Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

15. marts 2001


Danmark på vej mod CO2-mål
*Danmark er godt på vej til at nå sit nationale mål om at begrænse udledningen af drivhusgassen kuldioxid.
En fremskrivning fra Energistyrelsen viser, at det med de initiativer, der allerede er vedtaget, vil være muligt at reducere CO2-udslippet med 20 procent i 2005 – målt i forhold til 1988. Den positive tendens understøttes af en anden ny opgørelse, som viser, at danskerne brugte mindre energi i år 2000 end året før. Det betød, at CO2-udslippet faldt 1,8 procent samtidig med, at den økonomiske vækst var på 2,4 procent.
Miljøminister Svend Auken (S) er godt tilfreds med beregningerne, men understreger, at de ikke må blive en sovepude. »Målsætningen for 2005 er kun et skridt på vejen,« siger Svend Auken.

Putins regering reddet
*Ruslands underhus har med overvældende flertal afvist en mistillidsdagsorden fremsat af kommunisterne.
Kommunisterne ville have præsident Vladimir Putins regering fjernet med den begrundelse, at den har rod i økonomien.
Forsøget på at få gennemført en mistillidsdagsorden fik kun 127 af de nødvendige 226 stemmer i Dumaen.

Ritt vil protestere over for USA
*Fødevareminister Ritt Bjerregaard vil henvende sig direkte til den amerikanske landbrugsminister i protest mod USAs beslutning om at stoppe import af kød fra alle EU-landene.
Hun er forundret over den amerikanske landbrugsminister, Ann Veneman, som i sidste uge over for den danske fødvareminister gav udtryk for, at hun er tilfreds med de foranstaltninger, som Danmark har truffet mod mund- og klovsyge. Det vil Ritt Bjerregaard nu minde hende om. Især den danske eksport af svinekød til USA bliver ramt af det amerikanske importforbud af kød- og mælkeprodukter fra EU, der blev indført tirsdag.

Danmark satser på de baltiske lande
*Danmark vil satse hårdt på at få optaget alle tre baltiske lande på én gang under landets EU-formandskab i slutningen af 2002, uanset om folketingsvalget forinden har givet Nyrup-regeringen eller VK sejren.
Underskrivelsen af udvidelsesaftaler med de første nye EU-lande bliver en altovervejende førsteprioritet for det danske EU-formandskab, forsikrede statsminister Poul Nyrup Rasmussen og V-formand Anders Fogh Rasmussen i dag enstemmigt på en konference om EU på Christiansborg.

Under 1.000 venter på udsendelse
*Der er i øjeblikket under 1.000 personer, der venter på at blive sendt ud af landet. Det fremgår af et svar fra justitsminister Frank Jensen (S) til Folketingets retsudvalg.
De senere år har tallet af flygtninge, der ventede på at komme retur, ligget på mellem 1.200 og 1.400. Når tallet nu er faldet, skyldes det, at et større antal personer fik opholdstilladelse sidste år netop med den begrundelse, at det ikke var muligt at sende dem ud af landet.

ISS: Vi bliver 20-25 procent dyrere
*ISS stak onsdag en alvorlig kæp i hjulet på ambitionerne om at spare flere penge på udlicitering. Selskabet skruer nu priserne op. Skulle ISS eksempelvis byde på den kontrakt i Aalborg, som selskabet netop er gået ud af, ville prisen være 20-25 procent højere. Det sagde ISS’ direktør i Danmark, Arne Pedersen, da han fremlagde selskabets nye strategi for udlicitering. Han slog fast, at det skal være slut med, at ISS udelukkende sejrer på prisen ved kommende udliciteringer, og forventer derfor ikke i den nærmeste tid at vinde en kontrakt på laveste pris.
Aalborgs borgmester Henning G. Jensen (S) er ikke imponeret: »ISS har været med til at ødelægge branchen, og nu hælder de vand ud af ørene, fordi de gerne vil tages til nåde igen,« siger han til netavisen Infopaq.

Aktiemarked rettede sig lidt
*Som det ofte går, når aktiekurserne har været ude for dramatiske fald, retter de sig lidt i dagens løb. Det skete også onsdag for de europæiske aktier, der efter kraftige kursfald på mellem tre og fem procent fik lidt kunstigt åndedræt, da New York-børsen i Wall Street åbnede.
Selv om Wall Street lagde ud med kurser, der var 1,5 procent lavere i det industritunge Dow Jones og det brede Standard & Poors-indeks over de 500 mest handlede aktier samt 3,5 procent i teknologiindekset Nasdaq, så smittede det af på de europæiske børser, hvor kurserne rettede sig en anelse.
Det danske KFX-indeks sluttede 2,6 procent lavere end tirsdag i kurs 294.92 – hvilket dog er det laveste niveau siden juli sidste år.

Mange danske IT-konkurser i sigte
*En statistik fra Købmandsstandens Oplysningsbureau konkluderer, at hver sjette IT- service- og rådgivningsfirma i Danmark er på vej mod konkurs. Det skriver Børsen.
Kategorien IT-service og rådgivning dækker over alt fra store, sunde firmaer som IBM og Deloitte & Touche til kriseramte internet-selskaber som Framfab og nystartede internetkonsulenter. Det er ikke overraskende blandt de sidste, at konkursudsigterne er en realitet.

Højrefløjen får en chance i Paris
*Desperate i kampen om at vippe Socialistpartiets kandidat af borgmesterposten i Paris, har de to højrefløjskandidater slået kræfterne sammen. Blot få timer inden tidsfristen for registrering til anden runde af det franske lokalvalg udløb tirsdag midnat, indvilgede den afgående borgmester Jean Tiberi i at trække sig.
Beslutningen betyder, at Gaullistpartiets (RPR) kandidat Philippe Seguin kommer til at stå alene over for Socialistpartiets Bertrand Delanoe. Dermed har RPR stadig chance for at beholde den magtfulde post i Paris, som partiet har besiddet i 24 år. Indtil sidste øjeblik kæmpede de to højrefløjskandidater om, hvem der skulle køres i stilling til valgets anden runde på søndag.

Sindssyg har været fængslet i tre uger
*En sindssyg kvinde har i de seneste tre uger været indespærret i Vestre Fængsel i København, selv om hun egentlig burde være under behandling på et psykiatrisk hospital.
I en kendelse den 21. februar besluttede Københavns Byret, at kvinden skal være fængslet, men at hun skal placeres på et psykiatrisk hospital. Onsdag måtte byretten konstatere, at kendelser ikke er meget værd. I hvert fald kniber det alvorligt med at effektuere dem på grund af pladsmangel på hospitalerne. »Det er meget utilfredsstillende,« sagde dommer Gitte Rubæk Pedersen om situationen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her