Læsetid: 2 min.

Organer fjernes uden pårørendes viden

Grundig information vil få færre til at tillade obduktioner, mener overlæge
27. marts 2001

Organer uden grænser
Afdøde patienter, der obduceres for at få konstateret dødsårsagen, kan få fjernet alle organer uden at de pårørende bliver informeret.
Selv om tilladelse til donation ikke foreligger, udtages hornhinder til brug for transplantation. Og den afdødes hjerne eller øvrige organer kan uden samtykke ende som undervisningsmateriale for kommende sygeplejersker og læger.
»Obduktion i lægevidenskabeligt øjemed og i forbindelse hermed udtagelse af væv og andet biologisk materiale,« står der i Lov om ligsyn, obduktion og transplantation.
Ifølge næstformand i den danske patologforening, overlæge Birthe Mørck Thomsen, er det præcis ordet væv, der giver lægerne ret til at udtage både små og store organer under en obduktion. Spørgsmålet var oppe at vende på foreningens generalforsamling forrige weekend. Ifølge Birthe Mørck Thomsen fremgik det her, at væv også kan betyde organer som eksempelvis hjernen.
»Væv er et meget vidt begreb,« bekræfter hun over for Information.

Fortier information
Obduktioner må kun foretages såfremt de pårørendes eller afdødes accept foreligger. Af tilladelsen fremgår det imidlertid ikke, at der samtidig gives tilsagn til, at dele af kroppen aldrig vender tilbage til liget inden begravelsen finder sted.
»Det ville nok betyde, at mange ville sige nej til en obduktion,« siger Birthe Mørck Thomsen.
Hun erkender, at de færreste pårørende er bekendt med, at en tilladelse til obduktion kan betyde, at organer som hjerte, lever, nyre eller hjerne fjernes helt fra den afdøde.
»Risikoen er der selvfølgelig for, at folk vil blokere mentalt, fordi det er svært at tage stilling til,« fortsætter hun.
I Sundhedsstyrelsen bekræfter specialkonsulent Elisabeth Hersby, at loven giver mulighed for fjernelse af såvel hud, knoglevæv, hornhinder og organer uden særlig tilladelse.
»Det hører med til obduktionsbegrebet, at man kan gøre de her ting,« siger hun. Hun mener dog, at det børe være undtagelsen frem for reglen.
Mens organer, der fjernes under en obduktion, ud over at fastslå dødsårsagen, alene anvendes til videnskabelige formål, gælder dette ikke for mindre ’reservedele’ som for eksempelvis hornhinder.
Den papirtynde del af øjet kan med succes genanvendes på øjenpatienter med typisk aldersbetingede synsproblemer. I praksis betyder det, at hornhinderne samles i en dansk øjen-bank i Århus, hvorfra de enten formidles videre til danske patienter, eller ender hos levende øjenpatienter i andre dele af Europa.
»Vi læser transplantationsloven således, at når der er givet tilladelse til obduktion, er det også en tilladelse til at fjerne hud, hornhinder og lignende,« siger professor Niels Ehlers, der leder den danske øjenbank.
Også han erkender, at det er tvivlsomt, om de pårørende er bekendt med, at tilladelsen indebærer, at hornhinderne fjernes fra den afdøde.
»Men man kan stort set ikke se, at de er fjernet,« understreger Niels Ehlers.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her