Læsetid: 3 min.

Millennium-thriller

Set her fra Ørestaden i år 2075 er der noget sært gammeldags over romanen om massemorderen Peter L – især dens tidsbillede virker urealistisk og stærkt fortegnet
22. marts 2001

Anslag - Krimi
Det er et på alle måder typisk Millennium-produkt krimiforfatteren K. Riminel er fremkommet med i den nys udsendte Sagen mod Peter L. Under dække af dokumentarisme gennemgår han en fiktiv sag fra det landområde, som på daværende tidspunkt kendtes som nationalstaten Danmark. Det besad dengang en vis autonomi i forhold til resten af Europa, men lå til gengæld voldsomt under for det daværende USA, økonomisk, kulturelt og politisk.
Den udspiller sig for en små 75 år siden – lige omkring årtusindeskiftet – i den del af Ørestaden, der kendtes som København, og som de bedste inden for genren vil den mere end blot gengive et morddrama. Det er klart forfatterens intention, at ville give et portræt af en nationalstat i et vadested, og beundringsværdigt som dette er, bliver det i sidste ende bogens akilleshæl.
Historien er banal nok – en udvandret dansk mand dræber i 90’ernes USA sin biologiske mor og sættes i et lokalt fængsel for udåden. Her besøges han af et dansk tv-hold, som laver en dokumentarudsendelse om den psykisk forstyrrede ungersvend, der får carte blanche til at te sig, som han lyster for åbent kamera.
Da udsendelsen rundsendes i det lille kongeriuge, rammer den direkte ned i den stadigt stigende sociale isolation, vi nu kender som millenium-syndromet, og en række kuldrede ungmøer lægger billet ind på den gale mand.
Han løslades efter seks års afsoning og eksporteres tilbage til Danmark, hvor han vælter sig i pseudoberømmelse og villige kvinder, da han har den for visse psykopater typiske tiltrækningskraft på det smukke køn. Men forholdet til en enlig mor med to små drenge udvikler sig til noget mere alvorligt, og da han har svært ved at acceptere sin følelsesmæssige binding, dræber han såvel mor som børn i et anfald af affekt. Eller er det nu også det? Det er et af de spørgsmål bogen rejser. På det plan fungerer bogen som et dokument fra en brydningstid, hvor voldsfascination og -udøvelse satte dagens orden.

Det er på mange måder en problematisk udgivelse, bl.a. fordi den savner det for thrilleren afgørende drive, men også fordi at den indeholder en række usandsynligheder, som gør den svær at sluge. Det er i hvert fald svært at overbevise denne læser om, at de fem millioner indbyggere, som udgjorde staten Danmark, skulle have være så sygeligt fascineret af en grusom, men i bund og grund banal mordsag i en epoke, hvor vigtigere ting var på spil: Så selvom det er skægt at følge Riminels skildring af hvordan såvel datidens tabloid- som mere seriøse dagblade brugte kilometervis af spalteplads og enorme ressourcer på at gengive en sag, hvis udfald er givet fra bogens første side, vil denne læser påstå, at skildringen deraf tangerer det usandsynlige.
Det var jo den periode hvor amerikanismen var ved at løbe flere nordeuropæiske lande over ende, som følge af kapitalismens amokløb i efterspillet af Murens fald i 1989: Hvor de elektroniske medier strammede grebet om befolkningerne og via uhørt kommercielt affald udførte subtil sindelagskontrol, og hvor flere generationers uansvarlige omgang med de da splinternye pc’ere og det omsiggribende Internet skabte de notoriske ’tabte’ generationer, som hverken formåede at fungere socialt endsige udføre noget så enkelt som parringakten. Hvilket på ganske få generationer decimerede den danske befolkning til næsten ingenting – i lighed med resten det skandinaviske område.
Samtidig blomstrede racisme og etniske spændinger i så uhørt grad i Danas Have, at det undrer, det ikke gik værre en det gjorde. Læg dertil mænds dårlige forplantningsevne samt begge køns kompulsive spiseforstyrrelser, plastickirurgi helt ned i børnealderen og en uhørt fiksering på det udvendige, og man vil forstå at medierne havde vigtigere ting at beskæftige sig med end en hårrejsende, men i sidste instans noget ligegyldig mordhistorie.
På’en igen, Riminel!

*K. Riminel: Sagen mod Peter L. Forlaget Simili. 285 s., 110 euro. Kan downloades via simili.com eller erhverves som old school papirsudgivelse via centralboghandlen i Bruxelles

*Klaus Lynggaard er til daglig historiker med speciale i det tidligere Skandinavien

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her