Læsetid: 2 min.

K'NYT

17. marts 2001


Musikalsk svensk forfatter
*Niklas Rådström, der er aktuel med skuespillet Strygekvartet i c-mol, der opføres på Det kgl. Teater i Turbinehallerne, har udsendt en ny digtsamling, der også rummer musikalske motiver. Et digt om håndens skygge over tangenterne hentyder til Ravels klaverkoncert for venstrehånd, et andet til komponisten Alfred Schnittke. Desuden om Debussys reaktion i dødsens tavshed, da Stravinsky gennemgik partituret til Sacre du printemps med ham. Bogen hedder Om att komma tilbaka till dikten (Wahlström & Widstrand). T.B.

Nyt fra Det Kgl. Teater
*I går blev Det Kgl. Teaters skuespil-repertoire for sæsonen 2001-2002 offentliggjort. Der er nyt fra Astrid Saalbach. Ghita Nørby spiller en pensioneret bordelmutter i det spanske renæssancedrama Celestina, desuden bliver der danmarkspremiere på Yasmina Rezas Liv x 3, og endelig får publikum mulighed for et gensyn med Tjekhovs Onkel Vanja, instrueret af Katrine Wiedemann. Lars Knutzons sætter gyser-klassikeren Arsenik og gamle kniplinger op. Endelig er der klassikere som Henrik Ibsens Peer Gynt, Jean-Paul Sartres Urene hænder og Anna Sophie Hedvig. Den moderne dramatik kommer bl.a. til orde med Jens Albinus’ bearbejdelse af franskmanden Michel Houellebecqs roman Udvidelse af kampzonen. Albinus sætter selv i scene.

Madrid-museum i fare
*Ifølge det seneste nummer af The Art Newspaper (marts 2001) er Thyssen-Bornemisza Museet i Madrid på grund af en arvestrid i fare for at skulle tilbagelevere den enorme samling, som den schweiziske baron Thyssen-Bornemisza – verdens rigeste kunstsamler – delvis donerede til den spanske stat i 1993, da samlingen blev solgt til en pris langt under vurderingen. Det er en hel sæbeopera fra de riges verden, og retssagen bliver ført på Bermuda. I al korthed (det er en meget indviklet arvesag) har den 79-årige baron Hans Heinrich Thyssen Bornemisza anlagt sag mod sin søn Georg for at tilbageerobre kontrollen over den voksende familieformue. Hvis han vinder sagen, vil sønnen og de fire øvrige arvinger sandsynligvis annullere kunstsalget fra 1993, hvorved museet – der i øvrigt bygger til p.t. – vil miste sit eksistensgrundlag. Baronens årlige lommepenge er på 350 mio. kr., og han bruger efter eget udsagn 210 mio. på kunst. Resten er til eget forbrug. lb

Svensk-kurdisk forfatter for retten
*21 skandinaviske og tyske forfatterorganisationer og forlæggerforeninger har udsendt en appel om at fordømme Tyrkiets retssag mod den svensk-kurdiske forfatter Mehmed Uzun og hans tyrkiske forlægger Hassa Öztoprak. Begge er anklagede for at sprede »separatistisk propaganda« og støtte til en »terror-organisation«, og de risikerer 15 års fængsel. Uzun er ellers kendt for at prædike pacifisme og gensidig respekt mellem alle Tyrkiets folk. Den danske udenrigsminister er også blevet bedt om at reagere, men han kniber sig behændigt udenom ved at hævde, at »EU-tilpasningen er det mest effektive middel til en styrkelse af demokratiet og retssamfundet i Tyrkiet.«pa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her