Læsetid: 1 min.

Øjeblikets udstrækning

9. marts 2001

(2. sektion)

Nedslag
En cavatine er egentlig en lyrisk solosang til instrumentledsagelse, men brugtes også af Beethoven som satsbetegnelse i en af de sene strygekvartetter, opus 130 i B-dur. Her ligger sangen i de to violiner og er af en inderlig tæthed, en stilhed af en anden verden eller snarere denne verden i sine sjældne øjeblikke – af en varighed på 7,23 minutter, som Juillard String Quartet spiller den. »Aldrig har min egen musik fremkaldt så stærk virkning på mig. Selv nu hvor jeg genkalder mig dette værk, koster det mig stadig tårer,« skal Beethoven have sagt. Selv uden tårer er det en øjenåbning, hvis man skaffer sig tid til at lade også ørerne vokse.
Beethoven var selv allerede døv, da han i 1825 færdiggjorde satsen. Det fortælles, at den svenske romantiske digter P.D.A. Atterbom året før drog til Wien og ville opsøge den berømte komponist. Han havde forberedt sig på en åndfuld konversation om Goethe og om Det musikalske Akademi
i Stockholm. Han banker nu på og åbner døren i Johannesgasse, og dér ser han i det andet rum Beethoven med ryggen til, i arbejde ved klaveret med stemmegaffel ved øret, mumlende, skrivende, dybt hensunken. Han hører hverken sin musik eller den indtrædende, som betaget og benovet stirrer og lytter og så stille lister af uden forsøg på at afbryde.

Det er en svensk bordtennisspiller og litteraturforsker, Niklas Schiöler, der giver anekdoten til bedste i en lille
nyudgiven bog fra Bonniers. Konstellation hedder den. Og hans idé er at finde intet mindre end kunstens væsen og erfaringsform hos så forskellige skikkelser som lyrikeren Tomas Tranströmer, en svensk bordtennismester med en genial serve, Jan-Ove Waldner, og så Ludvig van Beethoven. Ambitiøst og lettere vanvittigt, men velskrevet over erfaringens punktiagttagelser.
Tid, lytten, afventen på øjeblikket, hvor bevægelsen går i gang og kan aflæses. Den lange forberedelse, øvelserne, de enkelte noder, ord, gestus. En gave til modtageren. Det er kun at lægge pladen på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her