Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

6. marts 2001


Omstridt annonce standses
*Børns Vilkår og Tele Danmark trækker en annoncekampagne tilbage, efter at den er blevet voldsomt kritiseret af retsformanden under sagen mod den drabstiltalte Peter Lundin. Det oplyser John Halse fra Børns Vilkår.
Annoncen viste et barn, hvis ansigt var sminket i den karakteristiske sort-hvide maske, som Lundin selv har anvendt under en tv-udsendelse.
Kampagnen skulle sætte fokus på de utrygge vilkår, som et stort antal danske børn vokser op under.
I TDC, som Tele Danmark nu hedder, bekræfter kommunikationsdirektør Louise Ry, at man nu vil standse kampagnen.

Opgør om aids-medicin indledt
*39 medicinalvirksomheders opgør med Sydafrikas regering blev mandag indledt ved overretten i Pretoria.
Den almindelige forventning er, at der vil gå flere måneder, inden retspræsident Bernard Ngoepe fælder dom om, hvorvidt det var ulovligt, da Sydafrikas parlament i 1997 vedtog en lov om import af billig kopimedicin mod hiv/aids uden om medicinalindustriens patentholdere.
Det forventes også, at der forestår et årelangt retsopgør, fordi dommen under alle omstændigheder vil blive appelleret. Hver dag dør mindst 700 sydafrikanere af aids-relaterede sygdomme. Alene i denne uge vil 12.000 mennesker i landet blive smittet med hiv.

Kina lover økonomisk vækst
*Kinas premierminister, Zhu Rongji, blåstemplede mandag de næste fem års økonomiske og politiske planer for Kina.
Han lovede, at statens ydelser og reformer vil føre til økonomisk vækst, og at den hårde linie over for Falun Gong og andre fjender af kommunistpartiet vil fortsætte.
Zhu fortalte parlamentet, at regeringen vil stræbe efter en årlig vækst på syv procent på bruttonationalproduktet i perioden 2001 til 2005. Desuden vil den prøve at fordoble økonomiens størrelse i 2010.
»Vi må anstrenge os for at nå dette mål gennem en bedre økonomisk optræden,« sagde han i en tale, der åbnede det årlige to uger lange møde for Kinas parlament, Folkekongressen.

Nye skudvekslinger på Balkan
*Heftige skudvekslinger mellem makedonske soldater og albanske separatister sendte mandag nye rystelser gennen Balkan.
Journalister overværede, hvordan skyderiet gik i gang ved den makedonske landsby Tanusevci tæt ved grænsen til Kosovo. En snes formodede albanske separatister gik i stilling på den anden side af grænsen, og kort efter gik skyderiet i gang.
Senere på dagen forsvandt de bevæbnede mænd ind i huse, hvor de smed deres våben og uniformer og iførte sig almindeligt tøj, før de krydsede grænsen.

Husk passet ved pasløse rejser
*Når Danmark søndag den 25. marts kl. 00.01 træder ind i Schengensamarbejdet, bliver det vigtigere end nogen sinde tidligere at huske sit pas.
I de fleste europæiske lande er passet fortsat den eneste form for legitimation, som myndigheder og f.eks. hoteller accepterer. Rejser i Norden kan fortsætte som hidtil uden pas.
England og Irland er de eneste EU-lande, der ikke er med i Schengen, mens Norge, Island, Færøerne og Grønland er med i samarbejdet. Ved rejser til og fra ikke-Schengenlande skal alle vise pas både ved ud- og indrejse. Der vil dog fortsat være toldkontrol ved rejser fra Norge og Island.

35 pilgrimme dræbt i Mekka
*35 muslimske pilgrimme blev mandag dræbt, da de blev mast i menneskemasserne i forbindelse med de årlige hajj-ritualer i den hellige by Mekka, som ligger i Saudi-Arabien.
Det rapporterer det saudiarabiske tv.
Pilgrimmene kom i klemme ved den traditionelle Stening af Satan-ceremoni på førstedagen af den islamiske offerfest.
Omkring to millioner pilgrimme fra 160 lande er i disse dage samlet i Mekka, muslimernes hellige by. Det var her, profeten Muhammed ifølge overleveringen blev født.
I 1998 omkom mindst 118 pilgrimme på tredje og sidste dag af steningsceremonien, som afslutter hajj.

Eks-general sigtet i Kroatien
*En tidligere general, Mirko Norac, og fire andre mænd er i Kroatien blevet sigtet for krigsforbrydelser mod serbiske civile i krigen i 1991-1995 om uafhængighed.
Det meddelte den offentlige anklagers kontor mandag.
Sigtelserne mod Norac, hans nærmeste medarbejder og tre andre officerer fra krigen omfatter bl.a. krigsforbrydelser mod civilbefolkningen. De risikerer op til 20 års fængsel, hvis de dømmes.
Med sigtelsen sættes scenen for den første kroatiske krigsforbrydersag mod landets egne styrker.

Japans premier-minister vakler
*Japans udskældte premierminister, Yoshiro Mori, overlevede mandag endnu en gang en mistillidsafstemning i underhuset, mens hans egne partnere i regeringskoalitionen planlægger en endelig offensiv med det formål at vælte ham.
Den mistillidsdagsorden, som fire oppositionspartier havde stillet, samlede 192 stemmer, mens 274 medlemmer af underhuset stemte imod.
»Vi har besteget et bjerg, men der er en ny tinde foran os. Det er den position, vi står i lige nu,« siger Junichiro Koizumi, der er indsat som midlertidig leder af Yoshiro Moris fraktion i det liberal-demokratiske regeringsparti LDP, mens fraktionslederen er premierminister.
Yoshiro Mori har gennem en serie fortalelser og politiske fadæser opnået en status som en af Japans mest upopulære premierministre nogensinde.

Danmark fri for mund- og klovsyge
*Danske Slagterier forventer ikke, at eksporten af svinekød til Japan og Sydkorea vil blive indstillet ret længe, efter at det mandag stod klart, at Danmark ikke er ramt af mund- og klovsyge.
De to fjernøstlige lande oplyste mandag, at de af forsigtigshedsgrunde ville indstille importen af kød fra Europa.
Danske Slagteriers direktør, Anne Birgitte Lundholt, siger, at hun forventer importforbuddet ophævet, idet der ikke er konstateret mund- og klovsyge i Danmark.
Importforbuddet blev udstedt, endnu inden det var kendt, at en ko fra en ejendom fra Lemvig-egnen ikke var inficeret.
Da nyheden herom kom, var det nat i Japan. Japan aftog i fjor dansk svinekød til en værdi af 5,8 mia. kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her