Læsetid: 2 min.

Gennembrud for etisk investering

Pensionsrådet vil gøre det lettere at investere etisk. SF stiller forslag om lovændring
30. marts 2001

Pensionsmarkedsrådet anbefaler i sin årsrapport, at danske pensionskasser i øget omfang bør begynde at acceptere, at såkaldte ’værdibaserede investeringer’ kan sidestilles med de traditionelle investeringer, der blot skal give det »bedst mulige afkast«. Pensionsmarkedsrådet konkluderer i rapporten, der blev offentliggjort i går, at »etik synes at være ved at blive en konkurrenceparameter og være en fast integreret del af investeringspolitikken.«
Den nuværende lovgivning tillader ikke, at pensionsopsparere individuelt kan vælge at sætte etiske hensyn foran hensynet til afkast.
SF mener, at lovgivningen er forældet. Partiet fremsatte derfor i går et beslutningsforslag i Folketinget, der skal gøre det lovligt for pensionskasser og livsforsikringsselskaber at investere ud fra etiske hensyn:
»De nuværende bestemmelser er udtryk for et gammeldags syn på virksomhedernes forhold til samfundet. Det er tankegangen om, at erhvervslivet skal koncentrere sig om at tjene penge frem for at tage hensyn til samfundet, som afspejles i den nuværende pensionskasselovgivning,« siger Jørn Jespersen (SF) til Information: »Formålet med beslutningsforslaget er at få igangsat en proces, der kan lede til ændring af lov om forsikringsvirksomhed, så det kommer til at fremgå klart og tydeligt, at pensionskasser og livsforsikringsselskaber kan søge at fremme bredere samfundsmæssige hensyn med deres investeringer.«
De nuværende regler for etiske investeringshensyn er ganske uklare. I forarbejdet til den nuværende lov om forsikringsvirksomhed hedder det, at »ledelsen skal sørge for at opnå det størst mulige afkast af en foretagen investering.« Den hidtidige praksis – som defineret af Finanstilsynet – har været, at pensionskasser kun må tage etiske hensyn, når det sker på almindelige markedsvilkår.

Politisk minefelt
SF’s beslutningsforslag vil pålægge regeringen at fremsætte forslag til en ændring af loven med henblik på at give pensionskasser ret til at afvige fra kravet om at søge det størst mulige afkast ved investeringer, når det sker for at fremme bredere samfundsmæssige hensyn:
»Det er vores forventning, at ændringerne på sigt vil føre til, at personer med individuelle pensionsordninger vil få mulighed for at vælge mellem opsparinger i ordninger, som i forskellig grad lægger vægt på at fremme bredere samfundsmæssige hensyn,« siger Jørn Jespersen, som samtidig ønsker de kollektive arbejdsmarkedspensioner omfattet. Dermed bevæger SF sig ind i et politisk minefelt, fordi fagbevægelsen hidtil har stået meget stejlt på, at medlemmernes pensionsopsparing alene skal investeres med højeste afkast for øje.
Pensionsmarkedsrådet hilser imidlertid debatten om klarere regler for etiske investeringer velkommen. I rådets årsrapport fremhæves det således, at værdibaserede hensyn har fået en større plads i den samfundspolitiske debat i de senere år:
»Etiske hensyn bør have vægt, når pensionskasser vælger investeringsstrategier. Rapporten er fra vores side et vink med en vognstang om, at etiske hensyn fremover bør drøftes som noget helt naturligt i alle danske pensionskasser. Men vi har ikke taget stilling til, om etiske hensyn kan gå forud for det gældende krav om at skabe højest muligt afkast. I udgangspunktet mener Pensionsmarkedsrådet, at etik og økonomi kan gå hånd i hånd. Vi anbefaler, at der nu bliver sat en debat i gang om etiske investeringer,« siger formanden for Pensionsmarkedsrådet, professor Linda Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her