Læsetid: 3 min.

En næsten glemt sygdomshistorie

Omkring 7.000 danskere lever med mén efter polioepidemien i 1952. Filminstruktøren Niels Frandsen er én af dem. Nu har han fortalt historien på de manges vegne
15. marts 2001

Omkring 7.000 danskere lever med mén efter polioepidemien i 1952. Filminstruktøren Niels Frandsen er én af dem. Nu har han fortalt historien
på de manges vegne

Ny film
Polio? Også kaldet børnelammelse. Er man født efter midten af 50’erne, fremkalder ordene tågede billeder af en verden i sort/hvid, før velfærdssamfundet og den moderne lægevidenskab fik sat naturens mere ubehagelige luner til vægs med massive vaccinationsprogrammer.
Ældre mennesker husker derimod den store polioepidemi, der i 1952 fejede hen over Danmark, som noget særdeles virkeligt.
Mere end 6.000 blev syge, heraf de fleste børn. Smittevejene var ukendte, effektiv behandling fandtes ikke. Myndigheder og sundhedsvæsen så magtesløse til, mens ambulancerne kørte i døgndrift.
Filminstruktøren Niels Frandsen var et år, da han blev ramt i hofte og ben og blev indlagt. Han hørte til de relativt heldige. Polio er en virus, der angriber de nervecentre i rygmarven, som styrer musklerne. Rammes lungemuskulaturen, kan sygdommen være dødelig.
Efter i et halvt århundrede at have levet med eftervirkningerne af polio har Frandsen nu fortalt sin historie i et personligt filmessay. Det er en historie om på den ene side aldrig at have følt sig syg og altid at have haft følelsen af at kunne alt. Og på den anden side at være mærket og leve med bevidstheden om at være en del af en større historie, der ligger lige under erindringens overflade og spiller med som en blind makker i alle tanker og handlinger.

Rørende arkivfilm
Som fødselshjælper til at fremkalde de ellers utilgængelige erindringsfragmenter har Frandsen indkaldt sin familie som vidner. Selv på halvtreds års afstand er specielt moren stadig synligt berørt af magtesløsheden over for sygdommen og mindet om de fire år, hvor sønnen tilbragte det meste af tiden på Hornbæk Badehotel, som i al hast var ombygget til center for genoptræning.
Filmens største kup er imidlertid et omfattende filmmateriale fra 50’erne, som Frandsen har gravet frem fra det gamle Polioinstituts arkiver.
I Niels Pagh Andersens harmoniske og musikalske montage flyder de rørende optagelser af polioramte under behandling og genoptræning på forbilledlig vis sammen med Frandsens egen historie. Kombinationen af de mange gulnede filmstrimler og fortællerens beretning, der i poetiske vendinger søger at indkredse sanseindtryk, stemninger og erindringsglimt, fremmaner alt i alt et klart billede af, hvordan et lille barn må have oplevet at blive ramt af denne ’mystiske sygdom’.

Defekt maskine
Samtidig fastholder filmen nok så vigtigt en episode i Danmarkshistorien, der ændrede den generelle holdning til det at være handicappet. Hvor man tidligere havde holdt handicappede uden for samfundet, blev der nu gjort en indsats for at integrere de polioramte i erhvervslivet.
Men uanset hvor meget der blev gjort, kan Niels Frandsen ikke slippe den fornemmelse af ydmygelse eller umyndiggørelse, som genoplevelsen af fortiden har fremkaldt. Omgivelserne var velmenende, men i en vis forstand blev de polioramte behandlet som defekte maskiner, der skulle repareres.
WHO forventer, at polio er udryddet på verdensplan i 2004. I Danmark er sygdommen bekæmpet, men mange tusind lever med eftervirkningerne, og i de senere år er omkring en femtedel af dem blevet ramt af en form for tilbagefald, der kaldes Post-Polio-Syndromet.
Mens lægevidenskaben arbejder på at minimere dette nye problem, vil Niels Frandsens film sørge for, at menneskene bag statistikkerne ikke bliver glemt.

*Epidemien – jeg husker ikke noget, men jeg glemmer det aldrig. Instr: Niels Frandsen. 50 min. Distr.: Det Danske Filminstitut

*Vises i Cinemateket, København, 17.-22. apr., og senere på DR/TV

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu