Læsetid: 5 min.

NEKROLOGER

16. marts 2001


Ninette de Valois, 102 år
*En af Storbritanniens og den vestlige verdens største ballet-skikkelser i det 20. århundrede, Ninette de Valois, er død 102 år gammel.
Ninette de Valois indskrev sig i ballethistorien som grundlægger af den nationale britiske ballet – Royal Ballet – der regnes blandt de bedste internationale kompagnier.
Egentlig er det ironisk, at det netop blev Ninette de Valois, der i den grad kom til at dominere britisk ballet. For i nutidens definition er hun slet ikke brite. Hun blev født som Edris Stannus – Ninette de Valois er et kunstnernavn – i Irland i 1898, altså på et tidspunkt, hvor den selvstændige Republik Irland ikke eksisterede endnu. Men familien flyttede til London, da Edris var 11, og her kom størstedelen af hendes liv til at udspille sig, omend om hun altid opfattede sig som irer.
Hun blev balletdanser og kom i 1923 med i datidens mest berømte kompagni, Sergei Diaghilevs Ballets Russes. Herfra kunne hun formentlig have fortsat en karriere som international prima ballerina, men i stedet vendte hun tilbage til London opsat på at give de britiske øer et balletkompagni af tilsvarende kaliber som Diaghilevs.
I 1926 åbnede Ninette de Valois en balletskole, som gradvist udviklede sig til et rigtigt kompagni. Det udviklede sig siden til såvel nutidens Royal Ballet som Birmingham Royal Ballet og Royal Ballet School.
Ninette de Valois var også koreograf, og hendes mest kendte værker er nok Job og The Rake’s Progress. Men i 1935 overlod hun ansvaret for at koreografere nye værker til Frederick Ashton. Også i 1935 lancerede Ninette de Valois en af århundredets kendteste ballet-skikkelser, Margot Fonteyn.
Årene under Anden Verdenskrig var ikke nemme – Sadler’s Wells teatret, hvor Ninette de Valois holdt til, var f.eks. lukket – men i 1946 var det Sadler’s Wells Ballet, som blev bedt om at nystarte ballet-sæsonen på Royal Opera House i Covent Garden efter krigen, og dermed var Ninette de Valois’ status som den nationale ballets ledende skikkelse i realiteten etableret.
Ninette de Valois modtog i sit lange liv mange ærestilkendegivelser, bl.a. blev hun Dame of the British Empire og Companion of Honour, ligesom hun så sent som i 1992 fik the Order of Merit – Storbritanniens fornemste ordener. beb

Robert Ludlum, 73 år
*Den amerikanske succesforfatter Robert Ludlum er død af et hjertetilfælde, 73 år gammel. Ludlum, der i sine teenageår forlod sit hjem i New Jersey for at blive skuespiller, nåede at medvirke i adskillige Broadwaystykker, mere end 200 tv-film og agere producent på lokale teatre i New Jersey, før han i 1971 forfatterdebuterede med The Scarlatti Inheritance – den første af de 21 kulørte og tempofyldte spændingsromaner, han skabte sig et navn og en formue på.
»Romaner om paranoia, ikke spændingsbøger,« sagde Ludlum selv om sine værker, der kan karakteriseres som en slags John Le Carré-light, hvor storpolitiske og samfundsmæssige budskaber ikke får lov at skygge for en aldrig stillestående handling.
Ludlum var forløberen for vore dages storsælgende kioskforfattere som Tom Clancy og Michael Crichton, og hans romaner har solgt mere end 290 millioner eksemplarer. Selvom Ludlums forfatterskab var et yndet offer for mange litteraturkritikeres skarpe penne, så måtte kritikerne ligeså ofte overgive sig til hans fabelagtige evne til at skrue et vidende, medrivende og sexet plot sammen.
Kernen i de fleste af Robert Ludlums bøger var den samme og blev med tiden mere og mere udvandet – det er op til én, eneste mand at redde verden fra en ondsindet, verdensomspændende konspiration – men han forstod alligevel at variere formlen tilstrækkeligt til at holde fast i sit store publikum.
Måske fordi hans bøger også var kendt for den omfattende mængde research, han lagde i dem – Ludlum brugte tre måneder på research og 15 måneder på at skrive dem – og de ofte mange tekniske detaljer og grundige forklaringer på dette og hint, som gjorde – og gør – bøgerne så spændende for mandlige, teknologi- og faktainteresserede læsere. CMC

Henry Stærke Hansen, 57 år
*Styrmand Henry Stærke Hansen, Grenaa, er død, 57 år, efter længere tids alvorlig sygdom.
Han blev landskendt, da han 11. maj 1995 kaprede Anholtfærgen. Det skete i et desperat forsøg på at råbe myndighederne op i den, for ham at se, urimelige afskedigelse fra sit job som færgens styrmand.
Han blev i landsretten idømt to et halvt års fængsel, og da han havde udstået straffen, besluttede han sig for at gå ind i politik for ad demokratisk vej at bekæmpe, hvad han anså for at være bureaukrati og magtmisbrug. Efter at være blevet ekskluderet af Socialdemokratiet stillede han i 1997 op på sin egen ’Stærke Listen’ dog uden at opnå valg.
Han skrev en længere beretning om hele forløbet fra sin ansættelse som styrmand på Anholtfærgen til domfældelsen og det langvarige efterspil. Det lykkedes ham ikke at få manuskriptet udgivet i bogform og i stedet lagde han det ud på Internet.ritzau

Bent Lylloff, 70 år
*Professor, slagtøjsekvilibristen Bent Lylloff er død, kort tid efter han kunne fejre sin 70 års fødselsdag.
I forbindelse med fødselsdagen bragte Dansk Musiker Forbunds medlemsblad Musikeren en hyldest, skrevet af Informations musikmedarbejder Anders Beyer. Her skrev han bl.a.:
»Lylloffs virke i dansk musikliv kan ikke overvurderes. Han (...) gjorde slagtøj til et instrument, som de betydeligste danske komponister ønskede at skrive musik for. Han har undervist og opdraget flere generationer af slagtøjsmusikere, som nu hører til de bedste i verden. Lylloff nød betydelig anseelse i og uden for musikerkredse, (...) en legende og en pioner indenfor sit fagområde.
Det fører ikke til noget at nævne nogle af de toneangivende musikere og dirigenter, som Bent Lylloff har spillet sammen med – der vil altid mangle nogle vigtige. You name them – Bent var der.
Altid med pen og papir i hånd, så Lylloff kunne få kändissernes navne til autografsamlingen.
Bent Lylloff modtog en række priser i ind- og udland, ikke blot for sit imponerende musikerskab, men også for sit virke i talrige bestyrelser, udvalg og foreninger.
Dansk musikliv har meget at takke Bent Lylloff for.Inf.

Kaj Jørgensen, 75 år
*Direktør og fhv. fodboldlandsholdsmålmand Kaj Jørgensen, er død, 75 år.
Kaj Jørgensen spillede 180 klubkampe for AB i Akademikernes storhedstid i slutningen af 40’erne og starten af 50’erne.
Selv om Kaj Jørgensen stod i skyggen af KB’s legendariske ’Er du med’-Eigil Nielsen’ opnåede han 11 landskampe og en del reservetjanser.
I de år var arvefjendeopgørene mod Sverige fodboldsæsonens højdepunkt, og til publikums store jubel blandede Kaj Jørgensen sig i spillet i marken. Jubelen var størst, når den iltre målmand løb langt op ad banen, flåede målmandskasketten af, og headede en høj fremlægning væk.
Kaj Jørgensen var i 12 år finansdirektør i Erla Auto Import, og senere økonomidirektør i Select Sport under den gamle målmandskollega Eigil Nielsen.Inf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her