Læsetid: 4 min.

Novo i clinch med sine kritikere

Novos koncernchef, Lars Rebien, stod midt i menneskemængden og lyttede, da flere hundrede i går protesterede for billigere medicin til de fattigste lande
3. marts 2001

Netop da blokvognen kører op foran Novo Nordisks fabrik på Nørrebro omslynget røde aids-sløjfer i kæmpeformat, ankommer medicinalkoncernens direktør, Lars Rebien Sørensen, i egen høje person.
Portene ind til selve fabrikken var blevet aflåst på forhånd af frygt for tumultscener.
Koncernchef Rebien har dog ingen problemer med at blande sig med de mange demonstranter, der langsomt kommer dryssende fra hele København for at protestere mod Novos engagement i den kontroversielle retssag mod Sydafrikas regering, der handler om patentrettigheder på bl.a. aids-medicin.
Novo-direktøren placerer sig straks i midten af den brogede skare, der tæller folk fra vidt forskellige bevægelser som Læger uden Grænser, AIDS-fondet, Hiv-Danmark og en lang række ulandsorganisationer.
Novo Nordisk har forberedt sig godt på demonstranternes paroler:
»Jeg kan sagtens forstå den bekymring for verdens gang, som folk giver udtryk for her. Det kapitalistiske system sikrer jo ikke en retfærdig fordeling af verdens goder. Der er ikke de mekanismer på verdensplan, der kan skabe den sociale omfordeling, som vi kender her fra Danmark,« siger Lars Rebien, til Information.

Dialog er nødvendig
Demonstranterne ruller deres bannere ud med slagord som »No to NOVO’s greed – yes to people in need« og »Gratis aids-medicin til alle«.
En repræsentant fra Sydafrika Kontakt, Morten Nielsen, mener, at grænsen for demonstrationens succes ligger på 500 fremmødte. Hvis der kommer færre, har han ingen respekt for de mennesker, der forrige lørdag mødtes til debatmøde om ATTAC og lovede hinanden, at de ville stimle sammen foran Novo.
Arrangørerne trækker over mod koncernchefen for at tale med manden, der sætter krop og ansigt på det firma, som de mener er med til at forhindre fattige, dødssyge mennesker i at blive behandlet for aids.
Arrangørerne forsikrer ham om, at det er en helt fredelig demonstration, men »på Nørrebro kan man jo aldrig vide sig helt sikker,« som én siger, mens politiet demonstrativt begynder at afspærre gaden for trafik. Lars Rebien smiler videre. Det virker som om, han er bevidst om, at han bør komme enhver kritik i forkøbet:
»Tilvejebringelsen af livsvigtig medicin til de fattigste mennesker i verden er et uhyre vigtigt emne, som vi meget gerne vil være med til at løse. Det er derfor godt at disse mennesker engagerer sig i at skabe en debat. Men det er jo et enormt projekt, der vil kræve et samarbejde mellem såvel regeringer og folkelige organisationer som virksomheder. Første skridt er en dialog, og derfor vil jeg lytte til demonstranterne her i dag,« siger Lars Rebien.
Baggrunden for de folkelige protester mod de 41 globale medicin-giganter, som nu har spredt sig til mange lande over hele kloden, er alvorlig. På verdensplan anvendes hvert år omkring 50-60 milliarder dollar til forskning og udvikling af ny medicin. Men kun 10 procent af pengene anvendes til medicin, der berører 90 procent af verdens befolkning.

Sjove sømandssange
Demonstrationen sætter for alvor i gang, da to gennemkolde gademusikanter træder op på blokvognen og lader den første protestsang gjalde ud over den synligt forundrede menneskemængde, som efterhånden nærmer sig de 500 demonstranter.

Succesen er hjemme.
Sangen handler dog om en sømand, der rejser fra havn til havn; fra kvinde til kvinde. Et pudsigt sang-valg til en demonstration om, hvordan aids-epidemien i de fattigste lande kan bremses effektivt.
På en plakat står: »11 smittes i minuttet.« Selv om demonstranterne ligner nogle, der sagtens ville kunne tåle at høre en eller anden udødelig protest-sang, holder gademusikanterne sig tilbage.
Formanden for Mellemfolkeligt Samvirke, Christian Friis-Bach, træder op på blokvognens lille scene:
»Vi er ikke samlet her imod Novo Nordisk og Lundbeck. Vi er samlet for at give fattige mennesker aids-medicin. Der er en mærkelig verden, hvor patentrettigheder tæller mere end menneskerettigheder,« siger han til stort bifald.
Derefter er der kontakt via mobiltelefon til en mand i Sydafrika, som opfordrer folk til at fortsætte kampen. Dét behøver han vist ikke være i tvivl om. Men det er langt fra sikkert, at Novo vil lade demonstranterne sætte dagsordenen for næste runde.

Protester fortsætter
Novo Nordisk har allerede aftalt med en række af de ulandsorganisationer, som har været med til at arrangere demonstrationen, at de skal mødes og diskutere videre i den kommende tid.
På mandag, hvor selve retssagen begynder i Sydafrika, ventes det imidlertid, at der vil blive afholdt endnu en demonstration foran medicinalfirmaet Lundbeck i Valby. Novos direktør er dog tilfreds med situationen:
»Jeg synes, det var en fredelig og udmærket demonstration, hvor der blev fremført en række relevante synspunkter, der efter min mening mangler nogle nuancer. Der er jo sjældent, at der er helt enkle svar på ganske svære spørgsmål. Jeg synes måske også, at demonstrationen blev holdt et lidt forkert sted. For mig at se handler dét her om at styrke de internationale organisationer, så der kan skabes langsigtede løsninger for de fattigste lande,« siger Lars Rebien på vej væk.
Han får ikke lov til at tale til forsamlingen fra blokvognen, selv om han gerne vil.
Ifølge arrangørerne vil politiet ikke garantere for hans sikkerhed. Den eneste højlydte ballade står gademusikanterne derfor for.
Og dem skred politiet ikke ind over for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her