Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

31. marts 2001


Jelved: Valg til februar
*Hvis det er rigtigt, at valgkampen er gået i gang, kan det gå hen og blive en meget lang kamp. I hvert fald hvis man skal tro den radikale økonomiminister Marianne Jelved, der til Ekstra Bladet fredag siger, at regeringen bliver siddende perioden ud, og at der derfor først bliver valg til februar næste år – helt præcist tirsdag den 5. februar. »Når man udskriver valg i utide – og i vælgernes bevidsthed er det utide nu – så skal man have en ret go’ forklaring. Det er ikke nok, at nu har Anders Fogh endelig sendt sin bog Minimalstaten ud på internet,« siger Jelved. Inf.

Over 100 ton olie samlet op
*Myndighederne havde fredag aften opsamlet godt 100 ton af den fuel-olie, som lækkede fra et tankskib natten til torsdag øst for Falster i den værste olieforurening af havet herhjemme. Men mere end 1.000 ton havde ramt kysterne, og ude i havet var der formentlig lige så meget olie.
Forureningen skyldes, at tankskibet blev ramt af en såkaldt bulkcarrier lidt efter midnat natten til torsdag i den meget befærdede dybtvandsrute Kadetrenden sydøst for Falster. Søfartsstyrelsen undersøgte fredag fortsat ulykken, men var tidligt fredag aften endnu ikke nået til en foreløbig konklusion på årsagen til sammenstødet.

ETA truer rejsebranchen
*Den danske rejsebranche vil ikke umiddelbart ændre på rejseaktiviteterne i forhold til Spanien, selv om den baskiske separatistbevægelse ETA nu direkte advarer turister mod at rejse til Spanien. ETA’s advarsel er fredag citeret i de baskiske aviser Gara og Euskaldunom Egunkaria. I en erklæring oplyser bevægelsen, at den nu også har inkluderet »spanske turist-økonomiske interesser« blandt sine mål og minder turister om risikoen for »uønskede konsekvenser«, hvis de rejser til spanske feriemål
Rejsebranchen afventer Udenrigsministeriets rejsevejledning, og ministeriet afventer råd fra den danske ambassade i Madrid.

Fire års aktivering eller pension?
*Socialminister Henrik Dam Kristensen (S) vil inden for de næste par uger komme med et udspil om længerevarende aktivering for at hjælpe gruppen af tungest belastede kontanthjælpsmodtagere ind på arbejdsmarkedet.
En analyse fra Socialministeriet har netop vist, at omkring 30.000 kontanthjælpsmodtagere har været på bistand alle de seneste fire år. Andre 35.000 har siddet fast i systemet i tre ud de fire år.
I sådanne tilfælde er et halvt års aktivering ikke nok. Det kan være op til et fire-årigt projekt, mener Henrik Dam Kristensen.
Formanden for Kommunernes Landsforening, Anker Boye (S), mener ikke, der er grund til at »spilde en god gang aktivering« på denne gruppe: »Måske skal vi overveje at bringe dem over på en førtidspension og sige, at det er både de og samfundet bedst tjent med i stedet for at piske formålsløst rundt med dem«, siger han til Berlingske Tidende.

Karen Jespersen skal gense 27 sager
*CD’s gruppeformand, Peter Duetoft, har fredag overbragt indenrigsminister Karen Jespersen 27 udlændingesager, som hendes medarbejdere skal gennemgå endnu engang. Efter det hårde politiske opgør om udvisningen af den srilankanske kvinde Uma Ratnavadyvel kontaktede Jespersen Duetoft og bad ham om at give hende alle de sager, han har modtaget, hvor afgørelserne forekommer ham urimelige. Så ville hun bede sine medarbejdere om at kontrollere en ekstra gang, at sagerne er afgjort korrekt.
Når sagerne er blevet gennemgået, skal ministeren og Peter Duetoft mødes for at diskutere, om der er behov for at ændre på reglerne for Udlændingestyrelsens arbejde. Duetoft forventer, at mødet kan finde sted i løbet af nogle uger.

Grønt lys – igen – for BSE-plan
*Med to ugers forsinkelse på grund af danske protester er EU’s landbrugskommissær Franz Fischler nu klar til at sende sin omstridte nødplan for Europas BSE-ramte bønder til vedtagelse i EU-kommissionen. Det sker efter, at den såkaldte Forvaltningskomité for Oksekød under EU-kommissionen fredag for anden gang gav grønt lys for Fischlers nødplan, der skal holde prisen på oksekød kunstigt oppe gennem oplagring eller destruktion af sundt kød.
Første gang landbrugskommissærens nødplan var til afstemning i forvaltningskomiteen, afviste Danmark at stemme og at anerkende resultatet med henvisning til, at forslaget ikke forelå i danske oversættelse. Den mangel havde Franz Fischler rådet bod på fredag, så også Danmark kunne afgive sin stemme, der gik imod forslaget. Det var dog langt fra nok til at standse nødplanen.

Højreekstremistisk vold optrappet
*Den højreekstremistiske vold i Tyskland tager til, og der blev sidste år registreret knap 1.000 voldstilfælde, hvor højreradikale var involveret. Det var en stigning på 34 procent i forhold til året før.
En rapport om den stigende vold kommer på et tidspunkt, hvor bestræbelserne på at få forbudt det højreradikale Nationale Demokratiske Parti (NPD) er på vej ind i en afgørende fase. Både parlamentet og Forbundsrådet, hvor delstatsregeringerne er repræsenterede, anmodede fredag formelt forfatningsdomstolen om at få forbudt det yderliggående parti, som har mange skinheads og nynazister blandt dets medlemmer.

Bush freder vildtreservat i Alaska
*Samtidig med at præsident George W. Bush sætter fuld fart på energiproduktionen i USA – uanset CO2-udslippet fra kraftværkerne – synes han at have opgivet planen om olieudvinding i et naturreservat i Alaska.
Bush sagde på en pressekonference, at han ganske vist mener, at det er en fejl at afskære sig fra eventuel olie i undergrunden i Det Arktiske Nationale Vildtreservat (ANWR). Men han erkender ifølge amerikanske medier, at han ikke kan få flertal i Kongressen for at efterforske og bore efter olie og gas i ANWR.

Nitratproblemer i et af 10 vandværker
*Der er problemer med miljøtilstanden i grundvandet. I en tiendedel af landets vandværker kæmper man fortsat med for meget nitrat i drikkevandet, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Antallet af vandværker med vand over den anbefalede grænseværdi på 25 milligram per liter er steget fra ni procent i 1998 til 10 procent i 1999. Samtidig steg de nitratbelastede værker med en forekomst over den maksimale grænseværdi på 50 milligram per liter fra to til tre procent. Dermed har vandmiljøplanen endnu ikke ført til et afgørende knæk i forekomsten af nitrat.

Staten holder sig væk fra skilsmisser
*Staten skal ikke forsøge at få begrænset 14.000 skilsmisser, som årligt afslutter danske ægteskaber. Politikerne skal blande sig uden om folks privatliv, når der findes så mange offentlige og private tilbud om rådgivning til par fra præster, psykologer, kommuner, statsamter og andre.
Det mente Folketingets overvældende flertal ved fredagens skilsmissedebat. Flertallet afviste Kristeligt Folkepartis (KRF) forslag om, at regeringen inden nytår skal fremlægge en handlingsplan for at forebygge skilsmisser bl.a. med mere parrådgivning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her