Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

12. marts 2001


Japan søger ny ministerpræsident
*De japanske medier bød i går meddelelsen om ministerpræsident Yoshiro Moris snarlige tilbagetræden velkommen, men de fastholdt også det liberal-demokratiske regeringsparti LDP på, at valget af hans efterfølger bliver meget afgørende for partiets skæbne i de kommende måneder, hvor der blandt andet lurer et afgørende overhusvalg i juli. »LDP ligner en pakke kød fra køledisken, hvor den sidste salgsdag forlængst er overskredet,« lyder den kontante vurdering fra professor Tetsuro Kato, en politisk forsker fra Hitotsubashi-universitetet i Tokyo.

Måling: Højrefløj taber i Paris
*Den franske højrefløj så i aftes ud til at have tabt borgmestervalget i Paris for første gang i over 100 år. Det fremgik af de første målinger, der blev lavet efter valgstedernes lukning kl. 20. Målingerne blev lavet på basis af interviews med vælgere, som netop havde stemt. Tendensen syntes bekræftet af en høj valgdeltagelse trods halvdårligt vejr. Indenrigsministeriet meddelte, at 53 procent af vælgerne, svarende til 20 mio. mennesker, havde afgivet deres stemme kl. 17 i kampen om de 36.000 embeder.

’Mund- og klovsyge under kontrol’
*Den britiske landbrugsminister, Nick Brown, mener, at Storbritannien nu har fået mund- og klovsygeepidemien under kontrol.
»Jeg er helt sikker på, at vi har det under kontrol. Jeg ved, at synet af døde dyr, der bliver brændt, er frygteligt og bekymrer folk, men det er en korrekt politik at følge,« sagde han i går.
»Med andre ord, så er det en sygdom, der spreder sig, men som inddæmmes,« tilføjede ministeren.
Lørdag sagde den britiske veterinærchef, Jim Scudamore, at tingene kan blive værre, før de bliver bedre, og at epidemien nu var gået ind i en ny fase, hvor kvæg også blev ramt.

EU-vækstplan skal have socialt ansigt
*Dagsordenen byder på en broget blanding af high tech og aktivering af arbejdsløse, når statsminister Poul Nyrup Rasmussen i dag får besøg af Sveriges statsminister Göran Persson forud for EU-topmødet i Stockholm sidst på måneden. På topmødet skal stats- og regeringscheferne fra de 15 EU-lande diskutere, hvordan det går med deres ambitiøse mål om at forvandle EU til den mest konkurrencedygtige og teknologisk avancerede region i verden på bare ti år. Det gav EU-toppen hinanden hånden på i Lissabon i Portugal for et år siden.

Løbesedler om gidsler revet væk
*Myndighederne i Bangladesh har i weekenden omdelt løbesedler til lokalbefolkningen i det område, hvor to danskere og en brite holdes som gidsler, i et forsøg på at få den knapt en måned lange gidselaffære i Rangamati-området 400 kilometer sydøst for hovedstaden Dhaki løst. Og løbesedlerne er revet væk.Krisegruppen, der forsøger at få de tre ingeniører, der arbejder for Kampsax, frigivet, har selv været med til at dele sedlerne ud, og i går drøftede gruppen, om den store interesse skyldes nysgerrighed eller god vilje.

Markant EU-skepsis ved lettisk valg
*Fattige vælgere flokkedes til stemmeurnerne ved lokalvalget i Letland i går. En høj stemmeprocent menes at udmønte sig i markant skepsis og modstand mod den lettiske regerings bestræbelser på at komme med i EU. Letland er allerede medlem af WTO og bliver det måske af EU, men den medfølgende handelsliberalisering har i særlig grad ramt de bønderne, mens industri- og handelserhvervene i byerne har oplevet markant fremgang. De første resultater ventes i dag.

Tysk oksekød til Nordkorea
*Den tyske regering erklærede i går, at den har planer om at forære oksekød fra det aktuelle slagteprogram, hvor man på grund af kogalskab slagter en stor del af landets kreaturer, til Nordkorea. Men regeringen understreger, at det vil ske på den betingelse, at man kan kontrollere, at oksekødet ikke går til landets væbnede styrker. Tysklands nye forbruger- og landbrugsminister, Renate Künast fra Det Grønne Parti, oplyste ved sit partis partikonference i Stuttgart, at kødet fra nogle af de 400.000 kreaturer, som skal slagtes i Tyskland, vil blive sendt til Nordkorea.
»Men det skal altså ikke fede landets militær op,« fortsatte hun. Slagtningen af de 400.000 dyr sker for at undgå et sammenbrud på det tyske oksekødsmarked.

Stadig uvist om Khatami stiller op
*Irans præsident, Mohammad Khatami, sagde i går i en tale til parlamentet i Teheran, at han »vil være til folkets tjeneste«, men der kom ingen konkret melding om, hvorvidt han genopstiller til præsidentvalget, der holdes den 8. juni.
»Så længe folket vil have mig, vil jeg være til dets tjeneste. Hvis det ikke vil have mig, vil jeg være et andet sted, men stadig til tjeneste for folket.«
Selv om talen indeholdt rosende ord til fremtiden for demokratiet i den islamiske republik, kom han ikke med en direkte erklæring om sine hensigter, selvom der længe har været spekulationer om hans politiske fremtid.

Barske krav til amternes økonomi
*Skatterne i landets amter løber løbsk. Siden 1993 har amterne hævet skatten med over 50 procent især for at forbedre sygehusene og betale for nye typer medicin. Men fra Socialdemokratiet og de konservative lyder der nu krav om en »barsk prioritering« og »omstrukturering« i landets 14 amter.
»Der bliver behov for nogle barske prioriteringer på sundhedsområdet. Vi skal have nogle grundlæggende politiske drøftelser af, hvilke områder der skal prioriteres for bare at holde lidt styr på udgifterne. Hvis vi bare giver los på alt, så løber det os fuldstændigt over ende,« siger Pernille Blach, socialdemokratiets politiske ordfører.

Enklere regler for medicinattester
*Sundhedsminister Arne Rolighed vil i dag offentliggøre en model til nye og enklere regler for de medicinattester, som det kommende Schengensamarbejde fordrer. Det oplyser kontorchef i Sundhedsministeriet Jørgen Bartels Petersen til Ritzau. Det er ikke mange oplysninger, der er sluppet ud om de nye retningslinjer, men det står klart, at store dele af bureaukratiet luges ud.

Næppe ændring af lov om ægdonation
*De barnløse par skal ikke regne med, at ventelisterne til behandling med ægdonation bliver kortere. Det siger formanden for Folketingets sundhedsudvalg Yvonne Herløv Andersen. Hun udtrykker dog velvilje overfor ønsket om at få nedbragt ventetiden.
»Det er en væsentlig sag, at barnløse får muligheden for at blive biologiske forældre. Men udsigterne er nærmest uendeligt lange. Det blev sidste år forsøgt at ændre loven, så flere kvinder ville kunne få mulighed for at donere æg, men lovforslaget faldt fuldstændig fra hinanden undervejs,« siger Herløv Andersen efter, at Skejby Sygehus helt har afskaffet behandlingstilbudet til barnløse par.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her