Læsetid: 1 min.

Godt argument

23. marts 2001

(2. sektion)

Blues
Mange artister har lavet coverversioner af Tom Waits-sange – fra Tindersticks til Bette Midler, fra The Eagles til Marianne Faithfull – men de færreste har formået af uddrage den møjbeskidte essens af hans poetiske og rå observationer fra livet på
USA’s underside. For nogle år siden udsendte den canadiske sangerinde Holly Cole sågar et helt album med
Waits-fortolkninger kaldet Temptation, og ved at koncentrere sig om det mere kabaretagtige i hans univers blev resultatet rigtig godt. Men ikke på niveau med den amerikanske bluessanger
John Hammonds nys udsendte Wicked Grin – en yderst passende titel – hvor han giver 12 Waits-kompositioner samt et gammelt gospelnummer til bedste. Det skader på ingen måde sagen, at Wicked Grin er produceret af Tom Waits himself, at han spiller guitar hele vejen igennem og synger duet med Hammond på den herlige ’jeg-er-fri-jeg-har-sonet’-gospeltraver, »I Know I’ve Been Changed«.
Modsat sine egne plader overlæsser Waits ikke sporene her med mærkeligt slagtøj, sære instrumenter eller enerverende lyde – som så er cool nok i den forbindelse – men lader i stedet Hammond og sangene stå i centrum. På
Waits’ egne albums kan teksterne nogle gange drukne i helheden og hans eget raspende sangforedrag, men Hammonds dybe resonante bluesskolede stemme giver dem al den respekt, de fortjener, og man mindes endnu engang om, hvor fremragende en storyteller Waits er. Der er en verdenstræt varme i Hammonds stemme, man kun opnår efter at have sunget ’the lowdown dirty blues’ i over 30 år, og mange af sangene genfødes for ørene af én. Læg dertil den ny Waits-Brennan komposition, »Fannin Street«, den måske smukkeste sang fra den kant siden »Downtown Train« – eller hvad med »Jockey Full Of Bourbon« som rumba!? Wicked Grin er et Waits-album, ingen havde troet muligt, og et Hammond-album, ingen havde forventet. Herligt, livsbekræftende og et godt argument for at holde den trætte gamle bluesskabelon i live i det ny årtusind også.

*John Hammond: Wicked Grin (Point Blank/Virgin)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her