Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

10. marts 2001


Udvist tamilsk kvinde løsladt
*Den tamilske kvinde Uma Ratnavadyvel, som onsdag blev udvist af Danmark, blev fredag kl. 11 dansk tid løsladt af de srilankanske myndigheder efter at have været tilbagehold i lufthavnen i 12 timer.
Det oplyser kriminalinspektør Jørn Tagge fra Rigspolitiet, der fredag eftermiddag var i telefonisk kontakt med den danske politiassistent, som ledsagede kvinden og hendes søn til Sri Lankas hovedstad, Colombo.
Den udsendte politiassistent oplyser, at kvinden ikke var efterlyst af de srilankanske myndigheder, som hun heller ikke havde noget udestående med.
Artikel på forsiden

NATO bakker Makedonien op
*NATO meddelte fredag sin støtte til Makedonien i landets sammenstød med etnisk-albanske separatister.
Samtidig lovede NATO at tage endnu et skridt ind i konflikten, hvilket eventuelt kan betyde, at der bliver oprettet en såkaldt sikkerhedszone langs den makedonske grænse mod Kosovo. De albanske oprørere fortsatte fredag deres angreb på mål i Makedonien, hvilket fik landet til at igen at lukke grænsen til Kosovo for at undgå separatisternes indtog.

Kritik af særaftale i Danske Bank fusion
*SF vil have indført klare regler for, hvad virksomheders ledelse skal fortælle aktionærerne, når et firma står foran at blive solgt eller fusioneret med et andet.
Kravet kommer på baggrund af oplysninger i Morgenavisen Jyllands-Posten om, at nogle af bestyrelsesmedlemmerne i RealDanmark i en hemmelig særaftale fik et millionhonorar til gengæld for at forlade bestyrelsen, da Danske Bank overtog RealDanmark.
RealDanmarks 180.000 aktionærer vidste således ikke, at en kreds af potentielt fusionskritiske bestyrelsesmedlemmer hver fik stillet fire års bestyrelseshonorar – i alt 1,0-1,2 mio. kr. – i udsigt, hvis fusionen faldt på plads.
Hemmeligholdelsen er ikke ulovlig, men kritiseres i Jyllands-Posten af flere af landets førende eksperter i børsret og virksomhedsoverdragelser. SF’s erhvervsordfører, Ole Sohn, bad fredag økonomiminister Marianne Jelved kommentere sagen og svare på, om hun vil stramme reglerne.

Bush’ skatteplan videre til Senatet
*Med 230 stemmer mod 198 sagde Repræsentanternes Hus ja til første del af præsident Bush’ plan om at sænke skatten med 1.600 milliarder dollar eller knap 13.000 milliarder kr. over ti år.
Præsidenten konstaterede, at hans plan nu kun mangler opbakning fra Senatet for at blive en realitet. Her kan det imidlertid komme til at knibe, for mens Repræsentanternes Hus har republikansk flertal, så står Demokraterne og Republikanerne lige i Senatet med 50 stemmer hver. Og flere republikanske senatorer har allerede åbnet kritiseret Bush’ skatteideer.

Ny klinik for voldtægtsofre
*Kvinder i Frederiksborg Amt, der har været udsat for voldtægt, vil i fremtiden få tilbud om behandling på en afdeling på Hillerød Sygehus. På den nye klinik vil kvinderne blive behandlet af en læge og sygeplejerske, ligesom de vil få mulighed for at tale med en socialrådgiver og en psykolog.
Foruden Rigshospitalet er der etableret et voldtægtscenter i Århus Amt. Også Fyns Amt har samme planer

Racisme måske motiv til attentat
*Muligvis var fremmedhad motiv til det brandbombe-angreb, som et tyrkisk ægtepar blev udsat for natten til fredag i Esbjerg. Det mener politiet, som trods forskellige afhøringer fredag endnu ikke havde et præcist signalement af de to gerningsmænd.
Ægteparret bor på adressen Østergade 69, hvor en tyrkisk klub også har til huse.
Muligvis var angrebet motiveret af fremmedhad, og derfor skal sagen indberettes til Politiets Efterretningstjeneste, oplyser vicekriminalinspektør Bent Thuesen i Esbjerg Politi.
Hos PET samler man oplysninger om forbrydelser, som kan have med racisme at gøre.

Københavns pengekasse næsten tom
*Embedsmændene i Københavns Kommunes økonomiforvaltning sender nu en direkte advarsel til politikerne i Borgerrepræsentationen om ikke at bruge løs af pengene, for kassen er stort set tom.
Økonomiudvalget med overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) i spidsen får på tirsdag forelagt en status over kommunens likviditet, som afslører, at den reelle kassebeholdning i København ved udgangen af 2000 var helt nede på 11 millioner kroner. Økonomiforvaltningens administerende direktør, Erik Jacobsen afviser dog, at kommunen frygter et indgreb fra Indenrigsministeriet.

Betjent dræbt efter bilbombe i Spanien
*En politibetjent blev dræbt og en anden såret, da en bilbombe tidligt fredag morgen eksploderede i det spanske Baskerland. Den baskiske separatistgruppe ETA menes at stå bag sprængningen, der fandt sted i byen Hernani nær provinshovedstaden San Sebastian.
Fredagens eksplosion kommer, efter at formodede baskiske separatister blev beskyldt for at have stjålet 1,6 ton dynamit fra franske varehuse natten til onsdag. Det vakte torsdag frygt for, at separatisterne måske planlagde at intensivere deres angreb.
Nyhedsanalyse her på siden

Estonia bliver på havets bund
*Der kommer ikke nogen ny international haveriundersøgelse af skibet Estonias forlis. Det fastslår den svenske industriminister Mona Sahlin i et interview med svensk radio.
Industriministeren tilføjer, uden endnu at have talt med lederne fra de øvrige partier, at hun ikke anser kravet om en ny haveriundersøgelse for berettiget. Desuden kan Sverige ikke tage stilling til det spørgsmål alene.
Men Mona Sahlin siger dog, at regeringen har et ansvar for at undersøge en del af de spørgsmål, som de pårørende til de omkomne stadig sidder med. Det vil nemlig kunne fjerne en del af mistroen.

Fem millionerkr. til Guinea
*Regeringen gav fredag fem mio. kr. til at hjælpe flygtninge og internt fordrevne i den vestafrikanske stat Guinea. Pengene fordeles af Dansk Røde Kors og UNICEF.
Siden september sidste år er situationen stærkt forværret for befolkningen på grund af konflikten ved Guineas grænse til Sierra Leone. Der er mange flygtninge fra nabolandene Liberia og Sierra Leone især i området Parrots Beak (Papegøjenæbbet), hvor 140.000 mennesker menes at have søgt tilflugt. De har ifølge nødhjælpsorganisationerne akut behov for mad, medicin, tøj og husly.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her