forelæsningssalen. For eksempel er det ret kedeligt at sidde og se på Hr. Dawkins’ ansigt på en blå baggrund.
Kropssprog er der ikke meget af. Til gengæld kan man stoppe, når man vil, og spole frem eller tilbage, hvis der er noget, man vil have gentaget. Der er også et bibliotek på webstedet, hvor man kan klikke sig frem til kapitler i bøger om det emne, man søger oplysninger om. De store tænkeres forelæsninger er p.t. gratis. Men det varer ikke ved. For i det nuværende dot.com-klima er det nødvendigt at tjene penge. Så fra månedens udgang vil det gratis være slut. Forelæsningerne kan købes på licensbasis af f.eks. universiteter, som så kan stille dem til rådighed for deres studerende.

*Link: www.boxmind.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her