Læsetid: 3 min.

En mand med blod på sine hænder

Den arabiske verden håber på det bedste og frygter for det værste fra Israels nye regering
9. marts 2001

Den arabiske verden håber på det bedste og frygter for det værste fra Israels
nye regering

Arabiske ord
For araberne er Israels nye ministerpræsident, Ariel Sharon, en mand med blod på hænderne. Han er hadet for sin medvirken til nedslagtningen af tusindvis af palæstinensiske flygtninge i Libanon og frygtet for, hvad han nu vil finde på at udsætte især palæstinenserne på Vestbredden og Gaza – men også Israels andre arabiske naboer – for.
Derfor har Israels nye koalitionsregering med deltagelse af adskillige højreekstremister fået hårde ord med på vejen overalt i den arabiske verden.

Ro og orden
Sharon har bebudet, at hans regering vil »forsvare Israels sikkerhed ved hjælp af beslutsom kamp mod vold og terror.« Hvordan det skal ske, har hverken han eller forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer specificeret, men den arabiske verden forudser en hård tid for palæstinenserne.
»Ariel Sharon finder jo ikke pludselig en magisk opskrift på at stoppe volden. Og uanset om han vælger at skille de to folk ad, at trække alle israelske soldater hjem fra de besatte områder, at genbesætte hele Vestbredden og Gaza eller at opløse det palæstinensiske selvstyre, vil det ikke stoppe volden,« skriver Hazam Saghiyeh i det London-baserede al-Hayat, der hører til blandt den arabiske verdens førende aviser.
Og han får medhold af den egyptiske kommentator Abdullah al-Ishaal: »Ingen er i tvivl om, at Sharons hænder er plettet af arabisk blod – han er jo selv stolt af det,« skriver han ligeledes i al-Hayat. »Og nu har han frie hænder til genoptage sin mission og til at forfølge sine drømme.«
Eller som dagbladet al-Ittihad, der udgives i De Forenede Arabiske Emirater, skriver i en leder:
»Den israelske besættelse får en ny alvorlig drejning med Ariel Sharons magtovertagelse. Han har jo lovet at genoprette ro og orden i Is-rael, hvilket – set i lyset af hans kriminelle fortid – betyder, at han bekæmper intifadaen med alle til rådighed værende midler.«
Foreløbig har Sharon valgt at overhøre en invitation fra den palæstinensiske selvstyrepræsident Yasser Arafat, der onsdag indbød ham til forhandling. Hans holdning er helt klar. Ingen forhandlinger, før den palæstinensiske opstand stopper.

Krig eller fred
Under sin valgkamp har Sharon ihærdigt forsøgt at ændre sit image fra berygtet krigsherre til vennesæl bed-stefar og fredsmager. Men trods et løfte om, at hans nye regering vil respektere princippet om land for fred i kommende fredsforhandlinger med såvel palæstinenserne som Syrien, tror de færreste arabere på hans reelle fredsvilje.
»Når Sharon taler om at indgå midlertidige aftaler skridt for skrid, så forsøger han at stille uret tilbage. Og det er desværre umuligt. Det er et dødfødt projekt,« siger en af palæstinensernes topforhandlere Saeb Erekat. »Enhver forhandling må begynde, hvor vi sluttede, før Sharon kom til. Hvis Sharon ikke vil det, er jeg bange for, at det vil skabe en desperat situation, og det vil føre til flere desperate handlinger fra begge sider,« siger han og advarer dermed bl.a. mod flere selvmordsaktioner a la den, der i søndags kostede tre israelere livet i badebyen Netanya.
Den ansete palæstinensiske politolog Khalil Shikaki er enig i, at uden en genoptagelse af fredsprocessen vil konflikten mellem palæstinensere og israelere eskalere i den kommende tid.
»Så snart Sharon har overtaget roret og begynder at tage militære beslutninger, vil vi i løbet af kort tid se en voldsom eskalering af konfrontationerne,« spår han over for Reuters. Og hvis man skal tage udmeldingerne fra den islamiske modstandsbevægelse Hamas, der har taget ansvaret for søndagens bombeattentat, alvorligt, har han ret.
»I krigstid må man bruge alle våben mod sine fjender. Vi har ingen fly, ingen kamp-vogne og ingen støtte fra magtfulde allierede, så vi mener, det er legitimt at hævne 30 års besættelse,« siger talsmand Ismail Abu Shanab i et forsvar for søndagens aktion, som Hamas bebuder flere af i den kommende tid.

FAKTA
Indenfor og udenfor
Israels nye regering i alt:73
Arbejderpartiet (c-v)23
Likud(h)19
Shas (rel)17
Den Nationale Union/
Israel er Vort Hjem(he)7
Israel ba-Aliya (r)4
En Nation (c)2
Ny Vej (c)1

Oppositionen i alt:47
Meretz (v)10
Shinui (c-v)6
Centerpartiet (c)5
Forenede Arabiske Liste (a)6Forenet Torah Jødedom (rel)5National Religiøse Parti (he-rel)5
Hadash (a)3
Gesher (c)3
Balad (a)2
Demokratisk Valg (c)2
Herut (h)1

Knesset i alt:120

Forkortelser: c= centrumsparti, v= venstreorienteret, h= højreorienteret, he= højreekstremistisk, a = hovedsageligt arabisk parti, r= russisk indvandrerparti, rel= religiøst parti

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her