Læsetid: 3 min.

Mururoas befrier

David McTaggart, der gjorde Greenpeace til en verdensomspændende organisation er død, 68 år
30. marts 2001

Nekrolog
Efter at have sejlet rundt i sin båd på verdenshavene i tre år fangede en annonce fra Greenpeace den tidligere rigmand og matador David McTaggarts opmærksomhed.
Græsrodsbevægelsen (den var ikke så stor på det tidspunkt i 70’erne) søgte frivillige til at sejle til Mururoa-atollen i Stillehavet for at protestere og lægge pres på Frankrig, der stadig lavede oversøiske nukleare tests, selvom resten af verden havde aftalt udelukkende at teste atombomber under jorden.
Da McTaggart ankom i forsøgszonen, blev hans yacht bordet og fjernet én gang af franskmændene. Men McTaggart var ikke færdig og dukkede op igen. Dennegang gav de franske kommandosoldater ham så mange tæsk, at han nær mistede synet på det ene øje.
Til at begynde med påstod de, at han nok blot havde været ude for et uheld, men så dukkede en serie særdeles grafiske fotos af overgrebet op, som gik verden rundt. De var taget i smug af en kvinde, der havde været ombord på båden; hun havde smuglet filmen ud ved at skjule den i sin vagina.
Filmen, afsløringen og historien fik prompte franskmændene til at indstille deres forsøg over jorden. David McTaggart og Greenpeace var på alles læber.
Canadieren David McTaggart var også manden, som med sine utraditionelle metoder og ledelsesstil formåede at ændre miljøorganisationen Greenpeace til en smurt, verdensomspændende organisation. Han havde en imponerende fornemmelse for at skabe opmærksomhed om de ting, han troede på, men var samtidig utrolig privat og talte sjældent om sig selv og sine utallige eventyr, selv om der var mange af dem.
McTagggart blev født i Vancouver i en familie, som han selv sagde havde lange traditioner for skotsk calvinisme. Ifølge den britiske avis The Guardian var der dog ikke mange dyder, som var ham hellige. Nok var han en arbejdshest og ikke-voldelig, men han røg som en skorsten og drak betragtelige mængder alkohol. Når han talte, krydrede han sit sprog med eder og forbandelser – også når de nærmeste omkring ham var internationale topdiplomater og politikere.
Han havde mindst to koner, et antal døtre, og i sine tidlige 60’ere fik han en søn.
Som ung dyrkede han mange forskellige sportsgrene, og han blev canadisk mester i badminton tre gange, inden han gik ind i byggebranchen, hvor han gennem 20 år opbyggede en efter canadiske forhold meget stor virksomhed. Forretningseventyret stoppede brat. En eksplosion i en skihytte i Bear Valley øst for San Francisco sårede flere arbejdere. McTaggart følte, at det var hans ansvar, og hans liv ændrede sig. Han udbetalte store erstatninger til arbejderne, forlod sin familie, købte båden Vega og sejlede rundt i Stillehavet for at finde sig selv. Og det var her, da han var i begyndelsen af 40’erne, at han så annoncen fra Greenpeace.
Efter Mururoa-aktionen påtog McTaggart sig at skabe en europæisk Greenpeace-afdeling, og i 1979 var organisationen verdensomspændende.
Når man tænker på Greenpeace, ser man gerne disse små orange gummibåde for sig i en umulig kamp mod gigantiske hvalfangerbåde på rørte vande. McTaggart sørgede altid for, at aktionerne blev dækket af filmfolk.
Han forblev bestyrelsesformand i Greenpeace indtil 1991. Da var organisationen blevet for stor og bureakratisk til hans ledelsesstil, og til sidst måtte han se sig sat ud i kulden. Han fortsatte dog med at demonstrere med Third Millennium Foundation, som han var leder af. I 1995 sejlede han atter til Mururoa-atollen. Da havde Greenpeace allerede fået sine skibe i området fjernet, så McTaggart var ene om at opleve Frankrig stoppe sine undersøiske sprængninger – efter 22 års kamp.
David McTaggart omkom ved en bilulykke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her