Læsetid: 1 min.

Ørkenpoetisk

16. marts 2001

(2. sektion)

Verdensmusik
Den tyske multiinstrumentalist Stephan Micus har i 30 år krydset grænser i sin stadige søgen efter nye kilder til inspiration for hans mange soloværker. Micus’ 15. soloudspil Desert Poems, der er indspillet i hans studie på Mallorca over en periode på fire år, er et fabulerende værk, der smukt spejler den drømmende ørkenstemning, som både titlen og det vanligt elegante cover signalerer. Og som understøttes af noternes få, men udsøgte tekster nedskrevet under Micus’ ’ørkenvandringer’ i bl.a. Sinai og Gobi.
Micus er lidt af en enspænder med en sær hang til ’ukendte’, traditionelle instrumenter fra alverdens lande. Instrumenter, som først hjemføres fra hans mange rejser, når han har lært at spille på dem. Herefter begynder han at opfinde nye måder at aflokke instrumentet uventede toner. Og på plade spiller han så dem alle selv – med overdubs. Det gælder også hans til tider meget velartikulerede, til tider disede vokal, der på et enkelt nummer når op på 23 lag.
Men – og det er værd at bemærke – han lader sig ikke forføre af teknikken. Der er ingen overflødig elektronisk sovs, kun den rene vare: den menneskelige stemme og akustiske instrumenter. Nogle gange i uventede konstellationer, andre gange solo. For Micus ved, hvad han gør. Det gælder den utraditionelle instrumentering – hvor f.eks. det tanzanianske tommelpiano ’kalimba’, den vestafrikanske harpe sinding og steel drums optræder side om side. Og det gælder hans velovervejede brug af overdubs. Desert Poems’ ni epistler har hver deres eget særpræg, men udgør et harmonisk hele. Og man lader sig lokke med på en musikalsk drømmerejse, hvor Micus på sit fantasi-sprog lader ord blive til toner og stemmen til et instrument.
Billedskabende musik der krydser grænser – i mere end én forstand.

*Stephan Micus: Desert Poems. (ECM/Amigo)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her