Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

7. marts 2001


Indgriben mod giftdepot først om halvandet år
*Først om halvandet år vil det stå klart, om der skal gøres noget ved et gammelt, ildelugtende giftdepot på stranden ved Harboøre Tange og kemi-virksomheden Cheminova, som har nedgravet stofferne.
En rapport fra Ringkøbing Amt har vist, at kemi-affald siver fra depotet, men amtets udvalg for teknik og miljø besluttede tirsdag, at der skal en række yderligere undersøgelser til. Populært sagt vil man først vide, om det brænder, og hvor det brænder, før slukningen eventuelt sættes ind.
»Vi undersøger de kritiske steder først, og hvis vi finder noget akut giftigt, vil vi omgående gribe ind,« siger projektchef Hans Larsen.
Situationen generelt opfatter administrationen og flertallet i udvalget ikke som kritisk. SF’eren Anna Marie Touborg stod alene med et ønske om ekstra afværgning nu. Flertallet mener, at der først skal en række boringer til og overvågelse af vejret over et helt år, før en eventuel indgriben kan besluttes.
Danmarks Tekniske Universitet skal være med til at undersøge, hvorvidt udsivning fra giftdepotet på stranden skader dyrelivet i området.
De kommende undersøgelser er budgetteret til 450.000 kroner, som i første omgang amtet skal betale.

EU totalforbyder dyretransport
*Med et totalforbud i Europa mod transport af alle dyr, som er i fare for at blive smittet med mund- og klovsyge, vil EU’s veterinære eksperter forsøge at forhindre, at den ultrasmitsomme sygdom breder sig fra Storbritannien til det europæiske kontinent.
Det besluttede en særlig veterinærkomite under EU-Kommissionen under et heldagsmøde i Bruxelles tirsdag. Transportforbuddet gælder foreløbig i to uger.
I Danmark blev det tirsdag forbudt at indføre kødvarer og mælkeprodukter til privatbrug fra udlandet til Danmark, og det førte til, at 18 familier blev stoppet ved den dansk-tyske grænse, og i alt 166 varer blev beslaglagt.

Lykketoft kan stadig vente og se
*Det var en tilfreds dansk udenrigsminister, der tirsdag gjorde status over den første del af sit besøg i USA efter at have mødt tre af de tunge politikere i præsident George W. Bush’ regering.
Danmark kan fastholde vent-og-se-holdningen til Washingtons planer om et raketskjold, fordi amerikanerne endnu ikke har besluttet sig for noget. Samtidig sagde Mogens Lykketoft, at han har fået bekræftelse på, at amerikanerne ikke vil buse frem uden at konsultere deres NATO-allierede, samt Rusland og Kina.
Artikel og leder på forsiden
og artikel side 5

Arbejdsskade ender i Strassburg
*Kvindeligt Arbejderforbund (KAD) vil klage til Menneskerettighedsdomstolen over Den Sociale Ankestyrelses langsommelige behandling af en arbejdsskadesag, hvor en kvinde har måtte vente 17 år på erstatning.
Det er første gang, at en sag om arbejdsskader skal behandles af Menneskerettighedsdomstolen.
Sagen startede tilbage i 1984, da kvinden måtte opgive sit job i fiskeindustrien på grund af smerter. Først i 1998 blev sagen afgjort i højesteret, der fastslog, at der var tale om en arbejdsskade, og først i år har kvinden fået udbetalt sin erstatning.
Formanden for KAD, Lillian Knudsen, kalder Arbejdsskadestyrelsens og Ankestyrelsens behandling af sagen for »noget svineri«. Og sagen er ikke enestående, fastslår hun.

Danmark på vej mod nyt olieeventyr
*Mens færingerne går og drømmer om det store olieeventyr, er Danmark på vej til at overhale de nordatlantiske øer indenom. Det viser tirsdagens overraskende meddelelse fra A.P. Møller om, at Halfdan-feltet i løbet af de næste fire år vil tre-doble produktionen til 100.000 tønder om dagen, svarende til en forøgelse af den samlede danske olieproduktion på 20-25 procent.
Målt i penge svarer forøgelsen af produktionen til fem mia. kr. om året, hvilket vil smitte positivt af på både den danske betalingsbalance og den danske statskasse. Og så kan der meget let være flere gode nyheder på vej, siger kontorchef Søren Enevoldsen fra Energistyrelsen til Netavisen Infopaq.

Nydanskere: Unik chance for succes
*Hvis universiteterne kommer ud af starthullerne, har de aldrig før haft så gode muligheder som nu for at få fat på de unge nydanskere. Sådan lyder meldingen fra Foreningen af Studerende Muslimer (FASM) efter, at nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at danske universiteter stadig har meget svært ved at tiltrække indvandrere og deres efterkommere.
»Virksomhederne skriger på arbejdskraft og de videregående uddannelser kæmper en indædt kamp om at få på de små ungdomsårgange. Set i det lys, burde det ikke være svært gøre en større indsats for at appellere til unge fra andre kulturer,« siger Bilal Marashdeh fra FASM til Netavisen Infopaq.
Ifølge DA-undersøgelsen var der kun 148 efterkommere af indvandrere ud af de knap 14.000 unge under 25 år, der påbegyndte en lang videregående undersøgelse i 1997 og 1998.
Det tal er ikke så svært at forbedre, som det umiddelbart kan se ud til, siger Bilal Marashdeh. Eksempelvis peger han på, at der gode erfaringer med at bruge unge med en anden etnisk baggrund som rollemodeller.

Kemikalier mest skadelige for børn
*Børn og fostres organer er langt mere følsomme over for kemikaliepåvirkninger end voksnes. Især nervesystemet, immunforsvaret og forplantningssystemet er mere udsat hos børn og fostre, viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen.
Rapporten peger på, at den eksisterende viden om kemikalier primært er baseret på undersøgelser af voksne, og anbefaler derfor, at der altid laves en risikovurdering af produkter rettet mod børn, og at der tages hensyn til børns udsættelse for kemikalier, når myndighederne beslutter grænserne for, hvor store kemiske forureninger af jord, vand og luft der er acceptable.

ATTAC har etableret sig i Norge
*Den internationale græsrodsbevægelse ATTAC, der ønsker en afgift på alverdens finanstransaktioner, har netop fået en afdeling i Norge. Det var avisen Morgenbladet, der tog initiativet til at indkalde til et stiftende møde i Oslo.
Norges statsminister, Thorbjørn Jagland, har på et møde i Arbeiderpartiets forretningsudvalg givet udtryk for, at han støtter ideerne bag ATTAC.

Lundbeck får rekordoverskud
*Sidste års vækst i medicinselskabet Lundbeck fortsætter. Det spåede koncernledelsen, da den tirsdag præsenterede årsregnskabet.
Stigende omsætning og overskud betyder, at lykkepillevirksomheden Lundbeck kan fremlægge det hidtil bedste økonomiske resultat.
I 2000 er Lundbecks forretning vokset med 41 procent, og overskuddet er forbedret til 985 millioner kroner fra 655 millioner forrige år.
Samtidig har selskabet forventninger til en fortsat vækst i omsætningen næste år med yderligere 30 procent, og administrerende direktør Erik Sprunk-Jansen regner med, at Lundbeck kommer ud af 2001 med en samlet resultatfremgang på den primære drift på 50 procent før skat.

Homoseksuelle ikke længere syge i Kina
*Kinas statslige forbund af psykiatere vil holde op med at stemple landets homoseksuelle som mentalt afvigende, som har brug for behandling.
Det amerikanske dagblad Los Angeles Times skriver onsdag fra Guangzhou i det sydlige Kina, at der i den kommende måned vil blive udstedt nye retningslinier fra forbundet. Og her opgives omtalen af homoseksualitet som en patologisk tilstand, siger næstformanden i psykiaterforbundet, Chen Yanfang.
Chen fastslår, at de kinesiske bøsser og lesbiske, som har det fint med denne seksuelle præference, ikke har behov for psykiatrisk bistand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her