Læsetid: 2 min.

Krig og katastrofe

Afghanistan lider i øjebliket under den vær-ste tørke i mands minde, hvor mindst halvdelen af landets befolkning er ramt. FN anslår, at fire millioner afghanere har akut brug for nødhjælp, men frygter at tallet hurtigt kan vokse til 12 millioner. Information sætter fokus på Afghanistan, hvor 600.000 er flygtet fra deres hjem til større byer og flygtningelejre siden september. Andre 170.000 er flygtet til Pakistan, der i forvejen huser op mod to millioner afghanske flygtninge
27. marts 2001


Afghansk fakta
Afghanistans historie
*Afghanistan blev besat af Sovjetunionen i 1979, officielt efter anmodning fra Det Afghanske Kommmunistparti. Det blev startskuddet til en stedfortræderkrig, hvor USA finansierede, trænede og bevæbnede en lang række islamiske modstandsgrupper, de såkaldte mujahe-
diner.
Efter ti års besættelse trak Sovjetunionen sig tilbage, og en alliance bestående af ni forskellige mujahedin-grupper overtog magten under ledelse af den moderate præsident Burhanuddin Rabbani og forsvarsminister Ahmed Shah Massoud. Alliancen holdt kun indtil en intern magtkamp mellem de tidligere krigsherrer brød ud.
I 1995 blandede den ekstremt religiøse Taliban-bevægelse, der bestod af unge afghanske flygtninge fra Pakistan, sig for første gang i opgøret. I løbet af et år havde talibanerne erobret magten over to tredjedele af landet, herunder hovedstaden Kabul. I dag kontrollerer Taliban mindst 90 procent af landet, men fører fortsat krig mod Den Nordlige Alliance, der under ledelse af Ahmed Shah Massoud, kæmper for et mere moderat islamisk Afghanistan. Talibanerne har oprettet et ekstremt konservativt præstestyre og omdøbt landet til Det Islamiske Emirat Afghanistan. Kun tre lande anerkender den nye regering under ledelse af Mullah Muhammed Omar; Pakistan, Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

Sanktioner
*I 1999 indførte FN sanktioner mod Afghanistan for at tvinge talibanerne til at udlevere den saudiske rigmand og formodede terrorist Osama bin Laden, som USA mener står bag bombe-sprængningen af de amerikanske ambassader i Kenya og Tan-zania i 1998, hvor i alt 225 blev dræbt. Sanktionerne omfattede i første omgang:
*Indefrysning af Talibans aktiver i udlandet.
*Lukning af internationale flyforbindelser til Afghanistan.
I december 2000 blev sanktionerne udvidet til også at omfatte:
*Internationalt forbud mod salg af militært udstyr til Taliban, men ikke til Den Nordlige Alliance.
*Internationalt indrejseforbud for alle højtstående medlemmer af Taliban-styret.
FN’s Generalsekretær, Kofi Annan skrev i sidste uge i en rapport, at »Den humanitære situation er ikke blevet mærkbart forringet som følge af de nye sanktioner«.

Befolkningen
*Indbyggere i alt: 25,8 mio.
*Aldersfordeling:
0-14 år: 42 Procent
15-64 år: 55 procent
65 år og op: 3 procent
*Befolkningstilvækst: 3,5
procent
*Levealder: 46 år
*Fertilitet: 5,8
*Børnedødelighed: 15 procent
*Analfabetisme: Mænd 55 procent, Kvinder 85 procent

Etniske grupper
Pashtuner 38 procent, Tajikker 25 procent, Hazarier 19 procent,
Usbekere 6 procent, Andre 11 procent.

Religion
Sunni-muslimer: 85 procent, Shia-muslimer: 15 procent, Andre: 1 procent

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her