Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

9. marts 2001


Appelret ændrer Pinochets sigtelse
*Den chilenske eksdiktator Augusto Pinochet skal retsforfølges for sine ugerninger, vedtog en appeldomstol i Chile torsdag. Allerede i januar vedtog en domstol, at Pinochet skulle retsforfølges, men Pinochet ankede sagen til en højere retsinstans.
Der er dog en ændring i forhold til den oprindelige sigtelse fra januar måned. Pinochet anklages ikke længere for at have beordret mord og bortførelse, men derimod kun for at have søgt at skjule overgrebene.

Bosnisk-kroatisk leder fyret
*Det kroatiske medlem af Bosniens præsidentskab blev onsdag afskediget, efter at han have truet med at erklære landets kroatiske områder selvstændige. Ante Jelavic og tre andre kroatiske repræsentanter i Bosniens regering blev fjernet fra deres poster af det internationale samfunds øverste repræsentant i Bosnien, østrigeren Wolfgang Petritsch.
De fire kroaterne fik også livsvarigt forbud mod at indtage politiske embeder.
Artikler side 5

Skarp kritik af Karen Jespersen
*Amnesty Internationals danske afdeling kritiserer i skarpe vendinger indenrigsminister Karen Jespersen (S) for ikke at have givet en 32-årig tamilsk kvinde opholdstilladelse.
Generalsekretær Lars Normann Jørgensen siger, at ministeren kunne have hjulpet familien til at blive sammen i Danmark. Samtidig vurderer eksperter, at det bliver svært for ægteparret og deres et-årige søn at opnå familiesammenføring i Danmark, sådan som de ønsker.
»Vi er dybt rystede. Indenrigsministeren har med vold og magt villet demonstrere, at reglerne er stramme. Det bunder i, at der på udlændingeområdet er pres på regeringen, og at der måske ikke er længe til et folketingsvalg,« siger Normann Jørgensen til Ritzau.

The Sun støtter atter britisk Labour
*Den britiske avis The Sun støtter atter Labour ved parlamentsvalget, som ventes holdt i løbet af få måneder.
The Sun, som ejes af mediekongen Rupert Murdoch, roste torsdag regeringens nye budget og erklærede, at den britiske premierminister, Tony Blair, nu synes at blive en sikker vinder.
Tabloidavisen var i mange år en solid støtte for det britiske konservative parti, men skiftede ved valget i 1997 til Blairs Labour, som vandt en jordskredssejr. Avisen har et dagligt oplag på 3,5 millioner eksemplarer.Artikel side 5

Gen-industri vil lave kampagne
*Monsanto og fire andre firmaer fra gen-industrien vil lave en reklame-kampagne med et budget på 38 millioner kr. rettet mod universiteter, museer og aviser.
Det kommer efter, at seks EU-lande, deriblandt Danmark, fortsat blokerer for godkendelse af nye GMO-produkter på EU-plan. Ifølge avisen European Voice rettes kampagnen særligt mod de seks lande.

International hjælp til fred i Colombia
*Diplomater fra 26 lande, heriblandt Danmark, indledte torsdag historiske fredsdrøftelser med lederne fra den største colombianske oprørsbevægelse, Colombias Revolutionære Væbnede Styrker (FARC). Formålet er at fremme mulighederne for fred mellem den colombianske regering og oprørerne. Konflikten har varet i 37 år og har kostet over 130.000 mennesker livet.
Torsdagens initiativ er det første som led i bestræbelserne på at inkludere det internationale samfund i fredsprocessen. Også FN og EU var repræsenteret, mens USA, som støtter Colombia med et milliardbeløb i kampen mod narkotikasmugleri, ikke havde sendt en delegeret.

Japans finanser tæt på sammenbrud
*Japans statsfinanser er på randen af nedsmeltning, lød den dramatiske melding torsdag fra finansminister Kiichi Miyazawa. Sammen med fortsat dystre udsigter for USA-økonomien og mindre lovende varsler fra Tyskland peger meget i retning af magrere tider for den globale økonomi.
»Japans finansielle situation er tæt på sammenbrud og det er nødvendigt at gennemføre en grundlæggende finansiel reform,« sagde den 81-årige finansminister til Overhusets budgetudvalg.
Siden 1992 har den japanske regering – uden de store resultater – gennemført 10 store økonomiske pakker til en samlet værdi på mere end 1.000 milliarder dollar i et forsøg på at få trukket verdens næststørste økonomi ud af den sump, som fulgte i kølvandet på den såkaldte bobleøkonomis sammenbrud i begyndelsen af 1990’erne.

Billig aidsmedicin på vej til Sydafrika
*Det indiske firma CIPLA blander sig nu i striden mellem Sydafrika og de 41 medicinalvirksomheder om kopifremstilling af aidsmedicin. CIPLA – kendt for sine meget billige kopi-produkter af medicin – har tilbudt Sydafrika at levere kopimedicin til behandling af aids.
CIPLA’s tilbud baserer sig på Sydafrikas meget omstridte lov, der muliggør kopiproduktion af medicin; »hvis behovet for præparatet i Sydafrika ikke kan dækkes tilstrækkeligt eller på rimelige vilkår«.
Det skønnes at 98 procent af Sydafrikas ca. 4,2 mio. hiv-smittede ikke har råd til den såkaldte anti-retrovirale medicin, der kan standse udviklingen af hiv-virussen.

ETA stjal 1,6 tons dynamit i Frankrig
*Den militante baskiske separatistbevægelse, ETA, har stjålet 1,6 ton sprængstof. Tyveriet skete fra et varehus i det sydlige Frankrig i byen Grenoble, oplyste juridiske kilder torsdag.
Et ETA-medlem blev arresteret tidligt torsdag i provinsen Ardeche, mellem Grenoble og det fransk-baskiske område. Han mistænkes for at have deltaget i indbruddet.
ETA, der kæmper for et uafhængigt Baskerland, anklages for en lang række bombeangreb, heriblandt drab på 26 mennesker, siden en våbenhvile blev brudt i 1999.

Fiskere truer med havneblokade
*Midt- og vestjyske fiskere planlægger ifølge DR Midt og Vest at blokere en række danske havne. De har mistet tålmodigheden med både deres egen formand, Bent Rulle, fødevareminister Ritt Bjerregaard (S) og Folketinget.
»Hvis en blokade er det, der skal til, så må vi gøre det,« siger Erik Jensen, der er næstformand i Agger Fiskeriforening. I sidste uge blokerede 100 hollandske fiskekuttere tre havne, og den hollandske fiskeriminister indvilgede efter seks timer i at give fiskerne en kompensation svarende til 100 millioner kroner.
Allerede inden blokaden er planlagt, har fiskerne fået opbakning fra landmændene. Regionsformanden for kvæg i Viborg Amt, Hans Jørgen Christensen, vil tage initiativ til, at blokaden bliver et fællesprojekt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her