Læsetid: 4 min.

Nekrologer

2. marts 2001


Stan Cullis, 84 år
*Stan Cullis var manager for Wolverhampton under fodboldklubbens glorværdige periode i 1950’erne, hvor the Wolves vandt flere titler i den engelske liga.
Cullis var født i Cheshire, og flere store klubber havde vist interesse for den unge centre-halfback. Hans far var imidlertid Wolverhampton-fan, så dér kom sønnen til at spille. I 1934 skrev klubben kontrakt med ham, og allerede da han var 19 år, var han kaptajn på holdet.
Maj 1939 var en helt særlig måned for Stan Cullis, da han i en landskamp mod Rumænien i Bukarest blev udnævnt til holdkaptajn som 22-årig, den yngste nogensinde på det engelske landshold. England vandt 2-0.
Stan Cullis var i spillestil poleret, snarere end egentlig elegant. Han sære måde at løbe på med hænderne i siden fik hans holdkammerater til give ham øgenavnet ’Flipper’.
Havde det ikke været for Anden Verdenskrig, der kom imellem, ville Cullis have spillet flere landsholdskampe end de 12, som han nåede. Men han fik dog fornøjelsen af at spille med i en af Englands mest meriterende mellemkrigskampe, da holdet vandt 6-3 over Tyskland på det Olympiske Stadion i Berlin i 1936 – efter at være blevet tvunget til at lave nazi-hilsen.
Under krigen var Stan Cullis i hæren, og da han kom tilbage, fandt han aldrig storformen igen.
Da han var 31 år og havde spillet 152 kampe for Wolves, stoppede han sin aktive karriere, men begyndte som manager 1948. Det klarede han med stor succes, men hans autoritære stil var problematisk i forhold til de unge spillere, der følte, at de af og til blev behandlet lovlig hårdt.
Hvor kontroversiel Cullis’ stil end var, var succesen meget synlig. Wolves vandt ligaen i 1954, 1958 og 1959 og 1960. Ude i Europa klarede holdet det også smukt under hans ledelse. En uforglemmelig kamp var hjemmebanesejren 3-2 over ungarske Honved Budapest, der på det tidspunkt havde sin glansperiode.
I 60’erne begyndte det at gå lidt ned ad bakke med resultaterne, og Cullis fik en hurtig fyring i 1964. Wolverhampton er aldrig blevet det samme igen. os

Robert Møller, 105 år
*Lærer Robert Møller, København, er død.
Robert Møller var murermestersøn på københavnske Østerbro. Efter endt læreruddannelse i 1918 var han kortvarigt beskæftiget i Hadsund og Farum, men det var ved Korsvejens skole i Tårnby, han lagde sit livsværk. Robert Møller blev en populær lærer, der var glad for sit arbejde. Han gik på pension som 70-årig.
Endnu som 100-årig boede Robert Møller i sit hus i Kartoffelrækkerne i København.
For nogle år siden havde Robert Møller den sorg at miste sin eneste søn, filminstruktøren Edward Fleming.Inf.

Michel Oksenberg, 62 år
*Én af USA’s førende Kina-forskere, Michel Oksenberg, er død. Oksenberg, der var professor i statskundskab ved Stanford University, blev betegnet som én af sin generations mest indflydelsesrige sinologer. Han spillede en afgørende rolle i de forhandlinger, som førte til en normalisering af USA’s forbindelser til Kina.
I perioden 1977-1980 var Oksenberg seniormedlem af Det Nationale Sikkerhedsråd under daværende præsident Jimmy Carter.
I tæt samarbejde med den nationale sikkerhedsrådgiver Zbigniew Brzezinski lykkedes det at afslutte den proces, som præsident Nixon indledte i årene forud. Frem til 1978 anerkendte USA kun regeringen i Taiwan, men besluttede i december 1978 at anerkende den kommunistiske ledelse i Beijing. Det førte til fulde diplomatiske forbindelser og var medvirkende til Kinas åbning mod omverdenen.
Oksenberg var forfatter til en række bøger om Kina, ligesom han har været med til at opfostre en ny generation af sinologer, der i dag præger USA’s universiteter og Kina-forskning. veb

Leone Sousa, 91 år
*Den amerikanske model, Ziegfeld-korpige og skuespillerinde Leone Sousa er død. Hun blev 91 år.
Leone Sousa, der var født i Californien i 1909, drog med sine forældres velsignelse til New York for at blive model i en meget ung alder, kun 15 år var hun.
Sousa var høj, mørk og smuk og blev hurtigt populær. Hun optrådte på forsiden af adskillige modemagasiner og i landsdækkende reklamer.
I 1931 blev hun udråbt til Miss Fifth Avenue, og Coco Chanel bad hende efterfølgende bære modeskaberens nyeste kreationer på catwalks i London, Paris og Venedig.
Om sin tid som feteret model i Europa, har Sousa, der utvivlsomt har været med til at bane vejen for nutidens feterede supermodeller, bl.a. sagt, at »husene Chanel, Patou og Dior kunne ikke få nok af mig. Filmstjerner, aristokrater og stinkende rige playboys prøvede alle at få en date med mig.«
Da Sousa Leone vendte tilbage til USA et par år senere, optrådte hun for en kort bemærkning i det tilbagevendende Broadway-showet The Ziegfeld Follies, kendt for sine smukke korpiger og ekstravagante sceneshows. I 1934 drog hun til Hollywood i håbet om at blive filmstjerne, men hun fik ikke andet end småroller og slog aldrig rigtig igennem. Snart vendte hun tilbage til scenen.
I sidste halvdel af 30’rne klarede hun sig glimrende, men op gennem 40’rne gik det ikke så godt med Sousas karriere, og efter bl.a. at have optrådt for de amerikanske tropper i Europa under Anden Verdenskrig, trak hun sig tilbage fra rampelyset.
Leone Sousa var gift flere gange: Hendes første mand var skuespilleren George Houston (kendt som The Lone Rider i filmene om den maskerede hævner), hendes anden en søofficer – men det var hendes tredie og sidste ægteskab med den velhavende ejendomsmægler Walter Avellar, der skulle vise sig at holde.
Efter at have forladt underholdningsbranchen begyndte Sousa med succes at opdrætte puddelhunde, og indtil sin mands død i 1964 turnerede ægteparret land og rige rundt og præsenterede deres hunde på udstillinger og deltog i konkurrencer.
Leone Sousa blev i sine senere år spurgt, om hun var interesseret i at gøre et come back.
Til at begynde med blev hun smigret, men sagde nej tak, da hun fandt ud af, at hun skulle optræde i en Las Vegas-musical om og med andre tidligere showgirls. Sousa mente ikke, at det ville blive en succes – ironisk nok kører musicalen endnu. CMC

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her