Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

16. marts 2001


Oprørsalbanere rykker frem
*De hårde kampe i byen Tetovo i det nordvestlige Makedonien fortsatte i aftes med uformindsket kraft. Det var de voldsomste kampe i landet siden bruddet med Jugoslavien for 10 år siden. Ritzaus korrespondent i Tetovo rapporterer, at albanske oprørere er trængt ind i forstaden Koltjuk, og at snigskytter har indtaget positioner. Herfra udkæmpes en hård kamp mod det makedonske politis svært bevæbnede elitestyrker, som tidligere på dagen ankom til byen.
Nyhedsanalyse denne side

Forsker foreslår ændring af valglov
*Sæt spærregrænsen ned, så små partier kan komme i Folketinget med blot ét mandat.
Det er en af anbefalingerne, som professor i Statskundskab ved Aarhus Universitet Jørgen Elklit kommer med i en ny artikel i tidsskriftet Politica. Selv om Jørgen Elklit mener, at den nuværende valglov fungerer udmærket, så kan den dog stadig forbedres på en række punkter, hvor den nuværende to-procents spærreregel – som svarer til fire mandater – springer mest i øjnene.

Tavs Lundin idømt fængsel på livstid
*Der var umiddelbart ingen reaktion at spore i det skæggede ansigt, da Peter Lundin i går blev idømt livsvarigt fængsel for drabene på Marianne Pedersen og hen-des to sønner. Retsformand Niels Johan Petersen, der læste dommen op, understregede, at dommen var enstemmig. Det tog kun nævningene ca. 10 minutter at blive enige.
Først efter domsafsigelsen i går stadfæstede Højesteret Landsrettens kendelse om betingelserne for tv- og radiotransmission. DR kunne derfor alligevel under ingen omstændigheder have sendt direkte fra retssalen.

Firmaer følger ikke linjer for nethandel
*Danske firmaer ser stort på OECD’s retningslinjer for handel på Internet. Det viser en international undersøgelse, som den danske forbrugerombudsmand har bidraget til.
Ud af de 37 hjemmesider, som blev undersøgt, overholdt kun én hjemmeside de 10 punkter, som undersøgelsen havde fokus på.
Især mangler siderne oplysninger om minimumsalder for at handle samt oplysninger om, hvorvidt firmaet sender varer til andre lande.

Trætte nævnsmedlemmer stævnet
*Advokat Lars Thousig Jensen, Viborg, sender i dag en stævning mod en række medlemmer af Flygtningenævnet for at sove under møderne, oplyser hans kontor. Advokaten mener, at medlemmerne ved at sove under møderne har påført sagsbehandlingen fejl til skade for hans klienter.
Sammen med repræsentanter for Udlændingestyrelsen overværede han, at mindst to medlemmer af nævnet, efter hvad han kunne bedømme, sov under et møde i efteråret. Nævnets formand, landsdommer Bent Ove Jespersen, har ikke fundet anledning til at antage, at sagen er blevet påvirket heraf.

Mini-vandrør skaber krise
*En strid om et vandrør i Sydlibanon er ved at udvikle sig til en konflikt, der kan få den spændte situation i grænseområdet mellem Israel og Libanon til at kamme over.
Vandrøret har en diameter på 10 centimeter, og skal bruges til at føre vand fra Hasbani-floden til en afsides liggende landsby i Sydlibanon. Det vakte bestyrtelse i Israel, hvor flere politikere og embedsmænd har været ude med trusler om, at Libanon leger med ilden. Israel frygter, at vandrøret kan reducere landets vandforsyning.

180 får IT-greencard hver uge
*Omkring 180 udenlandske IT-specialister får hver uge arbejds- og opholdstilladelser i Tyskland via såkaldte »Green Cards«, og der er siden august sidste år i alt kommet 5.862 programmører og andre computer-specialister til forbundsrepublikken. Den største gruppe er som ventet kommet fra Indien.
I alt er der indtil nu blevet etableret 1.135 indiske IT-specialister i Tyskland. Derudover er de største grupper kommet fra den tidligere østblok – fra Rusland, Ukraine, Hviderusland og de tre baltiske stater.

Mange små skoler sikret mod lukning
*Mange af landets små kommuneskoler er sikret mod at blive nedlagt, efter undervisningsministeren har godkendt en forsøgsordning med fælles ledelse for de mindre skoler i kommunerne.
Ifølge Kommunernes Landsforening vil 262 små skoler kunne komme ind under den nye ordning, der ikke alene kommer landkommunerne til gavn, men også de små skoler i geografisk store kommuner.

Hele verden mod mund- og klovsyge
*Overalt i verden kæmper regeringerne med at opbygge et forsvar mod den stærkt smitsomme mund- og klovsyge. Sygdommen, der truer med at lægge den europæiske kødindustri totalt i ruiner, har nu også spredt sig til dele af Mellemøsten.
De britiske myndigheder besluttede i går at nedslagte endnu flere dyr end først vedtaget, mens flere lande i Den Persiske Golf opstillede vejspærringer for at forhindre smittespredning.
En talsmand for landbrugsministeriet i De Forenede Arabiske Emirater sagde, at otte smittede kreaturer var blevet nedslagtet, og at de berørte farme nu var isoleret fra omverdenen.

Flere udlændinge vil blive anholdt
*Med Danmarks indtræden i Schengen-samarbejdet fra den 25. marts får politiet frigjort ekstra ressourcer til at fange illegale indvandrere og kriminelle, der kommer over grænsen fra Tyskland.
Det siger en af Danmarks eksperter i Schengen-samarbejdet, lektor Malene Vind fra Københavns Universitet. Hun mener ikke, der er grund til frygt for, at Danmark vil blive løbet over ende af illegale indvandrere og kriminelle, når grænsen åbnes døgnet rundt.
Grænsen har i forvejen ikke stor betydning for den illegale indvandring, siger hun til DR Syd. De fleste illegale indvandrere bliver taget af Baglandspatruljen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her